NIEUWSBERICHT

CGM for all: want voorkomen is toch beter dan

02 april 2021

Dr. Henk-Jan Aanstoot Diabeter Door Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog en mede-oprichter Diabeter

 

 

Steeds beter, steeds veiliger...

Stel dat je een nieuwe auto koopt. Deze heeft standaard een systeem om je te helpen om in de rijbaan te blijven. En dat niet alleen, het systeem duwt je voorzichtig terug in je rijbaan als je het zelf even niet op tijd ziet. Ook kan het systeem je behoeden voor een crash door tijdig in te grijpen door te remmen of bij te sturen. En gaat het toch mis, dan is er een airbag (en een veiligheidsriem). Wat vroeger bijzondere (en dure) opties waren, wordt intussen gemeengoed in de autowereld. Al met al wordt autorijden steeds veiliger zo. Prima, want voorkomen is beter dan …..

Dat kan ook in de type 1 diabeteszorg

Te vaak nog krijgen mensen met type 1 diabetes (T1D) ernstige medische en psychosociale complicaties: hofleverancier voor vele ernstige ziektes. Terwijl de 'rijbaanbeveiliging' voor glucose voor hen beschikbaar is: de continue glucosesensor (CGM). Sterker nog: 'automatisch rijden' kan ook al met aan de CGM gekoppelde insulinepomp. 100 jaar na de levensreddende ontdekking van insuline, weten we dat zonder dergelijke technische toepassingen de regeling bij de meesten niet op een veilig niveau zal komen of blijven: complicaties dreigen altijd en bij iedereen.

Maar het wordt vaak niet vergoed...

Daarbij is het vreemd dat we in Nederland deze techniek wel vergoeden om mensen veilig te 'leren rijden' op de glucosesnelweg. De sensor wordt namelijk vergoed bij een hoog HbA1c met als doel om de glucoseregeling te verbeteren. Als de regeling wat verbetert, moet je 'm weer inleveren en verder op 'ouderwetse handbediening'. Bij een laag HbA1c vindt er immers geen vergoeding meer plaats.

Waarom dat niet goed is, dom is, gevaarlijk en uiteindelijk kostbaar leest u in deze longread: 

  • Over type 1 diabetes,
  • continue glucosesensoren, FGM en (RT-) CGM,
  • de denkfout van de 'instellingsgedachte',
  • de eenzijdige focus op HbA1c,
  • het gevolg voor toekomstige ontwikkelingen en
  • wat er aan kennis al bestaat om dit anders te kunnen en moeten doen.

Want er zijn ook lichtpuntjes!!!

Naar het artikel: 

-->  CGM for all: want voorkomen is toch beter dan...? (1,6 MB)

 

CGM for all: want voorkomen is toch beter dan