Rijbewijs aanvragen met type 1 diabetes

Je rijbewijs, je diabetes en het CBR

Als het tijd wordt om je rijbewijs te verlengen, of als je je rijbewijs voor de eerste keer gaat aanvragen, moet je als je diabetes hebt met een aantal dingen rekening houden. Voor de afgifte of verlenging van het rijbewijs, controleert het CBR of een automobilist in staat is zich zich veilig in het verkeer te begeven. Belangrijk voor de verkeersveiligheid van iedereen.

Rijbewijs verlengen CBR diabetes

Stappenplan verlenging / aanvraag rijbewijs

Hieronder volgt een stappenplan hoe je de aanvraag of de verlenging van je rijbewijs aan kunt pakken. Wij werken daarbij met het digitale platform Zorgdomein, je hoeft dus geen formulieren meer per post naar ons te sturen.

  1. Begin op tijd! Na het insturen van de aanvraag kan het wel vier maanden duren voordat het verwerkt is. Dus als je rijbewijs verlengd moet worden, doe dat dan niet op het laatste nippertje.

  2. Vul zelf een Gezondheidsverklaring van het CBR (voorheen: Eigen Verklaring) in. In het formulier wordt onder andere gevraagd of je diabetes hebt. Je bent verplicht deze vraag met ja te beantwoorden als je diabetes hebt. Deze gezondheidsverklaring hoef je NIET naar ons op te sturen.

  3. Je ontvangt van het CBR een code van Zorgdomein zodra het CBR je Gezondheidsverklaring heeft goedgekeurd. Deze code is terug te vinden in 'Mijn CBR' op de website van het CBR.

  4. Stuur de Zorgdomein-code per email naar je behandelteam, t.a.v. jouw behandelend arts met de vermelding 'aanvraag CBR'.

  5. Met de Zorgdomein-code kan jouw arts via Zorgdomein een vragenlijst invullen en digitaal indienen. Dit is een vragenlijst die naar waarheid wordt ingevuld. Wees je er dus bewust van dat als je in de periode voorafgaand aan het invullen van dit formulier bijvoorbeeld minder dan vier keer per dag je glucosewaardes meet, en je wel veel hypo’s doormaakt, je arts dit zal moeten vermelden.
    Dus met andere woorden: zorg ook om deze reden goed voor je glucoseregeling. Overleg met je diabetesteam bij problemen en voorkom teleurstellingen doordat je arts niet op alle punten het geschikte antwoord kan geven. Ook wordt er naar complicaties gevraagd. Je hebt daarom ook een aparte verklaring nodig van je oogarts, dit kunnen wij niet regelen.
    De vragenlijst is geen keuring, maar feitelijke informatie die wij als je behandelaar op jouw verzoek aan het CBR geven. Je rijgeschiktheid wordt beoordeeld door het CBR.

  6. Je ontvangt van je behandelend arts een email wanneer de verklaring is ingediend bij het CBR. Heb je nog geen email van jouw behandelend arts ontvangen, neem dan contact op met je arts via het emailadres van je behandelteam.

  7. Na ontvangst van je aanvraag zal het CBR op basis van je verklaring en het vragenformulier besluiten of ze aanvullende informatie of onafhankelijke internist nodig vindt. Je krijgt bovendien een aanvraagformulier van het CBR waarmee je een afspraak bij de oogarts kunt maken. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van je huisarts of van ons, het document van het CBR volstaat. Let op: het fundusonderzoek van Diabeter is niet voldoende voor de keuring, je hebt een consult bij de oogarts nodig.
    Vervolgens neemt het CBR een besluit over je rijgeschiktheid (wel/niet).

Je rijbewijskeuring nog eens uitgelegd

Bekijk het filmpje van JDRF Nederland over wat er allemaal komt kijken bij het halen/verlengen van je rijbewijs als je diabetes hebt. 

Kosten

Je kunt bij het aanvragen/verlengen van je rijbewijs te maken krijgen met kosten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De kosten van de Gezondheidsverklaring.
  • Kosten die een arts in rekening mag brengen voor het invullen van het Diabetes Mellitus Vragenformulier. Diabeter brengt hiervoor overigens geen kosten in rekening.

Als het CBR vindt dat je gekeurd moet worden, dan zijn de kosten daarvan voor jouw rekening. De maximaal te berekenen kosten van keuringen kun je vinden op de website van het CBR: Kosten gezondheidsverklaring en -keuring.

Nogmaals: wees op tijd in je aanvraag. Dit voorkomt teleurstellingen.