NIEUWSBERICHT

Griepprik bij diabetes type 1

12 oktober 2021

Het kan wel eens een explosief griepseizoen worden, zo zeggen de experts. In coronatijd was er de afgelopen anderhalf jaar beduidend minder griep. Meestal volgt op zo'n periode met minder griep een heftigere griepgolf. Het aantal besmettingen met griep kan dan  gemiddeld 60% hoger liggen. We krijgen bij Diabeter regelmatig de vraag of een griepprik halen aan te raden is als je type 1 diabetes hebt. 

De echte griep is een behoorlijk lastige ziekte die je bloedglucose goed in de war kan schoppen gedurende enkele weken. Je kunt dus beter niet de griep krijgen als je diabetes hebt.

Ons advies is dan ook helder: wij adviseren iedereen met type 1 diabetes met klem om zich tegen griep te laten inenten. 

 

Doordat het griepvirus zich jaarlijks weet aan te passen is, anders dan bij andere vaccinaties, steeds weer een nieuwe prik nodig. Zo bouw je, met de jaarlijkse prikken, een behoorlijke bescherming op. Als er dan een keer een griepepidemie komt, heb je het voordeel de griep niet of nauwelijks te krijgen.

Veel mensen stellen dat de griepprik niet helpt en dat ze toch verkouden of grieperig worden. Dat klopt want de griepprik werkt alleen tegen de echte griep: influenza. Dat is ook de grootste boosdoener. Andere 'griepjes' zijn meestal verkoudheidsvirussen die minder ernstig toeslaan dan de echte griep. Wel is het zo dat de griepprik niet alle griepvirussen omvat. Sinds 2019 zijn er overigens 4 verschillende griepvirussen in het vaccin opgenomen en de verwachting is dat de werking van het griepvaccin daardoor hoger zal zijn.  

Hoeveel prikken krijgt mijn kind?

Voor kinderen onder de 6 maanden geldt dat de griepprik in principe niet gegeven wordt. De dosering voor kinderen jonger dan 36 maanden is een halve dosis. Kinderen die nog niet eerder zijn gevaccineerd of die niet eerder influenza hebben gehad ontvangen een tweede dosis na een periode van minimaal 4 weken. Op deze manier kan het lichaam genoeg afweerstoffen tegen de griep aanmaken. 

Meer informatie vind je op de website van het RIVM: griepprik en veelgestelde vragen 

Meer lezen over vaccinaties: 

Griepprik bij diabetes type 1