NIEUWSBERICHT

Genezing van diabetes type 1: onderzoek gaat verder

25 augustus 2017

T-reg-cellen: belangrijke dirigenten in je afweersysteem bij diabetes type 1

Dr. Dick Mul, kinderarts-endocrinoloog Diabeter Binnenkort start een interessant wetenschappelijk onderzoek naar genezing van diabetes type 1: de Diabil-2 studie. Diabeter neemt hieraan deel. Wat is het en welke rol kunnen onze patiënten spelen? Onze kinderarts-endocrinoloog Dr. Dick Mul vertelt. 

Onlangs plaatsten wij een blog over een studie met een veelbelovende vorm van immunotherapie bij mensen bij wie kortgeleden diabetes type 1 is vastgesteld. We merken dat er op zo'n moment de -begrijpelijke- zoektocht begint van de patiënt met diabetes zelf, of ouders, naar genezing. Het is tenslotte een moeilijke en harde boodschap te horen dat diabetes type 1 een chronische ziekte is waarvan genezing niet mogelijk is.

Hebben we dan niets te bieden? Nee en ja. Nee, want er is geen medicijn dat op dit moment genezing geeft van diabetes. Ja, we kunnen aanbieden om deel te nemen aan onderzoek dat erop gericht is om de insulineproductie te behouden. Daarover gaat dit blog.

T-reg cellen: dirigenten in je afweersysteem

Zoals we eerder beschreven is er, naast een afleesvergissing, bij diabetes type 1 ook sprake van een afweervergissing. Als we inzoomen is een van de spelers in die afweer de regulatoire T cel (in het Engels T-reg). Deze cellen zijn belangrijk in het controleren van de afweerreactie van het lichaam, en moeten als een dirigent ervoor zorgen dat ziekmakende zaken worden afgeweerd, maar dat er geen ongewenste reactie komt tegen onderdelen van je eigen lichaam.

Meer t-regs betekent meer remming op afweerproces

Hoewel het spreekwoord zegt dat je niet teveel kapiteins op het schip moet hebben, is wel duidelijk dat je door het opkrikken van het aantal regulatoire T cellen (T-reg's) kan zorgen voor meer controle en een remming van het afweerproces tegen het eigen lichaam. Stel dat het lukt om in het begin van de ziekte te zorgen voor meer controle over de afweer, dan zou dat kunnen leiden tot het voorkomen van verder verlies van insulineproducerende cellen, waardoor je langer profiteert van eigen insuline-aanmaak.

Meer T-regs door meer Interleukine-2

In de afgelopen jaren is gebleken dat het eiwit Interleukine-2 (IL-2), dat in normale omstandigheden door witte bloedcellen wordt gemaakt, in een heel kleine hoeveelheid kan zorgen voor meer en actievere T-reg's. Die ontdekking heeft geleid tot meerdere onderzoeken hoe je dit dan kunt gebruiken in auto-immuunziekten, waaronder diabetes type 1. Het bleek dat dit middel bij volwassenen veilig kon worden toegepast en, bij diabetes ook echt wat lijkt te doen op het beschermen van de betacellen in het begin van de ziekte.

Onderzoek met Interleukine: Diabil-2

Vanuit Parijs is een Europese studie genaamd Diabil-2  opgezet, waarin bij kinderen en volwassenen wordt onderzocht wat de effectiviteit van dit middel is in vergelijking met een placebo (een nepmiddel). Diabeter neemt deel aan deze studie en we zoeken nog onderzoekskandidaten.

Meedoen aan diabetesonderzoek = helpen aan onderzoek naar genezing

Door middel van loting wordt bepaald of een patiënt het studiemedicijn krijgt of een placebo. Die ziet er hetzelfde uit maar bevat geen werkzame stof. De onderzoekers en de patiënt weten tijdens het onderzoek niet of het wel of geen studiemedicijn is. Pas na afronden van de studie wordt de code gebroken en kunnen de resultaten worden geanalyseerd.

Toestemmen om mee te gaan doen aan wetenschappelijk onderzoek wordt daarmee misschien een minder makkelijk besluit. Want ja, je hebt kans dat je meedoet en niet het studiemedicijn krijgt. Is dan alles voor niets? Zeker niet! Door mee te doen heb je in ieder geval een kans om te profiteren van het verwachte effect van het studiemedicijn, en maak je het mogelijk om echt goed te vergelijken of het studiemedicijn wel of niet werkt.

Met het eerste help je jezelf misschien, met het tweede zeker toekomstige medepatiënten met diabetes type 1. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek in welke vorm dan ook, heeft dus altijd iets van geven van jezelf voor anderen.

We zien in de onderzoeken die we Diabeter doen een grote bereidheid van veel mensen, bijvoorbeeld om bloed af te geven voor de biomarkerstudie (ook hiervoor kunnen we nog steeds deelnemers gebruiken). Daar zijn we blij mee, het toont betrokkenheid naar de weg naar betere zorg of genezing. Dank dus voor tijd, inzet, en bloed...

Onderzoekdeelnemers gezocht die net diabetes type 1 hebben

Terug naar de studie met Interleukine-2, oftewel IL-2. Er is nog ruimte voor kinderen en jongeren met net vastgestelde diabetes. De behandeling met het studiemedicijn moet binnen twee maanden na de diagnosedatum begonnen zijn. Vooraf wordt uitgebreid bekeken of de patiënt voldoet aan de eisen om mee te kunnen doen. In een uitgebreid gesprek licht het studieteam toe wat we vragen van de deelnemers en hoe de studie eruit ziet.

Help je mee?

We zijn er klaar voor om te starten, en zo mee te werken aan weer een puzzelstukje van de grote puzzel om diabetes 'eronder' te krijgen. Help jij mee? Dat zou fantastisch zijn.

Voor informatie over de studie is het emailadres onderzoek@diabeter beschikbaar. We komen dan zo snel mogelijk terug op je vragen.

Dr. Dick Mul

Kinderarts-endocrinoloog
Diabetesonderzoeker


Lees hier Dr. Muls andere blogs:

 


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge) mensen met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research.

Genezing van diabetes type 1: onderzoek gaat verder