NIEUWSBERICHT

Dirigenten in je afweer: Diabil-2 studie

22 december 2017

In de afgelopen jaren is gebleken dat het eiwit Interleukine-2 (IL-2), dat in normale omstandigheden door witte bloedcellen wordt gemaakt, in een heel kleine hoeveelheid kan zorgen voor gunstige en beschermende  afweercellen (T-cellen). Die ontdekking heeft geleid tot meerdere onderzoeken hoe je dit dan kunt gebruiken in auto-immuunziekten, waaronder diabetes type 1.

Het blijkt dat dit middel bij volwassenen met diabetes type 1 veilig kon worden toegepast en ook echt wat lijkt te doen qua bescherming van de betacellen in het begin van de ziekte. Vanuit Parijs is een Europese studie genaamd Diabil-2 opgezet. Hierin wordt bij kinderen en volwassenen onderzocht wat de effectiviteit van dit middel is in vergelijking met een placebo (een nepmiddel). De behandeling moet beginnen binnen 2 à 3 maanden na de diagnose van diabetes type 1. 

Onderzoekskandidaten gezocht!

Diabeter neemt deel aan deze studie en we zoeken nog steeds nieuwe onderzoekskandidaten. Door middel van loting wordt bepaald of een patiënt het studiemedicijn krijgt of een placebo. Die ziet er hetzelfde uit, maar bevat geen werkzame stof. De onderzoekers en de patiënt weten tijdens het onderzoek niet of het wel of geen studiemedicijn is. Pas na afronden van de studie wordt de code gebroken en kunnen de resultaten worden geanalyseerd.  Wil je meer weten over deelname aan dit onderzoek? Neem dan hier contact op met ons onderzoeksteam.

Meer lezen over het eiwit Interleukine-2 en de rol die het kan spelen in het afweersysteem: lees het blog van Dr. Dick Mul: Dirigenten in je afweer

 

Dirigenten in je afweer: Diabil-2 studie