24-uurs bloeddrukmeting

De bloeddruk van mensen wisselt door de dag. Er zit daarbij een patroon in van dag en nacht.’s Nachts is de bloeddruk (en de hartslag) wat lager. Dat ‘dippen’ in de nacht is een belangrijk signaal van gezonde bloedvaten. De wisselingen door de dag en de nacht worden in een 24-uurs bloeddrukmeting vastgelegd en beoordeeld.

De bloeddruk stijgt bij sterke emoties, inspanning of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis. Dit komt vaak door de extra spanning rondom het bezoek aan de arts. Dit is normaal en heet ook wel het witte-jas-fenomeen. Het is echter belangrijk om te weten of de bloeddruk buiten de spreekuren om goed is.

24-uurs bloeddrukmeter

Uitleg 24-uurs bloeddrukmeting


Bij de 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u, net als op het spreekuur, een band om de arm. Die is verbonden met een kleine draagbare bloeddrukmeter. De meter wordt op de heup met een schouderriem gedragen. Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg. Uw arts stelt in hoe vaak de bloeddruk gemeten wordt. Overdag is dit meestal 4 keer per uur en ’s nachts 2 keer per uur. Voordat u de nacht ingaat, drukt u de toets met het logo dag/nacht in. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Het apparaat meet ook de hartslag.

Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Er kunnen tintelingen in de arm optreden tijdens de meting of het opladen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Het geluid van het apparaat kan het(door)slapen soms bemoeilijken. Na de meting wordt de 24-uurs bloeddrukmeter uitgelezen in een computer. De gegevens worden door de arts met u besproken.

Tips voor de meetdagen

Op de meetdagen doet u gewoon wat u normaal ook zou doen. Enkele tips:

  • Laat de bloeddrukmanchet de hele dag en nacht om uw arm zitten. De klittenbandriem kan s' nachts ook gedragen worden zodat het apparaat niet uit bed valt.
  • Draag bovenkleding waarvan de mouwen ruim vallen.
  • Tijdens deze 24-uurs meting mag u niet douchen. Wel mag u zich opfrissen met een washandje aan de wastafel. De bloeddrukmeter mag niet nat worden.
  • Na 24 uur mag u de bloeddrukmeter uitzetten via de aan/uitknop en de bloeddrukband afdoen. U mag deze ook omhouden, dan doet de doktersassistente dit wanneer u de bloeddrukmeter bij Diabeter komt inleveren.

Houd gedurende de meting uw arm stil. Bewegingen kunnen de bloeddrukmeting namelijk beïnvloeden.  Een tip hierbij is om de arm die gemeten wordt ontspannen op uw buik te laten rusten. Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting vanzelf. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt. 

Waarschuwing

Wanneer de bloeddrukmeting veel pijn bij u veroorzaakt, schakel dan de bloeddrukmeter uit door op de aan-/uit-knop te drukken en doe de bloeddrukband af. Als de situatie zich blijft voordoen, neem dan contact op met Diabeter. 

Dagboekje 24-uurs bloeddrukmeting

Wij vragen u bij bijzonderheden een dagboekje bij te houden. Het is namelijk belangrijk om het tijdstip en bijzonderheden dan vast te leggen. Ook emotionele momenten, boosheid, zware inspanningen en de eventuele inname van uw medicijnen zijn van belang om te vermelden. U vindt het dagboekje hier:  Dagboekje 24-uurs bloeddrukmeting (110,2 KB)