NIEUWSBERICHT

Het effect van Therapiemail op HbA1c:

26 juni 2017

ADA congres San Diego

Helpt onze Therapiemail in je glucoseregeling bij diabetes type 1? We presenteerden op de ADA (een belangrijk jaarlijks diabetescongres) in San Diego onze HbA1c uitkomsten van 2013 – 2016. Sinds het jaar van introductie van de Therapiemail (2013) verbeterde ons gemiddelde HbA1c. Dat en ander nieuws in dit congresverslag van dr. Mul.

Zondag 11 juni - Een bewolkt begin van de dag in San Diego, waar al vroeg in de ochtend een 5 kilometerloop werd gehouden, georganiseerd vanuit de conferentie (zie foto). Dit wordt elk jaar georganiseerd bij diabetesconferenties, niet alleen omdat het leuk is, maar veel meer om in de stad waar het congres wordt de bewustwording van diabetes te verhogen: het is een veelvoorkomende ziekte, neemt toe in omvang en is een groeiend volksgezondheidsprobleem. Veel mensen met overgewicht hebben waarschijnlijk al (een voorstadium van ) type 2 diabetes en alles wat helpt om mensen bewust te maken van deze aandoening is bedoeld om hun gezondheid te beschermen. Rennen dus!

Een mooie speech van de voorzitter van de Amerikaanse Diabetes Associatie ging hier ook nog wat op door. Zijn boodschap aan diabetesbehandelaren was: “ words matter”, ofwel: hoe je over diabetes praat, luistert best nauw. Van mensen om jou heen is dat waarschijnlijk regelmatig merkbaar, lees maar eens dit recente blog op onze website over vooroordelen over diabetes type 1

Maar ook hoe wij als dokters of onderzoekers praten, luistert nauw. Als we roepen dat diabetes over x jaar genezen is, zijn we niet goed bezig. We moeten praten met kennis van zaken, de voor- en nadelen van nieuwe medicijnen, insulines, nieuwe devices etc. evenwichtig overbrengen en voor de toekomst realistisch hoopvol blijven. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel mensen werken aan verbetering van behandeling, aan zoeken naar oorzaken en nieuwe medicijnen. Toch was de oproep van de voorzitter: er moet meer bij, want de maatschappelijke impact van diabetes, zowel type 1 als 2, vereist stevige actie.

Eigen onderzoek van Diabeter

Bij Diabeter vinden we onderzoek belangrijk. Je merkt dat waarschijnlijk geregeld als we een oproep doen om mee te doen aan een studie, of op de website over onderzoeksresultaten rapporteren. We mochten op de conferentie twee keer resultaten laten zien van onderzoek over de uitkomsten van de zorg van Diabeter.

Een beter HbA1c sinds de introductie van Therapiemail

Therapiemail bij diabetes type 1: ehealth De eerste ging over HbA1c uitkomsten van 2013-2016, en het mogelijke effect van Ther@piemail, de kleurenmail die je als patiënt van Diabeter terugkrijgt na het uploaden van meter of pomp en die je directe feedback geeft over je glucoseregeling. Je ziet de poster bij het twitterbericht hierover:

Vaker in contact is meer verbetering

We laten zien dat de uitkomsten van zorg (uitgedrukt in HbA1c) verbeterd zijn vanaf 2013, en dat de komst van ther@piemail daar mogelijk bij geholpen heeft. Hoe? We denken dat we, door vaker met u en jou in contact te staan ook tussen de polibezoeken door, beter kunnen inspelen en adviseren op de bloedsuikerregeling, en ook dat je als patiënt door de kleurenkaart terug te krijgen ook zelf wat meer kunt meedenken over hoe het gaat. We horen graag  jouw mening over ther@piemail.

Uitkomsten Diabeter beter dan die van Amerikaanse klinieken

De tweede presentatie ging over hoe de uitkomsten van Diabeter zijn in vergelijking met die van duizenden patienten in de USA. En we zijn best trots dat we onze HBA1c waarden over de hele linie (alle leeftijdsgroepen) lager liggen dan in de USA. Trots, want onze zorg geeft mooie resultaten die belangrijk zijn voor elke patiënt, maar ook dankbaar voor alle mogelijkheden die we hebben om de zorg zo vorm te geven als we willen: inzet van techniek, goede upload- en uitleesfaciliteiten, mogelijkheid tot dagelijks contact, goede insulines en meters. En heel belangrijk: bij ons is diabeteszorg goed verzekerd. Hier op de conferentie merk je hoe heel anders dat ligt in USA, maar ook in vele andere landen: de toegang tot goede zorg is helemaal niet vanzelfsprekend. En met de afschaffing van Obamacare wordt het er niet beter op…


Dr Dick Mul, kinderarts-endocrinoloog Diabeter Het grote, jaarlijkse, diabetescongres van de Amerikaanse Diabetes Associatie (ADA) werd dit jaar van 9-13 juni gehouden in San Diego. Hier worden resultaten gepresenteerd van wereldwijd onderzoek op diabetesgebied. Meer dan 2500 verschillende presentaties van onderzoek komen voor het voetlicht. Soms in een voordracht, velen weergegeven in de vorm van een poster. Dr Mul is aanwezig en selecteert uit die enorme hoeveelheid  een aantal interessante resultaten van onderzoek en nieuwe  ontwikkelingen.

 

Meer nieuws over type 1 diabetes van dr. Dick Mul vanuit de ADA 2017:

De invloed van slaap op je HbA1c
Betacellen ontwikkelen en hoe staat het met de kunstmatige alvleesklier?
100 jaar na ontdekking van insuline: waar staan we?

 

 

Het effect van Therapiemail op HbA1c: