NIEUWSBERICHT
Dag 3 ADA: type 1 diabetes uitstellen
Van 7 juni tot 11 juni wordt weer een van de grootste diabetescongressen ter wereld gehouden: de ADA. Hier worden resultaten gepresenteerd van wereldwijd onderzoek op diabetesgebied. Onze kinderarts-endocrinoloog Dr. Dick Mul is aanwezig en doet verslag.
Dag 3
Twee onderwerpen op deze zeer warme Pinksterdag, met hardwerkende airconditioning in het congresgebouw. We lopen er vanuit het hotel naar toe, en zien dan wel de harde realiteit van de Amerikaanse samenleving: veel dakloze en verslaafde mensen op straat, drugshandel, mensen die in hun auto slapen.... Een groot contrast met voordrachten over ingewikkelde en dure behandelingen en apparaten.
Diabetes type 1 uitstellen!
De ochtend begon met een sessie waarin resultaten werden gepresenteerd over immuunbehandeling van patiënten met sinds kort diabetes type 1, en - dat is bijzonder- bij familieleden van patiënten die zelf een hoog risico hebben om zelf ook diabetes te krijgen. Ik heb eerder al eens geschreven over de aandacht die er is om juist die groep beter te kunnen aanwijzen, en de zoektocht hoe je het daadwerkelijke krijgen van diabetes kunt uitstellen of voorkomen. Daarbij moet natuurlijk goed afgewogen worden wat de belasting van een dergelijke behandeling is, en of het middel niet erger is dan de kwaal.
Nu werd er een studie gepresenteerd die laat zien dat je met een twee weken durende behandeling via een infuus mogelijk de diagnose type 1 diabetes 2 jaar kunt uitstellen. In de behandelgroep zaten ook meerdere kinderen. De behandeling werd over het algemeen goed verdragen. De studie werd gepresenteerd als groot nieuws, omdat het de eerste keer is dat het wetenschappelijk aangetoond werd dat een immuunbehandeling bij mensen met risico op diabetes werkt. Lees hier ons ingelaste bericht op Facebook daarover.
Om wie gaat het dan? Om familieleden van diabetes type 1 patienten, zie een eerder artikel over type 1 diabetes en erfelijkheid. Veel ouders zullen dan al snel denken aan hun kind, of kinderen. Wat zou je blij zijn als zij geen diabetes krijgen! Deze studie is een eerste stap in een nieuw aandachtsgebied, waarin preventie de focus is. Op korte termijn zullen we dat infuus nog niet kunnen geven. Wel moeten we nadenken over wat we met elkaar haalbaar en veilig vinden. En daarmee kunnen we vast beginnen.
Nieuwe semi-closed loops
Kort nog even over technologie. Er komen mooie dingen aan. Nieuwe resultaten van de semi-closed loop met de Tandem X2 in combinatie met Dexcom G6, en van de Omnipod Horizon semi closed loop bij jonge kinderen zijn bemoedigend. Verbeteringen zitten ‘m in dat deze algoritmen ook correctiebolussen kunnen geven of een bolus met verlengde afgifte, en dat ook targets van de bloedsuiker aangepast kunnen worden. Van Tandem begreep ik dat zij eind van dit jaar in Europa uitkomen. Let wel, niet met bovengenoemde semi-closed loop, maar met de basal IQ technologie, die alleen “aan de onderkant” werkt en de pomp stopt bij een komende hypo.
Steeds meer keuzevrijheid in pomp-sensorcombinaties
We zien steeds meer dat er modulair mogelijkheden gaan komen, combinaties van pomp A met sensor B en algoritme C (zie figuur hierboven). Dat geeft keuzevrijheid. Goed om te zien dat alle fabrikanten werken aan verdere verbeteringen. Er zit echt wel vooruitgang in. Een congres als dit geeft goede moed. Maar maakt soms ook ongeduldig als het lang duurt voordat deze technologie daadwerkelijk ingezet kan worden in Nederland.
Meer lezen over nieuws vanuit ADA:
Type 2 diabetesmiddel helpt ook bij type 1 diabetes