NIEUWSBERICHT
Diabeter doet mee aan DSense-onderzoek Prof. Bart Roep
Bekijk hier de uitzending met Prof. Roep
- De Kennis van Nu - NTR - 24 maart 2016
Prof. Roep: 'We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe behandeling van diabetes'.
Diederik Jekel vertelt in het tv-programma De Kennis van Nu over zijn type 1 diabetes. Naast een heel goed beeld van wat type 1 diabetes is, sprak hij ook over genezing met Prof. Dr. Bart Roep van het LUMC in Leiden en het City of Hope Diabetes Centre in Los Angeles. Prof. Bart Roep werkt al lang samen met de onderzoekers van Diabeter en is ook vaste gast bij onze Diabeter College Tour .
Afweercellen resetten met vitamine D3
In de uitzending vertelt Bart Roep over de DSense studie, een bijzonder en spannend zgn. 'first in man' onderzoek (een onderzoek zonder proefdierfase) waarvan de eerste fase is gestart. Deze eerste fase onderzoekt de veiligheid van het met vitamine D3 bewerkte "dendritische cellen vaccin", een nieuw aanpak van deze techniek. Dendritische celtherapie wordt op enkele plaatsen in de wereld onderzocht voor diabetes, maar de techniek wordt ook al succesvol ingezet bij andere ziektes en kanker. Bij type 1 diabetes wil je dat de afweervergissing die deze ziekte veroorzaakt (en de insuline-producerende beta-cellen uitschakelt) met deze vaccinatie wordt omgezet in een beta-cellen beschermende afweerreactie. Nu bekend is dat mensen met type 1 diabetes ook na jaren diabetes nog steeds eigen insuline kunnen maken is een vervolgstap dan het weer 'wakker maken' van die eigen productie. In deze fase worden overigens niet meer dan tien deelnemers gezocht.
Made in the Netherlands by LUMC, Diabeter doet volop mee!
In deze eerste fase gaat het om het onderzoeken van de veiligheid van deze nieuwe methode', vertelt Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog bij Diabeter en betrokken bij het Leidse onderzoek. 'En juist daarom worden er in zo'n eerste fase strenge selectiecriteria voor de deelnemers vastgesteld. Je wilt eigenlijk dat de patiënten qua diabetes op elkaar lijken. Diabeter kan, doordat we ruim 1700 mensen met type 1 diabetes behandelen en een zeer ver ontwikkeld elektronisch zorgsysteem hebben, snel kandidaten voor zo'n onderzoek opzoeken en hen vragen of ze mee willen doen aan dit belangrijke onderzoek'. Deze patiënten moeten onder meer allemaal dezelfde 'erfelijke afweerfactoren' (HLA) hebben, en bij een nuchtere bloedafname geen tekenen van eigen insulineproductie hebben. 'Maar daarentegen moeten ze vervolgens bij een zogenaamde milkshaketest wel weer een spoor van insuline-productie tonen. We hebben inmiddels bij Diabeter 8 mensen gevonden die aan deze kenmerken voldoen en die gaan nu in het LUMC door met de volgende ronde van dit onderzoek’. De komende 1 tot 1,5 jaar wordt gebruikt om die veiligheid van de vaccinatie verder te onderzoeken en daarna wordt verdere uitbreidingen van dit onderzoek verwacht.
Meerdere wegen naar genezing van diabetes
Aanstoot: "Roep waarschuwt overigens terecht dat er niet één therapie voor de genezing van type 1 diabetes zal komen omdat elke patiënt anders is. Dat is ook precies het onderwerp van ons eigen wetenschappelijk onderzoek. Daar kunnen we dankzij grote projectsubsidies van het JDRF en het Diabetes Fonds gaan uitzoeken hoe het nu precies zit met die verscheidenheid in type 1 diabetes. Zo staan we straks klaar om precies de juiste behandeling af te stemmen op de juiste persoon. Meer over dit onderzoek op https://diabeter.nl/nl/ga-naar/diabeter-research/
Prof. Bart Roep was gastspreker tijdens de Diabeter College Tour op 7 april 2016 in het Evoluon in Eindhoven. Daar legde hij zijn veelbelovende onderzoek uit.