NIEUWSBERICHT

De invloed van taal op je diabetes

02 oktober 2024

Heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je ‘slechte suikers’ hebt, of ‘onvoldoende gereguleerd’ bent terwijl je juist enorm je best hebt gedaan? 

We weten uit de dagelijkse praktijk bij Diabeter dat taal een grote invloed heeft op hoe mensen met diabetes hun aandoening ervaren. De juiste woorden kunnen je zelfvertrouwen geven en motiveren om goed voor jezelf te zorgen.
Aan de andere kant kan taal ook maken dat je je schuldig voelt, of je het gevoel geven dat je gefaald hebt.

Positieve taal helpt

Bij Diabeter zijn we ons dus terdege bewust van het kiezen van de juiste woorden en we hopen natuurlijk dat jij dat ook zo ervaart als je bij ons onder behandeling bent! Maar ook thuis helpt deze manier van praten. We moedigen ouders van een kind met diabetes van harte aan om ook positieve taal te gebruiken. Kijk hier voor meer info over helpend taalgebruik als ouder van een kind met diabetes.

We staan daarom ook helemaal achter het ‘Language Statement’ over taal in de diabeteszorg dat onlangs verscheen. Veel partijen binnen de diabeteswereld hebben aan dit document meegewerkt. Het helpt hopelijk iedereen in de diabeteszorg zich bewust te zijn van de invloed van hun woorden. Heb jij er ideeën over? Laat het ons weten

De do's en dont's van taalgebruik bij diabetes vind je hier: 

 

 

De invloed van taal op je diabetes