NIEUWSBERICHT

Eind november, diabetes awareness maand

24 november 2021

Geschreven door Wietske Wits

Het einde van de maand november is alweer in zicht. November, voor ons type 1'ers toch altijd een bijzondere maand, omdat dit dé maand is waarin we wereldwijd meer aandacht vragen voor type 1 diabetes, met als speciale dag, 14 november, Wereld Diabetes Dag.

Het is mooi dat er een maand is waarin veel aandacht wordt besteed aan type 1, want te weinig mensen snappen wat de impact van type 1 diabetes is…

Ik ben een ontzettende voorstander van meer bekendheid over type 1, maar weet ook dat het voor mij en jullie niet bij 1 maand van een jaar blijft. Elke dag, van elke week, van elke maand van elk jaar vraagt type 1 aandacht… En niet zo’n klein beetje aandacht ook…

Dus laten we ook buiten november om aandacht vragen voor ons leven met type 1 diabetes!

Novo Nordisk heeft daar iets moois voor bedacht.

Je kan je familie, vrienden, collega’s, buren, iedereen, 48 uur een light versie van type 1 diabetes geven. En natuurlijk zullen ze geen hypo’s voelen, voelen ze niet de frustratie als je een foute telling in je koolhydraten hebt gemaakt, maar ze voelen wel even hoe het is om er iig 48 uur steeds (onverwacht) over na te moeten denken. Aanrader dus! 

Ervaar een light versie van type 1 diabetes: ga hier naar DT1day2day  


Blue Balloon Challenge

Ook Medtronic heeft hun blauwe ballon actie nieuw leven ingeblazen. Het in de lucht houden van een blauwe ballon bij alles wat je in je dagelijks leven doet, staat voor de “ballon, onze type 1” die wij 24 uur per dag, 7 dagen per week naast het “gewone” leven in de lucht moeten houden. Niet te doen, zal je denken, en dat klopt, maar wij doen het wel, compliment voor de type 1ers dus!

Dus vraag de mensen om je heen een filmpje te maken van het ophangen van de was, koken, stofzuigen, fietsen, boodschappen doen, noem maar op en ondertussen mét een blauwe ballon die ze in de lucht proberen te houden. En gebruik de #BlueBalloonChallenge en #lifeforachild.

Want voor elk gepost bericht op Instagram met de # die ik hierboven noemde, doneert Medtronic 5€ aan Life for a Child en daar word ik blij van! Want in de wereld zijn nog steeds heel veel kinderen die geen toegang hebben tot insuline en wij weten als geen ander, zonder insuline gaan wij dood. Dit mag niet gebeuren!  Life for a Child zet zich in voor het toegankelijk maken van insuline in landen waar het niet is en voor betere type 1 diabetes educatie. Hartstikke mooi en noodzakelijk dus!

Lees ook meer over wat ons team van Diabeter hiervoor doet: Op pad met Diabeter.

November is alweer bijna voorbij, maar laten we met elkaar bezig blijven om de kennis en de awareness over type 1 diabetes ook in de andere maanden van het jaar te verhogen, want er is nog veel werk aan de winkel!

 

Eind november, diabetes awareness maand