NIEUWSBERICHT

Een sensor die vertrouwen geeft

22 maart 2019

Milan draagt nu bijna 2 jaar een continue glucosesensor in combinatie met zijn insulinepomp en hoewel we in het begin vaak het idee hadden, dat we nóg meer met zijn type 1 diabetes bezig waren door de alarmen, ervaren we nu juist meer rust. Even op zijn pomp kijken, voordat hij op de fiets stapt bijvoorbeeld, is voor hem (en voor ons) zoveel makkelijker dan de handelingen, die bij het meten komen kijken. Even een potje voetballen met zijn broer? Check je pomp even! Het is allemaal zo gebeurd en het kan veel ellende en frustratie voorkomen.

Even zonder sensor 

Die rust merken wij niet alleen als ouders, maar Milan ook. Dat viel mij gisteravond op toen zijn sensor uitgewerkt was en ik niet meteen een nieuwe inschoot. In 40 minuten tijd heeft hij zichzelf 3 keer gemeten, terwijl hij normaal gesproken allang zou slapen. Hij voelde zijn lichaam trillen en meestal is dat toch wel het grote signaal van een hypo. Maar nu niet, want hij zat keurig. Van een 7.5 met naar bed gaan, naar een 7.3 en later 6.9. Hij zakte wel wat, maar ik beloofde hem nog een keer te meten als ik naar bed zou gaan. 'En dan is het nu wel slaaptijd...'.

Ik denk, dat hij zijn waardes beter los kan laten in de wetenschap dat de sensor op tijd een alarm geeft en wij daarnaar handelen. Want als hij eenmaal slaapt, dan slaapt hij en wordt hij niet wakker van welk alarm dan ook. Zonder sensor valt hij maar moeilijk in slaap...

Niet zo makkelijk slapen

'Mama', zei hij de volgende dag terwijl hij op de wc zat, 'ik vind het met sensor wel fijner en zonder sensor kan ik niet zo makkelijk slapen, want dan ben ik steeds bang dat ik laag zit.' Hij heeft een nachtje zonder sensor geslapen, werd wakker met een hypo en daar werd hij onzeker van.

En ook al bedekt die sensor in zijn totaliteit best een stuk van zijn bovenarm, zit 'dat ding' wel eens in de weg en doet het inschieten vaker dan we willen zeer, hij wilde vanmorgen vroeg nog een nieuwe sensor ingeschoten krijgen.  Net voordat hij naar school ging.  Zo stapten we 10 minuten later met een gerust hart op de fiets...

Die sensor is blijkbaar echt zijn houvast, zijn snelle check voor zijn bloedsuikers en het helpt hem zijn eigen lichaam te vertrouwen. Lang leve de sensor!

Liefs, Suikerkontje.

Eerdere verhalen van Suikerkontje:

In het hoofd van... winnend verhaal van onze blogwedstrijd

Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Einddhoven. Onze missie voor onze meer dan 2400  patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles bij Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. Benieuwd naar onze gespecialiseerde diabeteszorg? Lees dan hier verder!

Een sensor die vertrouwen geeft