Diabetescomplicaties voorkomen
Complicaties voorkomen
Het is nooit een gemakkelijk onderwerp, maar wel belangrijk om te bespreken: complicatie bij type 1 diabetes. Kennis daarover is belangrijk bij het goed voor jezelf blijven zorgen als je type 1 diabetes hebt. Wij weten als geen ander dat dat geen gemakkelijke opgave is.
Type 1 diabetes kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en is (nog) niet te genezen. Ernstige hypo’s of hypers kunnen op korte termijn levensbedreigend zijn. Jarenlang een te hoog bloedsuiker hebben, kan leiden tot zeer ernstige complicaties. Het is dus heel belangrijk je in te zetten voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van complicaties. Zeker bij kinderen en jongvolwassenen, die nog een heel leven voor zich hebben. Maar ook bij onze volwassen patiënten ligt de nadruk op een optimale diabetesregulatie.
Dr. Henk-Jan Aanstoot legt het uit in zijn blog van 9 november 2021:
Diabetescomplicaties: hoe zit dat ook al weer?
Jarenlang te hoge glucosewaarden zorgt voor versnelde veroudering van de bloedvaten. Ze vernauwen dan, doordat vetten in het bloed aan de wanden blijven kleven. De bloeddoorstroming verslechtert, waardoor de organen minder bloed en dus ook minder zuurstof krijgen. Hiervan hebben de ogen (het netvlies), nieren en zenuwen het meest te lijden, omdat die het meest afhankelijk zijn van een goede bloeddoorstroming van de kleine vaatjes.
Hieronder de complicaties waarop jij je regelmatig screenen. Jaarlijks worden je ogen gecontroleerd (nadat je vijf jaar type 1 diabetes hebt), je urine wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwitten en we meten bij elk bezoek je bloeddruk.
Nefropathie (nieren)
Bij een op de drie huidige volwassenen met type 1 diabetes treedt uiteindelijk de ziekte nefropathie op, die de nieren langzaam aantast. Uiteindelijk kan dit leiden tot nierfalen.
Neuropathie (zenuwen)
Meer dan een op de vijf volwassenen krijgt de maken met neuropathie, aantasting van de zenuwen. Deze mensen krijgen minder gevoel, zwakte en soms pijn in benen en armen. Andere symptomen zijn tintelingen, zweten en minder goed in evenwicht zijn. Veel bewegen draagt bij aan het voorkomen van neuropathie.
Retinopathie (ogen)
Retinopathie is een ziekte waarbij de kleine bloedvaatjes in het netvliet beschadigd raken. Hierdoor ontstaan littekens op het netvlies. De patiënt gaat hierdoor slechter zien en kan zonder behandeling zelfs blind worden. Bijna alle volwassenen die al langer dan twintig jaar type 1 diabetes hebben, hebben in meer of mindere mate te maken met retinopathie.
Lees hier meer over retinopathie: dit is de invloed van diabetes op je ogen
Hart- en vaatziekten
Niet alleen de kleinste bloedvaatjes worden beschadigd door matig en slecht geregelde diabetes. Ook grote bloedvaten en het hart zelf (de kransslagaders) kunnen beschadigd raken. Vooral hartinfarcten en hersenbloedingen zijn gevreesde complicaties. Hoge glucosewaardes zijn niet de enige factoren, maar dragen helaas wel bij aan de kans op hart- en vaatziekten. Door gezond te leven, dus veel te bewegen en gezond (vetarm) te eten en door een zo goed mogelijke glucoseregeling, kun je de risico’s beperken. Lees hier verder over de invloed van cholesterol op de conditie van je hart- en bloedvaten.
Diabetescomplicaties voorkomen
In al deze gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Complicaties bij type 1 diabetes veroorzaken nog te vaak dagelijkse problemen, maar ook complicaties op de lange termijn. Complicaties die grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en de levensverwachting van iemand met diabetes. Gelukkig is er heel veel mogelijk om dit te voorkomen.
Dankzij de tomeloze inzet van onze patiënten, onze behandelteams en de toenemende technologie binnen de type 1 diabeteszorg, wordt het voorkomen van ernstige complicaties steeds reëler. Bij Diabeter doen we dit met gebruikmaking van deze nieuwe technologieën en kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Die kennis en technologie combineren we met persoonlijk gerichte zorg en aandacht. Zo kunnen we samen met (de ouders van) onze patiënten bereiken dat zij zo min mogelijk complicaties oplopen. En daar zijn we goed in, kijk maar eens naar onze uitkomsten!