NIEUWSBERICHT

Diabetes in Nepal

31 oktober 2016

Diabeteszorg in Nepal vooruit helpen: daar gaan we voor!

Per Winterdijk diabeteszorg in Nepal Blog van Per Winterdijk, kinderarts-diabetoloog van Diabeter

Stel, je bent 4 jaar, woont in Nepal en krijgt diabetes. Krijg je dan de zorg zoals we die in Nederland kennen? Het antwoord is helaas “nee” en de kans is heel groot dat je komt te overlijden omdat insuline zo duur is dat je ouders dat niet kunnen betalen. Daarom steunt Diabeter het IDF programma van Life for a Child (LFAC) sinds 2008. Het motto van dit geweldige initiatief is dan ook “No child should die of diabetes”.

Advies, training en hulpmiddelen naar Nepal

Diabeter helpt op verzoek van LFAC met name het programma in Nepal. Dit doen we door geld te geven, te helpen met advies en training van medisch personeel en waar mogelijk ook te helpen met diabetes-hulpmiddelen. In 2013, bij ons vorige bezoek, werden we gevraagd door LFAC en de ISPAD om ons met name te richten op kennis. We hebben toen samen met een Amerikaans team een tweedaagse cursus gegeven voor artsen en diabetesverpleegkundigen. Sindsdien is het aantal klinieken in Nepal die zijn aangesloten bij dit project flink gegroeid en is het tijd om deze klinieken te bezoeken. Op verzoek van Life for a Child reis ik op 5 november 2016 samen met diabetesverpleegkundige Simone Huijbers en diëtiste Tanja Lappenschaar naar Nepal. Dit zijn de klinieken die diabeteszorg aan kinderen in Nepal geven en die we zullen gaan bezoeken (op de kaart kun je zien waar ze liggen):

  • Patan Hospital
  • Kanti Hospital
  • Dharan Hospital
  • Butwal Hospital

Daarnaast gaan we naar het Nepalgunj Hospital. Dit ziekenhuis wil ook graag onder het programma van Life for a Child gaan vallen. Dat betekent dat zij dan voortaan kunnen rekenen op de levering van insuline, insulinenaalden, controlestrips en regelmatig controle op de polikliniek door een diabetesteam voor kinderen met diabetes. Life for a Child zorgt dat insuline en hulpmiddelen voldoende aanwezig zijn in het ziekenhuis, regelmatig worden geleverd, dat de kwaliteit goed is en dat ze ook gratis zijn voor kinderen met diabetes in het LFAC programma. Op dit moment worden 220 kinderen in Nepal op deze manier geholpen. Life for a Child stelt kwaliteitseisen aan de klinieken die deelnemen aan het programma en heeft aan ons team gevraagd daarom een audit te doen in Nepalgunj Hospital. In het blog van Tanja, Simone, Ronald en ik zullen we vanuit Nepal steeds verslag doen en onze beelden neerzetten. 

Een blijvende verbinding tussen Nepalese medische teams en Diabeter

We gaan niet alleen in elk ziekenhuis dat we gaan bezoeken onderwijs geven, maar vooral ook meehelpen met bij de diabetesspreekuren en advies geven aan het medisch team. Hierdoor leren we elk team goed kennen en willen we bereiken dat er een blijvende verbinding wordt gelegd tussen de Nepalese medische teams en Diabeter. Zo kunnen we ook op afstand adviezen blijven geven nadat we weer in Nederland terug zijn. Zodat onze Nepalese collega’s dan gemakkelijk in contact zullen treden met ons Diabeter-team om te overleggen over behandelingen, vragen over diëtetiek, training of om te helpen met hulpmiddelen. Dat is het allerbelangrijkste doel van ons bezoek deze keer: de brug te slaan naar een blijvende ondersteuning op afstand via telefoon, skype en email.  

24-uurs medische spoedlijn 

Een van de andere zaken die we willen bespreken is het opzetten van een 24-uurs medische spoedlijn. Het aantal mensen met toegang tot een mobiele telefoon in Nepal groeit en het bereik is goed. In kleine dorpen wordt er vaak een telefoon gedeeld. Op dit moment is er alleen nog geen arts of verpleegkundige met kennis van diabetes die in geval van nood dag en nacht te bereiken is. Ik wil er achter komen wat de barrières zijn om per ziekenhuis een “Spoedlijn” te starten, zodat we daarna kunnen helpen om deze service op te zetten. Onze ervaring bij Diabeter heeft ons geleerd dat we met onze spoedlijn heel veel opnames en bijkomende ellende hebben voorkomen.

Diabetesmaterialen

FRIO Bag sponsoren diabeteszorg Nepal We gaan deze keer ook weer veel materialen meenemen waar de patiënten iets aan hebben, zoals de Frio Bags waarmee je de insuline heel lang koel kunt bewaren. Van de firma Frio kregen we het aanbod om deze tegen inkoopsprijs van €12,-- te bestellen, waar we dankbaar gebruik van maken. Daarvoor is echter wel geld nodig en met behulp van patiënten en relaties hebben we er al veel kunnen bestellen, maar elke steun daarvoor is nog steeds welkom!

Verder nemen we weer veel vingerprik lancetten en prikpennen mee. De lancetten die ze in Nepal gebruiken (van die nare stalen, zonder prikpen), doen veel pijn waardoor er te weinig wordt gemeten. Van DiabStore hebben we 16 kg lancetten en prikpennen gekregen en die gaan in onze koffers.

In 2013 hebben we een aantal HbA1c machines meegenomen, dezelfde die we bij Diabeter op de poli gebruiken. Dit keer nemen we waarschijnlijk ook weer drie apparaten mee. Deze zijn over van een onderzoek van Novo-Nordisk in Groot Brittannië en krijgen we van hen. Ze moeten alleen nog worden getransporteerd van Londen naar Rotterdam en ik hoop dat ze op tijd worden afgeleverd zodat we ze mee kunnen nemen.

Educatieve materialen 

Diabeteseducatie in Nepalees Ook hebben we een aantal educatieve materialen bij ons die we hebben laten vertalen in het Nepalees, door Roshankrishna Nyachhyon van Diabetes Nepal. We gaan hem vragen om nog meer te vertalen omdat er eigenlijk geen goed educatiemateriaal is in het Nepalees (denk bijv. aan uitleg hypo / hyper en wat je moet doen als je ziek bent, dat soort informatie). Fantastisch dat hij ons wil helpen en we zullen hem ook ontmoeten in Kathmandu.

Filmopnames

Ronald Wagenaar zal met ons meereizen om foto’s te maken en ook filmbeelden op te nemen. We proberen daarbij een kleine documentaire te maken met hetzelfde script als die van de documentaire van Life for a Child (klik op de afbeelding voor de Youtube-film):

Life for a Child Nepal film

Per kliniek hebben we de arts gevraagd om 1 of 2 patiënten te vragen om hun te mogen filmen vanaf hun huis naar de kliniek, een hele reis voor de meesten. Buddhi Paudyal, de arts van het Patan ziekenhuis die het langst is betrokken bij LFAC, is nog steeds in contact met drie patiënten die deelnamen in de eerste documentaire en heeft hun toezegging om weer deel te nemen. Met de zo te maken documentaire proberen we weer fondsen te werven voor Life for a Child in Nepal. 

Steun ons!

We hebben veel hulp van bedrijven en patienten al mogen ontvangen. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor!! Maar alle steun is nog steeds ontzettend welkom. Dus doneer! Voor € 12,-- geef je een kind in Nepal al een Frio Bag, waarmee hij zijn insuline koel kan bewaren. Alle ontvangen giften gaan direct naar hulp- en educatiematerialen. 

 IBAN NL53RABO0123942500  t.n.v. Stichting Vrienden van Diabeter onder vermelding van Nepal/FRIO

 

Per Winterdijk, kinderarts-diabetoloog

P.S.: Volg ons op ons persoonlijke blog: teamdiabetersteuntnepal.wordpress.com

Diabetes in Nepal