NIEUWSBERICHT

Wietske, Oerol en de 780G

25 juni 2022


Door Wietske Wits

Onlangs was het weer Oerol, het geweldige theater- en muziekfestival van Terschelling. Heerlijk om na 2 jaar weer te mogen.

Dit jaar mochten mijn nicht en ik dus weer, en voor het eerst ging ik met m’n 780G.

Nou en daar kan ik kort maar krachtig over zijn. Dat ging niet zo heel lekker….

Ik ben nog nooit zo intensief met m’n type 1 diabetes bezig geweest als vorige week en helaas zonder goed resultaat.

Zoals veel van jullie misschien wel weten, is het sinds ik de 780G met rt-CGM heb nog nooit zo goed met mij gegaan. Ik heb bijna geen hypo’s meer, zelden nog een langdurige hyper en een TIR van meer dan 90% is geen uitzondering. Dit gaat allemaal niet vanzelf, daar werk ik ook hard voor, maar met geweldig resultaat. In mijn 39 jarige type 1 diabetes carrière heb ik mij nog nooit zo goed gevoeld. Iets wat lastig in woorden te omschrijven is, maar waar ik echt en oprecht dankbaar voor ben.

Het algoritme van dit systeem aan wal werkt dus als een trein voor mij. Maar tijdens Oerol was dat dus een ander verhaal.

Het lukte mij gewoon niet. Ik had geen grip op mijn bloedsuikers.

Iets dat ik normaal gesproken helemaal niet zo heel erg vind, je moet wel lekker kunnen leven en dus soms een paar dagen buiten de range neem ik dan voor lief. Mijn TIR was op veel dagen slechts 30%. En nogmaals nu maakt dat getal niet uit, maar het maakt wel uit dat ik mij daardoor vaak niet heel lekker voelde.

Time in Range 30% type 1 diabetes

De afgelopen dagen heb ik er veel over nagedacht. Hoe komt het nu dat het mij dit jaar bloedsuiker technisch niet lukte?

Ik kom nu op 2 gedachtes:

  1. Mijn leven tijdens Oerol was “te” anders dan aan wal en dat trok mijn algoritme niet. Ik heb toch een flink aantal van de 42 factoren die onze bloedsuikers beïnvloeden uitgedaagd (ze staan op volgorde??):

  • Alcohol

  • Weinig slaap

  • Veel bewegen

  • Anders eten

  • Temperatuur

 

  1. Waar ik voorgaande jaren toch altijd op “aan” stond wat mijn type 1 betrof, hoeveel ik ook fietste, hoeveel ik ook dronk, ik was altijd zelf bezig met m’n pomp om m’n bloedsuikers zo goed mogelijk te regelen. Dit jaar heb ik volledig op m’n algoritme vertrouwd, omdat dat zo vaak zo goed gaat thuis. Maar ik heb te weinig rekening gehouden met dat dit systeem mijn leventje op Oerol misschien niet aan kon.

Het geeft ook weer mooie inzichten.

Over hoe mooi het systeem werkt als ik mijn “normale” leventje heb, maar dat ik als de situatie anders is (o.a.: vakantie, ziekte, stress) toch altijd m’n hoofd er extra bij moet houden.

En dat ik, als het niet lukt zoals tijdens Oerol, ik mijn team even had kunnen bellen om met mij mee te denken. Iets wat ik eigenlijk nooit doe, best gek, want als er brand is, bel ik wel de brandweer en als mijn auto stuk is, bel ik de ANWB.

Maar weet dat ik met een TIR van 30% wel 100% heb genoten!

(En dat ik de fabrikant ga vragen of ze een festivalmodus in de 780G kunnen zetten voor Oerol 2023!)

 

Meer van Wietske Wits: 

Dank je wel insuline!

Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu

 

 

 

Wietske, Oerol en de 780G