NIEUWSBERICHT
Wielrennen met diabetes
Iris Hofman (16 jaar, diabetes type 1 sinds 5 jaar) is een talentvolle wielrenster. Ze is geselecteerd voor een trainingsstage deze zomer bij het profwielrenteam van Team Novo Nordisk in Amerika. Dit wielerteam bestaat uit uitsluitend mensen met diabetes type 1. Reden voor ons om haar te vragen iets over zichzelf te vertellen. Hoe combineert Iris haar diabetes type 1 met topsport?
Hoe ging jouw diagnose?
“Tot mijn 12e was ik een gezond meisje en maakte ik mij helemaal niet druk om mijn gezondheid. Helaas veranderde dit in de zomer van 2012 toen ik net 13 was geworden. Ik begon mij erg slecht te voelen. Ik was dagenlang moe, dronk erg veel en moest telkens weer naar de wc. Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik er zelfs rekening mee ging houden, ik ging nergens meer heen waar geen toilet was of waar ik geen water kon kopen. Toen ging het mijn ouders opvallen en gingen zij zich zorgen maken... Een vriend van mijn tweelingbroer heeft al vanaf zijn geboorte diabetes type 1 en mijn moeder had zijn moeder uitgelegd wat er aan de hand was met mij. Zijn moeder twijfelde ook, daarom deden we een vingerprik te doen om eigenlijk uit te sluiten dat het geen diabetes was. Maar helaas was dit wel het geval en zat ik op 28,5 mmol/L. We zijn toen gelijk naar het ziekenhuis gegaan, die avond hoorde ik voor het eerst dat ik diabetes type 1 had. Op dat moment had ik geen flauw idee wat het inhield. Maar dat is nu wel anders.. “
“Het eerste jaar was erg pittig. Ik ging dat jaar naar de eerste klas van de middelbare school waar alles nieuw was voor me en dan ook mijn diabetes. Ik moest veel leren over wat diabetes precies was en wat je hiervoor moet doen. Al snel ben ik over gegaan op een insulinepomp omdat ik hier meer voordelen in zag. Ik ben nog steeds blij met deze keuze.”
Hoe kwam je uit bij een intensieve sport als wielrennen?
“Ik heb vroeger altijd gewielrend. Nadat ik mij weer steeds fitter ging voelen, besloot ik om het wielrennen weer op te pakken. Dat bleek in het begin toch iets lastiger te zijn dan verwacht. Natuurlijk wist ik dat sporten en diabetes erg lastig zou zijn, maar ik wilde het tegendeel bewijzen! Samen met mijn broer hebben we trainingsschema’s opgesteld. De eerste maanden was het veel leren en dan vooral mijn lichaam leren kennen. Elke week heb ik contact met mijn diabetesverpleegkundige John Visser in Rotterdam. Hij begeleidt veel meer sporters met type 1 diabetes. We spreken al mijn trainingen door: wat ging er goed en wat slecht? Zodat ik hier van kan leren. Bij elke training noteer ik een aantal dingen, zodat ik later altijd kan zien wat ik bij welke training gedaan heb.”
En zo leer je wat je de volgende training anders kan doen?
“Ja, bijvoorbeeld wat mijn advies van mijn insulinepomp is en hoeveel insuline ik daadwerkelijk geef, wat ik tijdens de training met mijn basaal doe of wat ik tijdens de training eet. Dit zijn allemaal dingen die een rol spelen bij het wielrennen in combinatie met mijn diabetes type 1. Ik vind het soms lastig om hier allemaal rekening mee te houden. Maar tegelijkertijd geeft het mij extra motivatie om mijn best hiervoor te doen.”
"“Natuurlijk heb ik dagen dat mijn bloedsuiker te hoog is en dat ik die dag niet kan trainen, maar dit is iets wat ik geaccepteerd heb.”
Slaag je erin steeds sneller te worden?
“Dankzij de goede hulp van Diabeter en mijn trainer voel ik me nu super fit! Natuurlijk heb ik dagen dat mijn bloedsuiker te hoog is en dat ik die dag niet kan trainen, maar dit is iets wat ik geaccepteerd heb en dat altijd zo zal blijven. Zelfs al doe je super erg je best. Maar dan kijk ik altijd naar de momenten waarop het wel lukt en naar de doelen die ik wil bereiken.”
Wat voor doelen heb je jezelf dan gesteld?
“Ik vertrek a.s. dinsdag naar Amerika om een kijkje te nemen bij het Team Novo Nordisk. In dat profwielrenteam rijden alleen maar mensen die diabetes type 1 hebben, op topsportniveau. Hier hoop ik veel te leren!
Later meer hierover….
Iris, veel succes in Amerika! En houd ons op de hoogte!