NIEUWSBERICHT
Veel vragen over nieuwe insulinepomp
Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts Diabeter
Een insulinepomp die alles zelf kan?
Er bereiken ons veel vragen over een persbericht van het UMCG Groningen over een nieuwe insulinepomp, de Tandem T:slim X2. 'Kan ik niet beter zo'n volautomatische pomp krijgen?', 'Is deze niet beter dan mijn huidige systeem?'.
Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze pomp bij zes patiënten kan gebruiken en testen. De T:slim X2 werkt samen met de Dexcom G6 sensor, kent een fraaie interface (bediening) en kan in de toekomst nieuwe software uploaden. Op dit moment heeft de importeur nog geen afspraken over vergoeding met de Zorgverzekeraars. Dat overleg loopt. Op dit moment is de pomp niet leverbaar en is overstappen dus nog niet mogelijk. Ook weten we nog niet of de pomp bij kinderen kan en mag worden gebruikt. Nu nog veel vragen, maar al deze ontwikkelingen gaan reuze snel, dus tijd om een aantal zaken hieronder uit te leggen:
Van alleen pompen naar pompen met glucosesensor
De komst van de Tandem T:slim X2 pomp is één van de voorbeelden hoe snel de technische ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes gaan. Helaas is de versie die nu gestart wordt nog geen 'closed-loop', dat wil zeggen het is geen pomp die de glucoseregeling geheel zelf kan regelen. Op dit moment werkt de pomp met zgn. Basal-IQ software. Hiermee kan de pomp de (basale) insulinetoevoer stoppen als de sensor een hypoglykemie ziet aankomen. Zo kan het systeem een hypo voorkomen. Dit noemen we de predictive low glucose suspend, PLGS. Dergelijke technieken zijn al enkele jaren in Nederland in gebruik (zoals bij de MiniMed 640G) en vereisen overigens altijd gebruik van een pomp én een glucosesensor. Je moet dan ook in aanmerking komen voor een sensor om deze techniek te kunnen gebruiken. Deze systemen kunnen overigens een behoorlijke verbetering van de glucoseregeling geven en hypo's voorkomen.
Van bedienen naar HCL: Hybride closed-loop
Een volgende stap bij Tandem is de T:slim X2 pomp met Control-IQ technologie. Control IQ is software, die net in december 2019 goedgekeurd door de Amerikaanse instanties (FDA). De komst naar Europa is nog niet bekend. Met Control-IQ kunnen niet alleen lage glucosewaardes worden voorkomen, maar kunnen ook de hoge glucosewaardes worden 'beheerst'. Dat is vergelijkbaar met de Medtronic 670G pomp en de bij Insulet in ontwikkeling zijnde systemen. Dergelijke systemen worden hybride closed loop (HCL) systemen genoemd. Hybride, omdat ze een deel automatisch werken (zoals in de nacht), maar ook nog handelingen van de patiënt vereisen, zoals het geven van bolussen met insuline bij elke inname van koolhydraten. Wel tonen deze technieken nu al grote voordelen door een veel betere regeling met meer tijd in normale glucosewaarden (3.9-10 mmol/l) en minder hypo's. Dat heeft bovendien, ondanks het feit dat je zelf nog wel dingen moet doen, direct een gunstig effect op bijvoorbeeld de hoeveelheid en kwaliteit van de nachtrust en andere onderdelen van de kwaliteit van leven. De bestaande en in ontwikkeling zijnde HCL systemen kennen natuurlijk onderlinge verschillen. Dat maakt het mogelijk om met de patiënt de best passende keuzes te maken.
Van HCL naar Closed-loop:
Na deze HCL-systemen is de volgende generatie al in aantocht en gaan we in de richting van echte closed-loop systemen. Daarbij wordt (vrijwel) geen handeling meer van de patiënt verwacht voor het regelen van de glucose, eindelijk! Wel moet de patient het systeem bijhouden, dus de catheterslangetjes, insulinereservoir op peil houden, het inbrengen van de sensor etc.) en indien het systeem niet in automatische modus kan werken, bijvoorbeeld door bijzondere omstandigheden of defecten, zal de patient het zelf tijdelijk weer over moeten nemen.
Voorbeelden hiervan zijn genoemd in een fraai overzicht van DiaTribe en bevatten de Medtronic 780G, de Insulet Omnipod Horizon en de Inreda-pomp. Op meer plaatsen wordt aan deze ontwikkeling gewerkt zoals bij BigFoot, BetaBionics en door Tidepool.
Een (tijdelijke) stap naar echte genezing: technische genezing?
Natuurlijk moeten we een genezing bedenken voor type 1 diabetes, maar een 'technische genezing' van type 1 diabetes kan tijdelijk veel gedoe en problemen voorkomen. Bij zo'n 'closed-loop' wordt de glucoseregeling door een 'automatische pancreas' overgenomen, wat gewone glucosewaardes oplevert. Die normale glucosewaardes zijn een belangrijk doel en voorwaarde voor een leven zonder diabetescomplicaties. Dat is precies de missie van Diabeter en daarom zien we uit naar deze vernieuwingen en ontwikkelingen van al deze bedrijven. In februari is er een groot internationaal congres over (ATTD 2020) en vanaf de conferentie zullen we dagelijks rapporteren. En op 26 februari gaat onze Diabeter-Live uitzending geheel over deze technische ontwikkelingen.
Meer lezen over Diabeter, gespecialiseerd behandelcentrum voor diabetes type 1: