NIEUWSBERICHT

Lyumjev snelwerkende insuline

18 juni 2021

De nieuwe insuline Lyumjev (Eli Lilly)  is net als Fiasp een ultrasnelle insuline. Daarmee wordt bedoeld dat de insuline snel wordt opgenomen in ons bloed en daardoor sneller kan helpen om een stijging van je bloedsuikers te beperken. Dat kan dan leiden tot minder hoge en langdurige pieken van je bloedsuikers na de maaltijd. 

Het effect ervan is natuurlijk van meerdere zaken afhankelijk, maar kan een belangrijke bijdrage leveren aan de glucoseregeling. Het middel is geschikt bevonden, toegestaan en wordt vergoed voor mensen boven de 18 jaar. *)
 

Versnelde opname in je bloed

De insuline in Lyumjev is identiek aan Humalog insuline. Bij Lyumjev wordt de snellere werking bereikt door het toevoegen van stoffen die de opname in het bloed versnellen. Bij Lyumjev zijn dat citraat en treprostinil. Op de injectieplek (in het onderhuidse weefsel) veroorzaakt citraat een verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Treprostinil geeft een verwijding van de bloedvaten zodat er op die plek meer bloed doorheen loopt. Dat helpt om insuline sneller op te nemen, dus sneller beschikbaar te hebben in het bloed. Uit onderzoeken blijkt dat dit bij mensen met type 1 diabetes een voordeel geeft ten opzichte van de eerdere generatie snelle insulines. 


Nadelen / bijwerkingen

Er zijn een paar mogelijke nadelen bij het gebruik van Lyumjev in de insulinepomp. Waar na een injectie het effect van vaatverwijding en doorlaatbaarheid kortdurend is, zal bij continue toediening van deze insuline door middel van een pomp er steeds wat verwijding en verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten kunnen zijn op de plek van de insulinecatheter. Bij een aantal mensen gaf dat roodheid en pijn en soms was het een reden met deze insuline te stoppen. Het Amerikaanse agentschap FDA heeft mede hierom Lyumjev nog niet goedgekeurd voor gebruik in insulinepompen. De Europese toezichthouder EMA wel. Overigens wordt er bij pompsystemen vaak aangegeven welke insuline in elk geval gebruikt mag worden in zo'n systeem. Niet voor elke insuline is dat altijd bekend.
 
 
Lyumjev kan worden voorgeschreven. Het is een geregistreerd middel en wordt vergoed. Het staat, net als Fiasp, los van de preferent voorgeschreven insulines van de zorgverzekeraars. 
 

Beschikbaarheid

In Nederland zijn de volgende leveringen beschikbaar:
 

Lyumjev 100E ml

flacon 10ml

 

patroon/penfil 1.5 ml

 

kwikpen 3 ml

 

kwikpen junior 3ml

Lyumjev 200E/ml

Kwikpen 3ml

 

Bij Diabeter

De 100E/ml versies van Lyumjev kan worden voorgeschreven door je behandelaar. Bij het voorschrijven van een nieuw geneesmiddel zal je behandelend arts altijd de voordelen, nadelen, bijwerkingen en verwachtingen met je bespreken. Het is daarom dat alleen je arts het eerste recept kan uitschrijven. Als je interesse hebt in deze insuline maak je een afspraak met je arts bij Diabeter (eventueel een consult via beeldbellen). Je arts kan dan je wensen en verwachtingen omtrent deze insuline met je bespreken zodat jullie een gezamenlijk besluit kunnen nemen.
 
 
Juni 2021, H.J. Aanstoot
 
*) Uitvoerige informatie over Lyumjev is te hier te lezen op de website van het  Europese Medicijn Agentschap EMA.
Lyumjev snelwerkende insuline