NIEUWSBERICHT

Het nieuws van diabetescongres ATTD

29 juni 2021

ATTD Advanced Technologies and Therapeutics in Diabetes congres

Dr. Henk-Jan Aanstoot Diabeter Door Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog en mede-oprichter Diabeter

 

In plaats van ergens in Europa, was het jaarlijkse ATTD congres dit jaar vanuit elke werkkamer te volgen. Zo doen we het al weer 1,5 jaar met internationale congressen, symposia, bijscholing en educatie. De vorige keer van de ATTD was in februari 2020 in Madrid, toen de corona-pandemie zich aan het ontwikkelen was. Slechts enkele weken na ons congres werd hetzelfde congrescentrum omgebouwd als noodhospitaal. De wereld veranderde snel…..

Veranderingen en pandemieën of niet, gelukkig is er veel onderzoek en ontwikkeling over type 1 diabetes doorgegaan. Ook dit jaar nieuwe ontwikkelingen op de ATTD. We rapporteerden daar ook over in onze Diabeter Live, te volgen via Facebook en ook te zien op ons YouTube-kanaal

Het gaat snel..!

We hebben het er al vaker over gehad: de technische ontwikkelingen maken een vrijwel normale glucoseregeling mogelijk, maar dienen simpel, makkelijk en zo min mogelijk merkbaar te zijn. Die trend wordt duidelijk ingezet.

NODIG! Betere, langer werkende insulinecatheters

Elke insulinepomp (met slang of zgn. patchpompen) heeft een catheter die de insuline in de onderhuidse vetlaag brengt. Tot nu toe is de werkingsduur daarvan beperkt en daarmee blijft dit een zwakke plek van je insulinetoedieningssysteem. Alle ongeveer 500.000 pompgebruikers in de wereld kennen dat: naast soms de spanning van het inbrengen, is de vraag of de nieuwe set het goed doet: geen bloeduitstorting, geen lekkage van insuline, geen knik... En blijft doen, en niet lekt omdat de kat de nieuwe catheter doorbijt. Dit nog los van huidirritaties of zelfs allergieën tegen onderdelen van catheter, slang en bevestigingsmateriaal als de pleister en de lijm daarvan. Gebeurt er iets, dan moet het systeem vervangen worden. Momenteel gaan dergelijke catheters daarnaast maar een beperkt aantal dagen mee en adviseren we om na 3 dagen de catheter te vervangen. Dan zie je namelijk, bij vrijwel iedere gebruiker, een duidelijk nadelig effect ontstaan op de glucoseregeling.

Niet voor lang…

Een insulinecatheter zit dus niet voor lang. Het lichaam probeert een dergelijk 'vreemd object' kwijt te raken met een soort ontstekingsreactie, waardoor verstoppingen ontstaan kunnen die al snel de insuline-instroom beïnvloeden of helemaal blokkeren. Daarnaast wordt insuline en met name ook de stoffen die daarin moeten zitten om het stabiel en werkzaam te houden, aan het materiaal (ampul, koppeling, catheter) worden 'geplakt' waardoor opeenhopingen (aggregatie) kan ontstaan die de juiste toevoer van insuline ook hindert of blokkeert. Dit is ook de reden dat infusiesets niet zonder meer voor elke insuline geschikt zijn.

Infuusafsluiting insulinepomp kenmerken

Er zijn al diverse oplossingen geprobeerd qua materialen en qua catheter-openingen. Bijvoorbeeld door meerdere gaatjes aan het eind van de catheter te maken of door speciale nanocoatings te gebruiken. Maar geen van de ontwikkelingen bleek succesvol in grote aantallen te produceren en leveren.

EWIS

Professor Bruce Buckingham (Standford, CA, USA) presenteerde nieuwe uitgebreide gegevens over een door Medtronic en geassocieerde bedrijven ontwikkelde nieuwe catheter voor lange duur (EWIS = Extended Wear Infusion Set). Deze nieuwe set heeft drie verbeteringen:

  • Een nieuwe connector naar de pompampul waardoor de insuline en hulpstoffen beter in oplossing  blijven en niet aggregeren
  • Een nieuw type slang die zorgt dat de hulpstoffen op het oppervlak blijven zitten en hun beschermende werk doen.
  • Een andere pleister met andere lijmstoffen waardoor het vastzitten op de huid beter gaat en minder 'schade' oplevert.

Een aantal onderzoeken met deze EWIS lieten zien dat de nieuwe catheter in vergelijking met de oude niet gemiddeld 3 maar 7 dagen goed werkt. Er werden geen problemen, bijwerkingen gezien en gebruikers waren er meer tevreden mee, ook vanwege de andere pleistermaterialen. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel was dat met 7 dagen gebruik er veel minder afval was.

Wanneer? En wat met mijn (Fiasp) insuline?

Verwacht wordt dat deze nieuwe Medtronic-sets in dit najaar op de Europese markt gaan komen. Ook andere bedrijven zijn op zoek naar dergelijke oplossingen inclusief een bij 7-dagen gebruik behorende pompampul.

Het is eigenlijk opvallend dat over dit belangrijke onderwerp als 'hoe lang een catheter kan blijven zitten' en 'hoe gedraagt insuline zich in een kunststof ampul' relatief weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan. We zien dat nu in een stroomversnelling komen. Het maakt dus uit welke insuline je in welke ampul stopt. Zo werd op de ATTD ook getoond dat Fiasp insuline goed compatibel is met deze nieuwe infusiesets.

We zullen steeds meer informatie horen over niet alleen betere catheters en pleisters, maar ook hoe ze werken met de steeds belangrijk wordende, snelle insulines.