meldcode huiselijk geweld

Een veilig thuis, ook onze zorg!

De veiligheid van al onze patiënten is voor ons heel belangrijk. Van zowel kinderen als volwassenen. Daarom hebben wij bij al onze vestigingen aandacht voor mogelijke signalen van geweld of verwaarlozing in de huiselijke kring.

Diabeter is net als andere zorgverleners wettelijk verplicht de verbeterde Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling na te leven. Wij leggen je graag uit wat dit betekent.

Onder vormen van geweld verstaan we onder andere:

  • Verwaarlozing of geweld naar een kind vanuit ouder(s)/ verzorger(s)

  • Partnergeweld, geweld tegen een partner of ex-partner

  • Bedreiging van een ongeboren kind door risicogedrag van de ouder(s);

  • Geweld tussen familieleden;

  • Seksueel misbruik

  • Eergerelateerd geweld.

Dergelijk geweld heeft enorme gevolgen en kan leiden tot blijvende schade aan iemands lichamelijke of geestelijke gezondheid. Geregeld zien zorgverleners als een van de eersten de gevolgen van geweld of misbruik. Onze zorgverleners kunnen daarom een belangrijke rol spelen in het signaleren van verwaarlozing, (kinder)mishandeling of huiselijk geweld van een patiënt. Bij vermoedens daartoe is elke arts en behandelaar wettelijk verplicht de meldcode te gebruiken.

Wat is de meldcode?

Een meldcode is een richtlijn, samengevat in een stappenplan. Hierin staat wat een arts of behandelaar moet doen wanneer hij vermoedens heeft van huiselijk geweld of kindermishandeling of -verwaarlozing. Het helpt onze medewerkers te bepalen welke stappen we moeten nemen wanneer we zorgen hebben over de veiligheid van een patiënt.

De meldcode geeft in de stappen een leidraad om:

  • De signalen te inventariseren en vast te leggen in het medisch dossier

  • Advies te vragen aan een deskundige collega en bij Veilig Thuis

  • In gesprek te gaan met de patiënt en/of diens ouders

  • Te overleggen met andere betrokken hulpverleners, zoals de huisarts;

  • Afhankelijk van de ernst van de zorgen te besluiten de zaak te sluiten, hulp te organiseren of een zorgmelding te doen bij Veilig Thuis met eventueel ook zelf nog aanbieden van hulpverlening.

Bij zorgen

Als er signalen zijn die aanleiding geven tot twijfels of zorgen, dan zal je arts of behandelaar het wettelijk verplichte stappenplan van de meldcode toepassen.

Dit betekent in de meeste gevallen dat je arts of behandelaar de zorgen open en eerlijk met je zal bespreken. Samen kijken we naar mogelijke oplossingen en zoeken we naar passende hulpverlening als dat nodig is.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is een landelijke organisatie die advies geeft en onderzoek doet naar de veiligheid in de thuissituatie. Het uitgangspunt is veiligheid voor alle gezinsleden én het versterken van gezinnen.

In sommige gevallen raadpleegt uw zorgverlener anoniem 'Veilig Thuis'. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. 

Alleen als gedacht wordt dat er een onveilige thuissituatie is, wordt er overgegaan tot een melding bij Veilig Thuis. Veilig Thuis onderzoekt na de melding of de zorgen terecht zijn door met de patiënt in gesprek te gaan. In samenwerking met Veilig Thuis verwijzen wij indien nodig door naar geschikte hulpverlening.

Tot slot: deel je zorgen met ons

Zelf hulp zoeken kan moeilijk zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld, verwaarlozing of misbruik. We willen je vragen je zorgen te delen met ons. Een kinderarts, internist of andere zorgverlener kan je juist tot steun zijn en ervoor zorgen dat je de juiste hulp vindt. Ongeacht of je nu slachtoffer bent of pleger. We kunnen samen de eerste stappen zetten om de situatie waar je in zit te verbeteren.

Aandachtsfunctionaris

Myriam Ruijgers is onze aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling. De aandachtsfunctionaris coördineert het signaleringsproces bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook is ze vraagbaak voor de andere medewerkers. Mocht u vragen hebben, dan is Myriam bereikbaar onder telefoonnr. 088-2807277 of via het emailadres: M.Ruijgers@diabeter.nl

Ook op de site van Veilig Thuis vindt u meer informatie: www.vooreenveiligthuis.nl. Veilig Thuis is ook telefonisch te bereiken via nummer 0800-2000.