CF en diabetes

Diabetes en cystic fibrosis

Mensen met cystic fibrosis (taaislijmziekte) hebben een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. We noemen dit cystic fibrosis related diabetes ofwel CFRD. De gezondheidstoestand van deze patiënten is kwetsbaar. Met hoge bloedsuikerwaarden vallen ze nog meer af of groeien slecht. Ook hebben ze vaker last van infecties, is hun conditie minder goed, wordt hun longfunctie slechter, hebben ze vaak dorst en moeten veel plassen. Kinderen met cystic fibrosis bij wie de alvleesklier minder goed werkt, worden hierom vanaf hun tiende jaar regelmatig getest op CFRD.

Bij CFRD is het altijd noodzakelijk insuline te spuiten. Maar de dieetadviezen zijn anders dan bij andere vormen van diabetes (ofwel suikerziekte). Mensen met cystic fibrosis hebben energierijke voeding nodig. Dit betekent dat hun behoefte aan insuline moet worden aangepast aan hun dieet en niet andersom.

Diabeter beschikt over de specifieke kennis om deze kinderen optimaal te begeleiden. Er is een nauwe samenwerking met het CF team van het Sophia Kinderziekenhuis/Erasmus MC.