NIEUWSBERICHT

Griepprik bij diabetes type 1

18 oktober 2023

Nu de herfst eindelijk écht lijkt te zijn ingetreden staat ook het griepseizoen voor de deur. Dit betekent dat de jaarlijkse aankondiging voor de kosteloze griepprik al is verstuurd of binnenkort wordt verstuurd. Ongeveer zes miljoen mensen zullen deze uitnodiging ontvangen, meestal via hun huisarts.

Als je type 1 diabetes hebt krijg je de uitnodiging voor de griepprik ook. Maar wat is de reden om deze vaccinatie te overwegen? Die vraag krijgen we bij Diabeter regelmatig van mensen met type 1 diabetes. We geven je dan ook graag een advies.

De echte griep is een behoorlijk lastige ziekte die je bloedglucose goed in de war kan schoppen gedurende zelfs enkele weken. Je kunt dus beter niet de griep krijgen als je diabetes hebt. Dat is de ene kant. 

Aan de andere kant hebben we anno 2023 veel mogelijkheden om die ontregelingen op tijd te herkennen en behandelen. De automatische insulinetoediening via de gecombineerde pomp/sensor combinaties kunnen deze tijdelijke ‘griepontregelingen’ oppakken en meer insuline gaan geven. De meeste mensen met diabetes zullen dan ook een griepperiode goed doorkomen.

Uiteraard kunnen er ook andere redenen zijn om een griepprik te halen, zoals je leeftijd en bijkomende ziekten van hart of longen.

Ons advies is aan mensen met type 1 diabetes om zich tegen griep te laten inenten als hun bloedsuikerregeling moeilijk gaat, of als een bijkomende ziekte of een hogere leeftijd (>60 jaar) een griepprik wenselijk maken. 


En vergeet niet…

De griepprik is de beste bescherming tegen griep. Daarnaast helpt goede hygiëne om de kans dat u griep krijgt te verkleinen. Was daarom regelmatig uw handen met water en zeep, blijf thuis als u klachten hebt en hoest en nies in uw elleboog.

Meer informatie vind je op de website van het RIVM: griepprik en veelgestelde vragen 

Meer lezen over vaccinaties: 

Griepprik bij diabetes type 1