NIEUWSBERICHT

Diabetes, corona en zwangerschap

24 maart 2020

Als je zwanger bent in deze onzekere tijd en je hebt type 1 diabetes, kan je dat met extra vragen vervullen. Zijn er bijv. meer risico's voor moeder of ongeboren kind? Onze internist-endocrinoloog dokter Sarah Bovenberg beantwoordt een aantal vragen.


Wat kan het coronavirus teweeg brengen bij een zwangere?

Voor zover bekend verloopt een infectie met het coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Bij de eerdere SARS uitbraak liepen zwangere vrouwen een hoger risico op nierfalen, miskraam of vroeggeboorte en vertraagde groei van de baby. Het nieuwe coronavirus lijkt milder te verlopen.

Kunnen er tijdens mijn zwangerschap effecten op de baby zijn? 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het virus de placenta kan passeren en daardoor congenitale afwijkingen kan veroorzaken. De ervaringen die er tot dusver zijn, komen uit China. Hier is dit tot nu toe niet waargenomen. Wel zijn een aantal baby’s te vroeg geboren bij zwangeren met het coronavirus. Niet bekend is of dit een beslissing was van de dokter in verband met slechte conditie van de moeder, of ten gevolge van het virus bij moeder.

Tot nu toe lijkt corona geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Dit blijkt uit gegevens van een klein aantal patiënten. Om hier meer duidelijkheid over  te krijgen, is uitgebreider onderzoek nodig.

Ben je als zwangere (met diabetes) vatbaarder voor een besmetting met corona?

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere met diabetes extra vatbaar bent.  

Als je zwanger bent en diabetes hebt, wees dan extra alert op klachten die mogelijk bij corona passen. Controleer regelmatig je temperatuur. Als je luchtwegklachten hebt en koorts krijgt, kan je het beste meteen contact opnemen met je behandelteam. 

Wat als mijn pasgeboren baby besmet raakt met het coronavirus?

Over het algemeen lijkt het erop dat corona bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. In het medisch vakblad The Lancet staat dat in recent onderzoek tot nu toe 230 besmette kinderen zijn onderzocht, waaronder drie pasgeboren baby’s. De meeste kinderen hadden milde klachten, ook de pasgeboren baby’s. Er waren geen overlijdens in deze groep. Wel is het zo dat, net als bij andere griepachtige virussen, kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.

Zijn er gevaren voor mijn kindje  als ik zelf corona heb in de periode van de bevalling? 

Over de gevaren voor pasgeboren baby’s van moeders met het coronavirus zijn nog weinig gegevens. Uit een onderzoek onder een klein aantal patiënten volgden aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier moet nog verder onderzocht worden. 

Kan ik het virus doorgeven via borstvoeding?

 In de uitgevoerde onderzoeken zijn geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt. Dit is alleen nog niet op grote schaal onderzocht, dus helemaal zeker is het niet. Borstvoeding biedt veel voordelen, waaronder bescherming tegen infectieziektes. Er is dus wat voor te zeggen om gewoon borstvoeding te geven.

 

Bibliografie:

- Coronavirusinfection and pregnancy, Royal College of Obstretricians and Gynaecologists, doi: 10.21037/tp.2020.02.06. Lees hier het artikel in The Lancet.

Diabetes, corona en zwangerschap