NIEUWSBERICHT

Coronavirus en je afspraak bij Diabeter

22 maart 2022

De uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor je afspraak bij Diabeter. Dit bericht wordt steeds bijgewerkt. 

Is je afspraak bij Diabeter? Doe dan eerst onze gezondheidscheck hier:

Gezondheidscheck corona formulier (200,7 KB)

Coronamaatregelen bij Diabeter

Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Diabeter handhaaft het huidige beleid om kwetsbare patiënten te beschermen.
 

Gezondheidscheck voordat je naar Diabeter gaat.

We kunnen alleen mensen toelaten waarvan we met grote zekerheid weten dat ze geen corona hebben. Doe daarom de gezondheidscheck hierboven. Als het antwoord op 1 van de vragen 'ja' is, vragen we je contact op te nemen met onze receptie om de afspraak om te zetten naar een beeldbelafspraak. 

Tijdens je bezoek aan Diabeter:

Binnen onze klinieken zijn er maatregelen om de kans op besmetting met corona zoveel mogelijk te beperken.

  • Draag een mondkapje in situaties waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden.
  • Houd waar het kan 1,5 meter afstand
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst
  • Schud geen handen
  • Hoest en nies in je elleboog,
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Kom alleen of met één begeleider. 


20 december 2022: nog meer zorg op afstand

Met de nieuwe lockdown die zaterdag 18 december werd afgekondigd, voeren we het merendeel van onze consulten via beeldbellen  uit.

  • Je krijgt drie werkdagen voor het spreekuur een herinnering per email toegezonden. Hierin staat of je afspraak per beeldbellen is of live bij Diabeter. 
  • Is je afspraak via beeldbellen, maar heb je medische redenen om naar Diabeter te komen? Overleg dan met je behandelteam.
  • Hou bij een bezoek de coronaregels in acht en doe eerst de gezondsheidscheck bovenaan deze pagina. 


29 november 2021: afspraak wel of niet bij Diabeter? 

De polikliniekbezoeken aan Diabeter blijven mogelijk.
De zorgmedewerkers van Diabeter die nodig zijn voor de spreekuren zijn in de locaties aanwezig. Op onze locaties zijn voor alle medewerkers zelftesten vrij beschikbaar en we hebben hen verzocht steeds een zelftest uit te voeren voordat ze op een locatie gaan werken. Voor spoedgevallen en -problemen is er altijd een mogelijkheid tot bezoek aan de locatie.

Wel of niet je afspraak bij Diabeter?

Je krijgt drie werkdagen voor het spreekuur een herinnering per email toegezonden. Hierin staat of je afspraak per beeldbellen is of live bij Diabeter.

Als je je vanwege corona niet veilig voelt om naar Diabeter te reizen, dan kun je je afspraak omzetten naar een beeldbelafspraak. Bel of mail dan tijdig naar de receptie op nummer 088-2807277 of emailadres receptie@diabeter.nl

Andersom geldt natuurlijk ook dat als je een herinnering krijgt voor een videoconsult en er zijn volgens jou redenen om naar de locatie te komen, je hierover kunt mailen of bellen.

Hou de volgende coronaregels in acht:

  • Doe de gezondheidscheck vooraf (zie boven) en blijf thuis bij klachten / laat je testen.
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst
  • Meld je bij de receptie, waar je gevraagd wordt naar mogelijke infecties
  • Draag een mondkapje bij Diabeter, overal en met bedekking van neus en mond
  • Houd 1,5 meter afstand. Uitzonderingen zijn bloedprikken, lichamelijk onderzoek uiteraard

 

1 november 2021: mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand houden

Bij Diabeter geldt:

  • Gezondheidscheck vooraf:  Kom niet naar Diabeter wanneer u of uw begeleider/ ouder(s) in de afgelopen 24 uur één van de bekende klachten heeft: koorts (hoger dan 38°C), neusverkoudheid, kortademigheid, hoesten, keelpijn, smaak/reukverlies, spierpijn, pijn achter de ogen of diarree, of indien u zich ziek / niet lekker voelt. Kom ook niet naar Diabeter als u een huisgenoot / gezinslid heeft met bewezen of verdachte COVID-19, of als u in de afgelopen 10 dagen teruggekeerd bent uit een oranje of rood gebied
  • De plicht tot het dragen van een mondkapje in alle gemeenschappelijke ruimtes en spreekkamer.
  • Daarnaast houden we 1,5 meter afstand in wachtkamer en waar mogelijk in de spreekkamer.
  • Kom niet eerder dan 10 minuten voor de afspraak zodat er geen onnodige drukte ontstaat.
  • Kom bij voorkeur alleen. Bij een minderjarige is max. 1 begeleider, of 2 ouders toegestaan.

Aanleiding voor deze preventieve maatregelen is het oplopende aantal besmettingen met COVID-19. 


25 juni 2021: 

Vanaf 26 juni worden de coronaregels verder versoepeld. Toch blijven de basisregels onveranderd:

De belangrijkste punten zijn:

  1. Gezien de beperkingen handhaven we de regel om één begeleider per patiënt toe te laten. In overleg en bij voldoende ruimte kan dit worden aangepast. Een voorbeeld is de ouders van  kinderen die net de diagnose type 1 diabetes hebben gekregen. Zeker in het beginstadium is het prettig als beide ouders de consulten met hun kind kunnen bijwonen.
  2. Alle basisregels (zie figuur hierboven) blijven gelden, ook bij Diabeter.
  3. Bij handelingen binnen de 1,5 meter draagt zowel de zorgmedewerkers als de patiënt / begeleider een mondkapje. Dat is bijvoorbeeld in de meet-en weegkamer, prikkamer, bij een lichamelijk onderzoek en dergelijke.

9 juni 2021: afspraken meestal weer op locatie

Met de daling van de coronacijfers en in lijn met de landelijke versoepelingen, kunnen we vanaf 9 juni a.s. weer een volgende stap zetten in onze zorg. 
Dat is belangrijk omdat er door de COVID-19 crisis veel zaken tijdelijk niet volledig uitgevoerd konden worden, zoals bloeddruk meten, gewicht/lengte  en andere bepalingen doen. Die konden we meestal uitstellen maar we willen die nu graag inhalen.

Daarom ben je vanaf 9 juni a.s. weer van harte welkom op onze locaties. Onze ‘live’ spreekuren kunnen dan weer voor meer mensen open en zijn weer voor zo’n 80% gevuld. In onze herinneringsmail die je twee dagen voor je afspraak ontvangt, zal staan of we je bij Diabeter ontvangen of niet. Ga er vanuit dat je afspraak bij Diabeter zal zijn.  Graag tot ziens, veelal 'live'!

Lees hier meer


 


mei 2021: 

Met de daling van het aantal besmettingen en in lijn met de nationale versoepelingen, zijn wij aan het onderzoeken hoe we veilig weer meer patiënten live kunnen zien. Daarover binnenkort meer.

Voor nu geldt nog steeds:

Check je herinneringsmail die je uiterlijk twee dagen voor je afspraak ontvangt. Hierin staat of we je in onze kliniek verwachten of dat je afspraak via (beeld)bellen zal verlopen. Als je naar de kliniek komt, dan verzoeken we je onderstaand formulier ingevuld en geprint mee te nemen:

 

Richtlijnen bij je bezoek aan Diabeter:

  • We screenen iedereen die ons bezoekt vooraf op klachten via bovenstaand formulier. Print dit formulier, vul hem in vlak voordat je naar Diabeter vertrekt en neem hem mee.  Let op: deze vragen gelden ook voor de eventuele begeleider.
  • Kom met max. 1 begeleider. Kinderen komen dus met één ouder.
  • Kom niet vroeger dan 10 minuten voor je afspraak
  • Je houdt in en om Diabeter 1,5 meter afstand van elkaar
  • Bij aankomst ga je met de lift naar boven (max. 2 personen), bij vertrek neem je indien mogelijk de trap.
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst zodra je de zuil/flesjes met desinfectiemiddel ziet en herhaal dat zonodig.
  • Waar mogelijk geldt eenrichtingsverkeer op onze locaties, de looproutes staan op de vloer aangegeven.

Verdere opmerkingen:

  • Onze koffie- / thee-/limonadevoorziening is gesloten.
  • Het toilet is wel bereikbaar.
  • Tijdens je afspraak wissel je niet van spreekkamer, dus je ziet zowel je arts als diabetesverpleegkundige in dezelfde kamer. Je wordt opgehaald, onze medewerkers openen de deuren.
     

6 oktober 2020: Mondkapjesplicht, meer zorg-op-afstand en opstuur HbA1c

Vanwege het toenemend aantal besmettingen met corona nemen we de volgende aanvullende maatregelen:

Zorg-op-afstand, tenzij bezoek noodzakelijk is

Veel zorg zullen we op afstand doen, dus via (beeld)bellen. Het spreekuur blijft wel 'open' maar alleen voor zaken die een 'echt' contact vereisen. Dat is bijvoorbeeld net na de diagnose. Of als er snel bloedonderzoek moet worden gedaan. Lees hier tips over het instellen en gebruiken van ons beeldbelsysteem, Zaurus.

HbA1c-meting via Opstuur HbA1c

Om de belangrijke HbA1c meting toch te kunnen blijven uitvoeren in deze tijden van zorg op afstand, werken we met een HbA1c-opstuurset. Dat gebeurt als er drie maanden lang geen nieuwe HbA1c waarde bekend is en u ook niet in de volgende 4 weken een 'echte' afspraak op een Diabeter locatie heeft. Gebruik deze set dan om een bloedmonster op te sturen. 

Mondkapje verplicht binnen de Diabeter-locaties

De adviezen volgend van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, stellen we een mondkapje binnen de Diabeter-vestigingen per 4 oktober 2020 verplicht. Dit geldt binnen de publieke ruimtes voor zowel patiënten vanaf 13 jaar en begeleiders als voor onze medewerkers. 

Lees hier het volledige bericht

 


 

2 juni 2020, in het kort:
We gaan weer meer patiënten live zien. Check je herinneringsmail die je uiterlijk twee dagen voor je afspraak ontvangt. Hierin staat of we je in onze kliniek verwachten of dat je afspraak via (beeld)bellen zal verlopen. Als je naar de kliniek komt, dan verzoeken we je onderstaand formulier ingevuld en geprint mee te nemen.

Richtlijnen bij je bezoek aan Diabeter:

  • We screenen iedereen die ons bezoekt vooraf op klachten via Screening corona, vragenlijst (95,0 KB) . Print dit formulier, vul hem in vlak voordat je naar Diabeter vertrekt en neem hem mee.  Let op: deze vragen gelden ook voor de eventuele begeleider.
  • Kom met max. 1 begeleider. Kinderen komen dus met één ouder.
  • Kom niet vroeger dan 10 minuten voor je afspraak
  • Je houdt in en om Diabeter 1,5 meter afstand van elkaar
  • Bij aankomst ga je met de lift naar boven (max. 2 personen), bij vertrek neem je indien mogelijk de trap.
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst zodra je de zuil/flesjes met desinfectiemiddel ziet en herhaal dat zonodig.
  • Waar mogelijk geldt eenrichtingsverkeer op onze locaties, de looproutes staan op de vloer aangegeven.

Verdere opmerkingen:

  • Onze koffie- / thee-/limonadevoorziening is gesloten.
  • Het toilet is wel bereikbaar.
  • Tijdens je afspraak wissel je niet van spreekkamer, dus je ziet zowel je arts als diabetesverpleegkundige in dezelfde kamer. Je wordt opgehaald, onze medewerkers openen de deuren.

Lees hier het volledige bericht


 

27 maart 2020: telefonische spreekuren anders georganiseerd

Door de ontwikkelingen rond het coronavirus is het aantal medewerkers dat op onze locaties werkt beperkt. Daarmee volgen we de richtlijnen van het RIVM op en werken we zo veel mogelijk vanuit huis. Een gevolg daarvan is helaas dat de telefonische spreekuren tot nader order gaan vervallen.

Verandering telefonisch keuzemenu

Als u overdag belt, krijgt u vanaf dinsdag 31 maart a.s. een nieuw keuzemenu te horen. Luister dat s.v.p. goed af, zodat uw vraag op de goede plek terecht komt.

Natuurlijk blijven we wel goed bereikbaar! Er is overdag via onze receptie altijd per locatie een arts of verpleegkundige beschikbaar die uw vraag kan beantwoorden. Aan onze spoedlijn, dus voor urgente medische vragen, verandert niets. Wilt u onze zorgverleners ook helpen goed bereikbaar te blijven door alléén bij medische spoed de keuze voor overleg met een arts (de spoedlijn dus) te gebruiken? 

Het kan zijn dat als u ons belt met niet-acute vragen, onze receptie u vraagt om uw niet-spoedeisende vraag per mail in te sturen, zodat de receptie de juiste persoon kan vinden om met u contact te leggen. Samen hopen we zo onze zorg zo goed mogelijk door te laten gaan. 


14 maart 2020: verdere uitbreiding preventiemaatregelen coronavirus

We willen bijdragen aan een zo min mogelijke verspreiding van het virus. Ook willen we dat mensen met diabetes zo goed mogelijk beschermd worden. Aansluitend op onze eerdere maatregelen en de landelijke richtlijnen, hebben wij daarom met onmiddellijke ingang besloten alleen nog mensen met een nieuwe diagnose diabetes in onze kliniek te zien. Alle overige poliklinische afspraken voeren we per telefoon of skype uit. Als je langer diabetes hebt en er toch ook medische redenen voor een bezoek zijn, dan wordt dat uiteraard door uw arts aangegeven en gepland.  

Alleen bij nieuwe diagnoses (korter dan 4 weken) wel naar kliniek 

Onder nieuwe diagnose verstaan wij de eerste vier weken sinds de diagnose. In deze voor diabetes intensieve periode zien we u graag komen naar onze kliniek, mits u uiteraard geen koorts hebt, en geen luchtwegklachten hebt (zoals niesen / hoesten). Ook losse afspraken met een van onze diëtisten of diabetesverpleegkundige (zonder dat deze gecombineerd is met een bezoek aan je arts), worden per direct omgezet naar een belafspraak. 

Als je binnenkort een afspraak bij ons hebt, dan zullen we je in de afspraakherinnering die je per e-mail ontvangt ook wijzen op dit nieuwe beleid.

Omdat we nu veel telefonisch werken, zullen onze telefoonlijnen wat zwaarder belast zijn. We verzoeken je daarom je vragen die kunnen wachten, zo veel mogelijk per email te stellen. Onze behandelteams werken hard om alle vragen binnen 1 of 2 werkdagen te beantwoorden. 

Heb je een skype-adres? Geef hem door

Een laatste verzoek: heb je een Skype-adres, dan verzoeken wij je dit door te geven (per e-mail aan de receptie: receptie@diabeter.nl of als je belt), zodat we hiervan gebruik kunnen maken tijdens de afspraak en de telefonische spreekuren. 
 


10 maart 2020: Coronavirus: uitbreiding preventiemaatregelen

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. Als zorginstelling willen wij zoveel mogelijk meewerken aan het niet verder verspreiden van het virus, dat met name voor ouderen gevaarlijk blijkt.
Daarom zullen wij vanaf nu onze spreekuren waar mogelijk tijdelijk omzetten naar afspraken op afstand via telefoon (of Skype als je dat hebt). 

Indien ons medisch team van mening is dat jouw situatie een afspraak via de telefoon toelaat, dan zul je hiervan bericht krijgen via de herinneringsmail die je altijd zo'n drie dagen voor de afspraak van ons krijgt. We zullen je dan vragen de afspraak per telefoon te laten plaatsvinden en niet naar Diabeter te komen. In een tijdslot van 1 uur, gerekend vanaf de afspraaktijd, word je dan door ons medisch team gebeld.

We verzoeken je dringend de email over je afspraak bij Diabeter goed in de gaten te houden (kijk ook in je spamfilter).

De groepseducatiebijeenkomsten, zoals bijv. voor een pompstart, gaan wel gewoon door. Bij klachten als neusverkoudheid, luchtwegklachten of koorts verzoeken wij wel je afspraak af te zeggen.

Het gaat hier om een tijdelijke, preventieve maatregel, die wij nemen in het kader van het algemeen, landelijk belang. Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met onze receptie via 088-2807277.

 


 

5 maart 2020:
Heb je de komende weken een afspraak bij Diabeter en heb je op de dag van de afspraak koorts én last van je luchtwegen (hoesten) en een (stevige) verkoudheid?

Dan verzoeken wij je vriendelijk je afspraak aan te passen tot een belafspraak (tijdens hetzelfde spreekuur), dan wel af te zeggen en direct opnieuw in te plannen via onze receptie: tel. 088-2807277 (bereikbaar van 8.30 tot 17.00 u). Aanpassen, afzeggen en opnieuw plannen kan ook per e-mail indien het een dag vooraf al duidelijk is dat je de afspraak moet afzeggen. Het emailadres is daarvoor: receptie@diabeter.nl.

Voor mensen die in Noord-Brabant wonen, geldt een strikter advies volgens de richtlijn van het RIVM: heb je een neusverkoudheid, óf koorts óf hoestproblemen blijf dan thuis. 

 

Handen wassen...

De ontwikkelingen rond het coronavirus (COVID-19) gaan snel en inmiddels bereiken ons hierover veel vragen.  Op dit moment is nog veel onbekend over incubatietijd, effecten op de gezondheid bij bijvoorbeeld diabetes. Daarom is het belangrijk om de algemene maatregelen toe te passen die gelden bij infectierisico's voor het coronavirus, zoals die te vinden zijn op de website van het RIVM.

Deze preventiemaatregelen zijn: 

  • Was je handen regelmatig

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

  • Gebruik papieren zakdoekjes

  • Afstand houden van mensen die ziek zijn


Coronavirus: de kenmerken van de infectie

De kenmerken van een (mogelijke) infectie met het coronavirus (COVID-19) zijn:

  • koorts (meer dan 38 graden Celsius)

  • hoesten

  • kortademigheid

Plus: 

  • deze klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio waar dit virus veel voorkomt (zie voor de meest recente informatie

Of:     

  • de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met het Coronavirus (COVID-19)

Indien u dergelijke klachten en kenmerken heeft BELT u uw HUISARTS.


Diabeter en het coronavirus

Ook Diabeter heeft maatregelen genomen en middelen klaar om eventuele besmettingen te voorkomen. Dat zijn maatregelen ten aanzien van mensen die ons bezoeken, maar ook onze medewerkers. Die protocollen zijn in werking gegaan nu het virus ook Nederland heeft bereikt. Dat betekent dat we u bij aankomst direct vragen uw handen te desinfecteren. Een flacon met desinfectievloeistof staat daarvoor klaar. Onze receptiemedewerkers hebben de taak hierop toe te zien. Daarnaast laten we het handen schudden als begroeting voorlopig achterwege. 

 


28 februari 2020:

Hieronder een aantal vragen en antwoorden over het Coronavirus (Covid-19) en uw afspraak bij Diabeter. 

Ik ben ziek, heb koorts en kan mogelijk contact gehad hebben met het coronavirus (COVID-19)

  • In dergelijke situaties belt u uw huisarts die contact met de lokale GGD zal leggen voor nader onderzoek. Bij ernstige situaties belt u 112 en meldt naast de klachten de mogelijkheid van een coronabesmetting. U kunt uiteraard altijd contact opnemen over de diabetesregeling  met het behandelteam.

Ik ben niet ziek, maar heb mogelijk contact gehad met iemand die (waarschijnlijk) wel het coronavirus heeft

  • In dat geval belt u uw huisarts om advies en contact met de GGD of u belt met het GGD informatienummer in uw woonplaats. Vooralsnog moet u contact met anderen zoveel mogelijk vermijden tot duidelijk is of er sprake was van corona. U zegt uw eventuele afspraak bij Diabeter af.

Ik ben verkouden en heb een afspraak bij Diabeter. Mag ik komen?

  • Als u koorts heeft zegt u de afspraak af. Als u verkouden bent en u voldoet niet aan bovenstaande kenmerken dan kunt u in principe komen. Er is dan vooralsnog sprake van een andere oorzaak van de verkoudheid. Gebruik hoe dan ook bovenstaande hygiënemaatregelen. 

Ik ben op vakantie geweest naar een corona risicogebied. Mag ik naar mijn afspraak komen?  

  • Als u in een risicogebied bent geweest (zoals hier vastgelegd door het RIVM) en u binnen 14 dagen na terugkomst een afspraak bij Diabeter heeft moet u uw afspraak verzetten. Indien u binnen 14 dagen na terugkomst klachten krijgt die kunnen passen bij corona-infecties (zie boven) neem dan direct contact op met uw huisarts. 

Meer lezen:

 

Meer algemene informatie over het coronavirus:

RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

LCI: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

Huisartsen / NHG: https://www.nhg.org/coronavirus

Coronavirus en je afspraak bij Diabeter