NIEUWSBERICHT
De zomervakantie staat voor de deur!
Hoera, bijna zomervakantie. Of is het help, bijna zomervakantie? Want als je diabetes hebt, kunnen door het wegvallen van regelmaat je bloedsuikers wat onvoorspelbaarder worden. Vier tips bij voeding, type 1 diabetes en zomervakantie van onze diëtist Vera Jannink, namens ons gehele dietistenteam.
Voor de meeste kinderen en tieners is de zomervakantie (bijna) weer aangebroken! Heerlijk na een raar schooljaar, nu echt even een periode zonder huiswerk, ’s avonds wat langer opblijven en misschien ook echt op vakantie. Voor je diabetes kan de vakantie soms minder prettig zijn omdat er een stukje regelmaat wegvalt en andere, soms onbekende voedingskeuzes worden voorgeschoteld. Wij kunnen ons bij Diabeter goed voorstellen dat je tegen een periode met minder regelmaat op kan zien, omdat de suikers onvoorspelbaar kunnen worden.
Eerder schreef ik al een blog over rust, reinheid, regelmaat en gezonde voeding. Daar kun je lezen hoe je in tijden van veel thuis zijn je ritme kunt behouden. In deze blog ga ik meer in op voedingstips voor in de zomer.
#1 Drink voldoende
In de zomer zweten we vaak meer. Zo verliezen we sneller vocht waardoor de kans op uitdroging groter wordt, helemaal wanneer je onvoldoende vocht binnenkrijgt. Dit is net zo belangrijk voor mensen met als voor mensen zonder diabetes type I. Toch kun je met diabetes meer last hebben van het warme weer door oplopende bloedsuikers bij uitdroging, omdat de insuline er langer over doet om in de bloedbaan te komen.
Normaliter hebben we per dag 8 tot 10 glazen van 200 ml drinken nodig, bij voorkeur ongezoet om snelle pieken en dalen in je bloedsuiker te voorkomen. Dit komt neer op 1,5 tot 2 liter water per dag. Bij extreem warm weer en/of moeilijk kunnen zweten wordt ook wel aangeraden om minimaal 2 liter per dag te drinken of zelfs ieder uur per dag een glas water te nemen. 2 liter water komt overeen met 4 portieflesjes water die je in de supermarkt kunt kopen. Heb je extreem veel dorst? Controleer altijd even of je suikers dan niet te hoog zijn.
#2 Laat frisdranken links liggen en wees creatief!
We kunnen het niet genoeg herhalen: vermijd frisdranken. In één glas frisdrank of vruchtensap kan al gauw 6 suikerklontjes zitten. Niet zo handig als je diabetes hebt, want dit kan je bloedsuiker enorm laten pieken. Suikers in frisdranken worden vaak snel opgenomen in je bloed, waardoor het lastig is om de insulinetiming goed te krijgen. Bovendien kun je na zo’n drankje door de snelle daling een grote energiedip krijgen. Komt de insuline te laat binnen? Dan kun je door de verlate insulinetoevoer zelfs in een hypo terecht komen. Drink je puur frisdrank vanwege de dorst dan is de kans groot dat je een tegenovergesteld effect krijgt dan je eigenlijk zou willen: meer dorst door hoge suikers!
Zelfgemaakte ijsthee
Heb je geen zin om in plaats van frisdrank of vruchtensap alleen maar water te drinken, vul dan je glas met 5 ijsblokjes, een schijfje citroen, takje munt en eventueel een paar plakjes gember voor de pittigheid en/of voeg deze ingrediënten toe aan een afgekoelde kop thee zodat je een heerlijk frisse ijsthee krijgt! En light-frisdranken zijn ook een goed alternatief.
#3 Barbecue
Op het spreekuur krijgen diëtisten van Diabeter vaak vragen over de barbecue en hoe je hierbij het beste de koolhydraten kunt tellen. Probeer voorafgaand aan de barbecue te bedenken welke voedingsmiddelen je kunt verwachten. Meestal staan bij dit soort gelegenheden vleesproducten of vleesvervangers in de spotlight. Het scheelt al een hoop dat koolhydraten van nature niet in vleesproducten voorkomen. Bewerkte vleesproducten kunnen wel verborgen suikers bevatten, net als sausjes en dipjes. Vleesvervangers zijn meestal gemaakt van peulvruchten, let hierbij daarom extra goed op de koolhydraten.
Naast vlees wordt waarschijnlijk ook stokbrood en salade geserveerd. Je kunt vast een inschatting maken hoeveel je hier ongeveer van zult eten en op die manier ook inschatten hoeveel koolhydraten je zult gaan eten. Een goed begin is het halve werk, heb jij de koolhydraatgetallen van de barbecue al paraat? Tip: als je het lastig vindt dit te onthouden, gebruik dan een voedingsapp waarbij je de producten op kunt slaan. Hier hebben we de beste apps voor koolhydraten tellen voor je op een rijtje gezet.
#4 Ideeën voor ijs zonder toegevoegd suiker
Heb je zin in een fris ijsje maar wil je zelf in de hand hebben hoeveel koolhydraten hier in zitten? Dan kun je je eigen ijs maken van yoghurt en (rood) fruit. De keuze is oneindig omdat je zelf kunt bedenken welke fruitsoorten je lekker vindt. Zo kun je Griekse yoghurt combineren met blauwe bessen en aardbeien of kiezen voor halfvolle yoghurt met ananas en limoen. Mix 100 gram fruit met 150 gram yoghurt in een blender en giet in ijsvormpjes of als sorbetijs in een grote bak om het uit te scheppen.
Kijk ook eens even op deze pagina voor een overzicht van het aantal koolhydraten in verschillende soorten ijs.
Op vakantie naar het buitenland?
Onze diëtisten beschikken over lijsten met buitenlandse voedingsmiddelen en de koolhydraatgetallen die hierbij horen. Raadpleeg je Diabeter-diëtist als jij naar een land met onbekende eetgewoontes gaat en ontvang een handig overzicht.
Gerelateerd:
Namens de diëtisten van Diabeter een hele fijne vakantie toegewenst!