NIEUWSBERICHT

Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu

04 november 2020

Wietske Wits is blij - closed loop diabetes

Geschreven door Wietske Wits

Bizar hoe vaak ik deze woorden de laatste maanden heb uitgesproken en ze emotioneren mij elke keer. Ik heb 37 jaar type 1 diabetes en zo goed als het nu met mij gaat sinds de 780G, is het nog nooit gegaan.

Deze pomp is echt een verademing. En nee lieve mensen, het is geen wonderapparaat, maar echt. De sensoren zijn zoveel prettiger, mijn sensoralarmen zijn met 70% per dag afgenomen (héérlijk!), kalibreren kan ook op momenten dat mijn bloedsuikers even iets minder stabiel zijn. Mijn Time In Range (TIR) hangt vaak rond de 90% en jawel, ik heb zelfs de 100% al een paar keer mogen aantikken. Getallen waar ik alleen maar van kon dromen, zijn nu werkelijkheid geworden.

En dat komt niet, omdat ik nu opeens een brave diabeet ben geworden, haha nope, maar wel omdat dit systeem het harde werk van mij overneemt. De automatische bolussen die het systeem geeft als mijn bloedsuikers omhoog gaan, het stoppen met afgeven van insuline als ik te laag dreig te komen. Dit gebeurt allemaal, zonder dat ik daar iets aan hoeft te doen. Als ik mijn waardes op de app bekijk (zo fijn!) zie ik pas wat het systeem allemaal heeft gedaan de afgelopen uren, zonder dat ik daar iets voor heb hoeven doen. En dat allemaal zonder de irritante alarmen.

Echt, de pomp is meer met mijn diabetes bezig dan ik.

Ja, ik zit echt nog wel eens rond de 14, maar dat zijn echt uitzonderingen en ja, ik heb echt nog wel eens een hypo, maar nooit meer zo lang en zo opeens.

Niet alleen voor mij is dit systeem fijn, maar ook voor de mensen om mij heen. Mijn vriend Simon en onze jongens merken steeds vaker op dat het zo stil is, ja ook zij missen de alarmen niet! En ik realiseer mij nu dat ik mijn hoofd aan het breken ben als ik twee uur bloedsuikers van rond de 13 heb, ik snap er nu niets van. Terwijl ik mijn hele puberteit op bloedsuikers van rond de 13 heb geleefd / overleefd. Veel altijd aanwezige gedachtes van zelfverwijt: “had ik maar”, “tut hola, waarom heb je dat nou niet gedaan”, ”je weet toch” zijn nu weg, want ik en het systeem weten wat er moet gebeuren. Ik heb weer ruimte in mijn hoofd.

Het 2 x per dag kalibreren is voor mij echt geen probleem, maar natuurlijk zou het heerlijk zijn als dat in de volgende versies niet meer hoeft (note aan Medtronic). Ik voer al mijn gegeten koolhydraten in, omdat ik het fijn vind om hoog in mijn TIR te zitten. Maar je kan wat vaker een telfoutje maken, het systeem pakt het dan zelf op.

Heerlijk dat de pomp nu automatisch uploadt via de app naar Carelink, dus dat ik dat zelf niet hoef te doen.

Mijn type 1 diabetes is er nog steeds en is nog steeds geen pretje, maar ik ben er niet meer 24/7 mee bezig. Dat doet mijn pomp nu voortaan voor mij, en veel beter! Dat geeft mij hoop. Hoop dat de toekomst alleen maar beter gaat worden. 


Note van Diabeter:

De 780G maakt deelt uit van een nieuwe generatie diabetestechnologie die het voor mensen met type 1 diabetes voor eerst in de geschiedenis mogelijk maakt een (bijna) normale HbA1c-waarde en Time in Range van de bloedglucosewaarde te bereiken. Andere voorbeelden van systemen die dit (gaan) kunnen zijn Omnipod 5 Horizon, de Tandem T:Slim Control en de Diabeloop Ilet. In onze Diabeter Live uitzending van 7 oktober besteedden we aandacht aan deze systemen en hadden we behalve Wietske nog andere gebruikers te gast.

Voorwaarde voor het breed kunnen inzetten van deze geavanceerde systemen is een bredere vergoeding van een onderdeel van zo'n systeem, namelijk de continue glucose monitoring (CGM). Zonder vergoeding blijft deze innovatie voor veel mensen nog uit!

Ook jij kan de roep voor een bredere vergoeding van CGM bij type 1 diabetes steunen. Kijk daarvoor op Sensorvergoeding.nl . #cgmforall

Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu