NIEUWSBERICHT
Coronavaccin: doen
In het (bijna) eerste jaar sinds het coronavirus (SARS-CoV-2) ons in de greep houdt, is ons leven drastisch veranderd en is er veel gebeurd. Naast veel treurige zaken zijn er gelukkig ook positieve effecten, zoals de snelle ontwikkeling van vaccins. Na het testen ervan in meer dan 100.000 mensen en met een hoge 'bescherming,' hebben wij daar alle vertrouwen in.
We raden dan ook iedereen aan om, als je een oproep daarvoor krijgt, het vaccin te nemen. Ook als je diabetes hebt.
Door Dr. Henk-Jan Aanstoot, diabetesonderzoeker en kinderarts
Snelle ontwikkelingen
Er is in deze grootste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog door onderzoekers in de hele wereld heel snel en veel onderzoek en ontwikkeling opgezet over het virus en de ziekte die het veroorzaakt (COVID-19). Er wordt wel geschat dat minstens een derde van alle medisch-wetenschappelijke onderzoeken aangepast zijn om bij te gaan dragen aan onderzoek over COVID-19. Dat heeft geleid tot een snel begrip van de ziekte, tot verbetering van de behandeling en tot nu al vaccins. Drie van deze vaccins zijn of toegestaan voor gebruik (Pfizer-BioNTech), in beoordeling (Moderna) of vrijwel klaar voor beoordeling (ASTRA-ZENECA-Oxford University).
Coronavaccin en diabetes
Mensen met diabetes hebben geen grotere kans om COVID-19 te krijgen. En ook kunnen ze prima reageren met hun afweer tegen dit virus. Als ze COVID-19 krijgen kan hun diabetes echter tijdelijk lastiger te regelen zijn, zoals elke ziekte/infectie dat kan veroorzaken. COVID-19 kan bij mensen met diabetes vooral ernstiger verlopen als er bijkomende ziektes en risicofactoren zijn, zoals diabetescomplicaties (aan nieren, hart- en bloedvaten), overgewicht, hoge bloeddruk of een slechte glucoseregeling. Ook geldt dat hoe ouder men is, hoe groter die risico's worden. De grootste en meest voorkomende problemen rond diabetes en COVID-19 worden gezien bij mensen met type 2 diabetes (mede vanwege de leeftijd), maar in de oudere groep mensen met type 1 diabetes in Engeland werden ook veel problemen gezien, weliswaar ook bij mensen met deze risico's. Diabetes kan dus 'bijdragen' aan een moeilijker of gevaarlijker en zelfs fataal beloop. Vaccineren is dan de beste manier om problemen te voorkomen.
Corona kan iedereen treffen
Het is allang duidelijk dat dit virus geen 'gewoon griepje' geeft. OK, 80% van de mensen die het krijgt knapt op, maar de ziekte kent een groot percentage opnames met ernstig langdurig blijvende ziekteverschijnselen, veel meer dan bij de jaarlijkse griep. In vergelijking met voorgaande jaren met griepgolven, zijn er ruim 13.000 meer mensen overleden waardoor we het hoogste aantal doden hebben sinds de Tweede Wereldoorlog.
Het 'enge' van dit virus is verder dat er onder de slachtoffers veel mensen zijn die een heftige afweerreactie vertonen op dit virus, meestal pas na meer dan 10 dagen. Daardoor komen diverse organen plotseling in de problemen en slaat de bloedstolling op hol slaat, waardoor onder meer levensgevaarlijke embolieën optreden. Hoewel er erfelijke factoren in het spel kunnen zijn, is dit ziektebeeld niet goed te voorspellen, anders dan dat het vaker bij mensen met de bovengenoemde risicofactoren gebeurd. Er zijn gelukkig weinig dodelijke slachtoffers onder de 40 jaar, maar iedereen kan het treffen. Er bestaat ook een (gelukkig zeer) zeldzaam 'hyperinflammatie' beeld bij kinderen die COVID-19 doormaakten. Ook is inmiddels bekend dat een deel van de mensen die COVID-19 kregen langdurig klachten houden. Het kan dus iedereen treffen, daarom is vaccineren de beste methode van preventie!
Vaccineren is voorkomen
'Voorkómen is beter dan niet-genezen', zei professor Hans Galjaard ooit. En dat geldt zeker voor een ziekte die bijzondere kenmerken en verrassingen heeft. Denk aan de ernstige stollingsstoringen / embolieën, een nieuwe nog besmettelijker variant en de genoemde 'bijdrage' bij diabetes). En nog iets: vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar je beschermt ook anderen!
Veel over de vaccins is te lezen op de pagina van de overheid en ook bij de DVN. Het is begrijpelijk dat mensen vragen hebben over dit vaccin, de (snelle) ontwikkeling en de toepassing. Nogmaals, wij geloven in wetenschappelijke oplossingen, niet alleen voor de behandeling en genezing van (type 1) diabetes, maar net zo bij deze coronavaccins. We adviseren dan ook om als je opgeroepen wordt dit vaccin (2x) te halen. We hebben één kritiekpunt: het mag allemaal wel wat sneller!!!
FAQ's / veelgestelde vragen over het coronavaccin
Het Pfizer-BioNTech vaccin is goedgekeurd. Waar vind ik informatie hierover?
Op de website van het CBG (College beoordeling geneesmiddelen) is deze informatie beschikbaar. Van het middel (dat de merknaam Comirnaty kreeg) is uitvoerige informatie en bijsluiter plus een verkorte bijsluiter beschikbaar, ook op het farmacotherapeutisch kompas, de website met alle geneesmiddelen in Nederland.
Mag ik een coronavaccinatie na mijn griepvaccinatie?
Ja, aangeraden wordt daar wel minstens een week tussen te hebben.
Stoort het vaccin mijn afweer, vooral omdat ik bij type 1 diabetes al een soort afweervergissing heb?
Nee, feitelijk is de afweervergissing die een onderdeel is van het proces dat type 1 diabetes laat ontstaan, een uiting van juist een zeer adequate afweerreactie. Alleen had deze niet tegen eigen 'onderdelen' moeten worden gericht. Mensen met type 1 diabetes hebben dus geen slechtere afweeer, eerder juist beter. De reacties op een COVID-19 vaccin zullen dan ook net zo goed kunnen zijn als bij mensen zonder type 1 diabetes en we verwachten daarom ook geen bijzondere reacties of bijwerkingen.
Bij de AstraZeneca en Pfizer vaccinatiestudies zijn mensen met chronische aandoeningen uitgesloten van deelname.
Bij het (op het Pfizer vaccin lijkende) vaccin van Moderna (30.420 vrijwilligers waarvan de helft een nep-vaccin kregen) hebben juist wel mensen met chronische ziektes meegedaan waaronder bijna 3000 mensen met diabetes (type 1 en 2). De conclusies daarvan zijn hetzelfde: het werkt en het bijwerkingen patroon was gering en identiek aan de gehele groep. (Referentie Baden en anderen, Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine, NEJM 2020).
Moet ik naast een vaccin nog andere zaken doen om gezond te blijven?
Uiteraard! Zoals iedereen dat moet: gezond leven en eten, veel bewegen. Denk ook aan je vitamines.
Vitamine D?
Met name vitamine D is wel een goede om (net als je opa en oma dat kregen) wat aan te vullen. Vitamine D is altijd laag in de winter omdat we het zelf alleen kunnen maken met direct zonlicht op de huid. Volg wel de instructies en adviezen van de verpakking!
NB: Vitamine D wordt steeds vaker bij vele aandoeningen genoemd als een veroorzaker bij tekort, als oplossing en genezing. Als dat zo was moesten er plekken op de wereld zijn waar die ziektes niet voorkomen (omdat men veel vitamine D binnen krijgt of veel zonlicht op de huid treft). Het is één van de vele factoren die je afweer beïnvloeden en een goede dosis kan geen kwaad!
Moeten kinderen (met diabetes) ook gevaccineerd worden?
Het vaccinatiebeleid bij kinderen is nog niet vastgelegd. Er zijn ook nog geen gegevens beschikbaar over de werking en bescherming van het vaccin bij kinderen. Dit zal ook afhankelijk zijn van nieuwe onderzoeken waarom sommige kinderen het (bovengenoemde) hyperimmuniteits-ziekte ontwikkelen en onderzoek over het dragerschap van het virus bij kinderen. Tenslotte zouden de nieuwe bevindingen rond de nieuwe corona-mutatie die wel vaker bij kinderen lijkt voor te komen dit beleid nog kunnen veranderen. In Engeland worden tieners vanaf 16 jaar gevaccineerd als ze een aandoening hebben die een extra risico kan geven zoals astma, diabetes en afweerstoringen.
Ik heb wel eens een allergische reactie gehad na een vaccin. Kan ik wel een corona-vaccin krijgen?
Dit is iets om met de huisarts / het vaccinatiebureau te bespreken. Dat zal sterk afhankelijk zijn of bekend is waarvoor die reactie optrad (bijvoorbeeld kippeneiwit dat in sommige vaccins zit). Bespreek met uw behandelaar wat het beste is en kijk op de website van het CBG naar de stoffen die in het vaccin gebruikt worden (bijvoorbeeld voor Comirnaty hier).
Ik ben zwanger, mag ik dan een coronavaccin?
Over zwangerschap en deze vaccins zijn nog te weinig gegevens beschikbaar, dus nee, tenzij. 'Alleen op strikte indicatie gebruiken als de voordelen van vaccinatie van de moeder, opwegen tegen de eventuele risico's voor de moeder en foetus'.
We zijn ons bewust van verschillende meningen over dit onderwerp, maar zullen naar aanleiding van dit bericht niet individueel reageren of in discussie gaan.