NIEUWSBERICHT

Koolhydraatbeperkt eten: wat houdt het in?

20 oktober 2021

Door Vera Jannink, diëtiste bij Diabeter

Twee collega’s treffen elkaar op weg naar huis in de trein: Lisa en Julia. Ze zijn beide 30 jaar en toevallig ook beide gestart met een koolhydraatbeperkt dieet. Ze raken tijdens hun reis aan de praat over het dieet en vertellen elkaar wat ze op een dag kunnen eten.

Lisa vertelt dat ze op een dag yoghurt met muesli, 2 porties fruit, 3 boterhammen, aardappelen, vlees, groenten bij de warme maaltijd en een stukje chocolade in de avond kan eten. Julia reageert verontwaardigd. Zij eet alleen vlees, vis, groenten, noten, kaas en eieren! Wie van deze dames volgt nou écht een koolhydraatbeperkt dieet?

Onze diëtisten Sarah Koning en Tanja Lappenschaar hebben in samenwerking met onze kinderarts-endocrinoloog Dick Mul verschillende onderzoeken naar koolhydraatbeperking bij type 1 diabetes met elkaar vergeleken. De bevindingen hiervan zijn gebundeld en gepubliceerd in Het Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie. De highlights uit dit artikel vatten we natuurlijk graag voor je samen.

Opvallende highlights:

  • Bij de meeste koolhydraatbeperkte diëten worden niet alleen snelle suikers (koek, snoep, frisdrank en vruchtensap), maar ook gehele productgroepen zoals groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten uit het voedingspatroon gelaten. Dit kan tot een onvolwaardig eetpatroon leiden. Daarnaast kan het vervangen van koolhydraten door bijvoorbeeld (verzadigde) vetten leiden tot een negatief cholesterolprofiel. Te hoge cholesterolwaardes dus.
     
  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een lage koolhydraat-inname een verbetering van “Time in Range” (bloedglucose binnen de streefwaarden) geeft, echter zijn de bekeken studies moeilijk met elkaar te vergelijken. Dat komt door verschillende behandelingen (bijvoorbeeld pen, pomp, sensor, closed loop (pomp en sensor), verschillende manieren van onderzoeksopzet en verschillende definities van koolhydraatbeperking. 
     
  • Belangrijk is het om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de koolhydraten die je tijdens het dieet gaat eten. Als je minder koolhydraten gaat eten is het belangrijk dat je in ieder geval de juiste koolhydraten binnen krijgt die de meeste vitamines, mineralen en vezels aan je lichaam leveren. Lees ook eens ons artikel over volkorengranen; hier leggen we uit waarom dit beter is voor je gezondheid.
     
  • Wereldwijd is er geen eenduidige definitie van een koolhydraatbeperkt dieet, dit betekent dat het belangrijk is om goed te communiceren met je behandelteam wat je onder een koolhydraatbeperking verstaat. Dit kan per persoon (en dus ook per hulpverlener!) sterk verschillen.

In Nederland zijn er verschillende gradaties bekend in het koolhydraatbeperkt dieet. De NDF (Nederlandse Diabetes Federatie) geeft hieronder aan wat de Nederlandse richtlijnen zijn. (Aangeduid in grammen koolhydraten, uitgaande van een calorie- inname voor volwassenen van ca. 2000 calorieën per dag):

Soort dieet vrouwen mannen
Licht koolhydraatbeperkt 150 - 200 gr 190 - 250 gr
Matig koolhydraatbeperkt 70 - 150 gr 90 - 190 gr
Sterk koolhydraatbeperkt Minder dan 70 gr Minder dan 90 gr
Ketogeen dieet 20 - 50 gr 25 - 63 gr
Extreem laag ketogeen dieet Minder dan 20 gr Minder dan 25 gr

Wat doen Lisa en Julia nu eigenlijk?

Lisa en Julia (de dames uit de trein) volgen dus beide een koolhydraatbeperkt dieet. Waar Lisa een licht koolhydraatbeperkt dieet volgt, gaat Julia voor een (extreem) laag ketogeen dieet. Omdat de verschillen tussen deze diëten zo groot zijn, is het erg belangrijk om duidelijk te maken voor jezelf en voor je behandelteam wat jij hieronder verstaat.

Hulp nodig?

Ben jij geïnteresseerd in een koolhydraatbeperkt dieet maar weet je niet hoe je ermee moet starten? De diëtisten van Diabeter kijken graag met je mee. Zij bieden graag een luisterend oor en staan klaar om jou verder te helpen!

Ook interessant:

Zo tel je nauwkeurig koolhydraten - 8 tips

Voeding en diabetes op school

Alle snelle suikers de deur uit?

Superfoods: superrr?

 

Koolhydraatbeperkt eten: wat houdt het in?