NIEUWSBERICHT

De diabetespsycholoog: de steun die met jou meedenkt

09 november 2018

Type 1 diabetes trekt een wissel op je, niet alleen fysiek maar ook psychisch. Daarom vinden wij psychologische ondersteuning aan onze patienten met type 1 diabetes  zo belangrijk. Steun als je het nodig hebt, van iemand die de ziekte goed kent en gespecialiseerd is in het ondersteunen van mensen met type 1 diabetes. Dr. Giesje Nefs werkt als diabetespsycholoog bij Diabeter (Schiphol) en vertelt aan het Diabetes Fonds over haar werk.

Dagelijks leven en je diabetes

"Type 1 diabetes en je dagelijks leven kunnen soms met elkaar bijten. Stel, je hebt een periode waarin je met je studie veel tentamens hebt. Dan moet je echt weer gaan afstemmen, hoe regel ik mijn diabetes in zo'n drukke periode. Als je puur vanuit je diabetesregeling redeneert, wat daar het beste voor zou zijn, dan kan dat soms haaks staan op je werk of je gezin. Stel dat je altijd rond de lunch spuit, maar rond die lunch is precies het allerdrukste punt van jouw werk. Je wilt je werk goed doen, maar ook je diabetesregeling goed doen, wat doe je dan? Heel vaak hoor je dat mensen zich er later schuldig over voelen of dat ze gefrustreerd zijn: Waarom heb ik het nou niet gedaan, want nu zit ik met de nadelige gevolgen ervan! Of dat ze gefrustreerd raken doordat ze alles doen wat te kunnen, maar ze toch bijv. met een hypo wakker worden."

Aanvaarden in plaats van vechten

"Wat ik met mensen dan bespreek is dat er blijkbaar dat soort momenten met diabetes zijn, dat je diabetes en andere dingen in je leven gewoon kunnen conflicteren. En voor vervelende nare situaties zorgen en voor nare gevoelens. Het is een hele natuurlijke reactie om als je type 1 diabetes hebt te denken, dit wil ik niet, het moet weg! Maar in plaats van daar ontzettend tegen te gaan lopen knokken en vechten, kun je tegen jezelf zeggen: het is zo, ik kan het niet veranderen dus ik ga geen strijd aan die me nog meer energie kost."

Voordeel van een diabetespsycholoog

"Je kunt ofwel je leven aanpassen aan je diabetes, of je diabetes aanpassen aan je leven. Als het betekent dat die diabetes maar alles gaat bepalen dan is het tijd om na te denken wat je anders kunt doen. Daar probeer ik mensen bij te helpen. Ik hoor nog wel eens terug dat andere psychologen hebben gezegd: "Dan neem je toch een dag een keer die insuline niet?" Voordeel van een diabetespsycholoog is dat je dat soort delen van je gesprek niet hoeft te hebben."

Je diabetesdoelen opsplitsen en concreet maken

"Het helpt om diabetesdoelen op te splitsen in deelgebieden. Als je doelen daarin vervolgens concreet maakt, dan zie je heel vaak ook dat mensen eigenlijk zelf al met oplossingen komen. Het zijn vaak hele praktische dingen waarin je stappen kunt zetten. Daar kom je niet op als je het heel algemeen en heel abstract over diabetesdoelen gaat hebben. Ik sta er nog steeds versteld van hoe ontzettend creatief en inventief mensen zelf zijn."


Over Diabeter: 
Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2300 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research naar diabetes type 1

 

De diabetespsycholoog: de steun die met jou meedenkt