NIEUWSBERICHT

Nieuws van de ATTD: kunstmatige alvleesklier

17 februari 2017

Aan de vooravond van de kunstmatige alvleesklier

Vandaag op de ATTD, het internationale congres over diabetestechnologie, een overzicht van wat er aan zit te komen op het gebied van insulinepomp- en sensorbehandeling. Wereldwijd zijn er verschillende onderzoeksgroepen bezig met het ontwikkelen van een kunstmatige alvleesklier voor diabetes type 1. In de afgelopen 10 jaar is er een geleidelijke vooruitgang geboekt: van onderzoek in dieren naar toepassing van prototypen bij volwassenen en kinderen. De eerste onderzoeken werden in laboratoria gedaan en met strenge bewaking. Met de goede resultaten kwam er vertrouwen om studies te doen in de thuissituatie bij mensen met type 1 diabetes of tijdens kampen. Ook die onderzoeken worden langzamerhand afgerond en zo staan we nu aan de vooravond van de komst van de kunstmatige alvleesklier.

Hoge bloedsuikerwaarden nog lastig te managen

Wat is nou een goed resultaat van zo'n kunstmatige alvleesklier? Belangrijke criteria zijn dat het aantal glucosewaarden in het normale gebied (" time in range") hoog is en dat met name hypo's niet meer voorkomen. Aan de bovenkant, dat wil zeggen, aan de hoge bloedsuikerwaarden, is het nog altijd lastig te managen. Daarom is er vooralsnog sprake van een nog niet volledig automatisch systeem: er moet aan het systeem informatie gegeven worden over inspanning en eten. Dit wordt een semi-closed-loop systeem genoemd.

Medtronic 670G

Medtronic MiniMed 670G Naast dat een systeem moet werken, is ook het op de markt brengen van een semi closed-loop systeem een grote klus. Op dit moment is alleen Medtronic zo ver dat later dit jaar een eerste vorm van kunstmatige alvleesklier van hen op de markt komt in de USA. Dit is het 670G systeem, waarover tijdens de conferentie meerdere mooie resultaten werden getoond. Bij Diabeter verwachten we snel betrokken te zullen worden zodra er ontwikkelingen zijn op de Europese markt. Tot die tijd is de Medtronic 640G insulinepomp de behandeling die het meest richting een kunstmatige alvleesklier gaat. Deze heeft bij een dreigende hypo een automatische stop van insuline-toevoer. Met andere woorden: de pomp kan een dalende trend in glucosewaarden herkennen en ernaar handelen door de toevoer van insuline automatisch stop te zetten.

Roche

Andere leveranciers waarvan onze patiënten met type 1 diabetes insulinepompen gebruiken, hebben op dit moment nog geen gekoppelde glucosesensor. Wel werden zeer fraaie nieuwe resultaten getoond van een continue glucosesensor van Roche. Roche had ook nieuwe data over hun implanteerbare sensor die drie maanden kan blijven zitten: de Eversense. We hopen aan een toekomstige studie daarover mee te doen. Andere ontwikkelingen zijn de nieuwe insulinepomp van Ypsomed en aankondigingen van nieuwe andere insulinepompsystemen met en zonder sensoren en niet te vergeten nieuwe insulines die sneller werken. Daarover een andere keer meer door uw verslaggevers Dr. Dick Mul, kinderarts-endocrinoloog,  en Dr. Henk-Jan Aanstoot

Meer over Diabeter: wij zijn gespecialiseerd in type 1 diabeteszorg voor kinderen en jong-volwassenen en hebben vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Lees meer.

 

Nieuws van de ATTD: kunstmatige alvleesklier