NIEUWSBERICHT

De nieuwe insulinepomp Minimed 670G

31 oktober 2018

Wietske Wits op het Medtronic 670 G bloggersevent

Wietske Wits was op het bloggersevent waar Medtronic de nieuwe insulinepomp Minimed 670 G presenteerde. Ondertussen zijn we bij Diabeter met een aantal patiënten een pilot gestart met de 670G. Ook wij zijn benieuwd naar de eerste ervaringen, meer info volgt!


De Minimed 670G

Op uitnodiging van Medtronic vertrok ik donderdag 11 oktober naar Zwitserland. En met mij een heel aantal “ collega diabeten” uit Nederland, Belgie, Zweden en Engeland. We kregen allemaal meer informatie over Medtronic nieuwste pomp, de 670G.

Super om daar bij te mogen zijn! Vooral omdat ikzelf ook binnenkort mag gaan starten met de 670G. En alle extra informatie is van harte welkom.

Wat is er nieuw aan de 670G?

De 670G is de opvolger van de 640G, deze laatste is de eerste pomp van Medtronic met hybrid loop (een pomp die samenwerkt met je sensor). De 640G heeft al een stop-voor-laag-functie die er voor zorgt dat je niet (te) vaak in een hypo terecht komt. Maar nu de 670G.

Het mooie nu aan de 670G is dat deze pomp ook nog eens meer basaal gaat toedienen als de bloedglucose stijgt. Dit in tegenstelling tot de 640G. Dus ook hoge bloedsuikers worden zoveel mogelijk gaat voorkomen.

De 670G heeft zonder glucosesensor (CGM) geen toegevoegde waarde, want zonder sensor is het een doodgewone insulinepomp (oké wel een fijne), maar dan heeft hij geen speciale dingen. De 670G is er echt voor gemaakt en bedoeld in combinatie met een glucosesensor.

In de groep ontstond er meteen een discussie over wanneer je nu wel of niet een sensor krijgt, veel frustraties kwamen naar boven... Begrijpelijk! Maar het toekennen van een insulinepomp en glucosesensor gaat nog steeds in goed overleg met je eigen behandelteam.

We gaan hopen dat de 670G met sensor je bloedsuikers zoveel en vaak mogelijk binnen je streefwaarden gaat houden. Dat noemen we de ‘time in range’ (TIR).

Vanzelf gaat het nog niet

Doordat deze pomp zowel hypo’s als hypers zoveel mogelijk voorkomt, zit je hopelijk veel tussen de 4,0 – 10,0 mmol/l. De streefwaarde staat ingesteld op 6.7.  En dat lieve mensen, klinkt mij als muziek in mijn oren! Helaas gaat dat nog allemaal niet vanzelf en moeten we ook bij de 670G nog veel zelf doen.

  • Vaak kalibreren
  • Zeer precies koolhydraten tellen en invoeren

We moeten nog wel een bolus geven voor de maaltijd! De koolhydraten moeten dus geteld en ingevoerd worden. En precies ook! Werk aan de winkel voor mij dus…

Nieuwe glucosesensor en -meter

De 670G gaat met een nieuwe glucosesensor en -meter samenwerken, namelijk de Guardian Sensor 3 en de Guardian Link 3. Deze sensoren kunnen straks ook gebruikt worden in combinatie met de 640G, maar dan heb je niet de corrigerende bolus voor hoge bloedsuikers.

De sensor gaat 7 dagen mee en mag nu ook officieel op de arm gedragen worden. Mocht er iets mis gaan met de sensor dan wordt dit, net als de bloedsuikers, doorgestuurd naar de pomp en springt deze over op de ‘safe mode waarin je zelf weer alles moet regelen. Er zal dan om een bloedsuiker of een kalibratie gevraagd worden. En het systeem gaat pas weer terug op de SmartGuard als alles weer werkt. Via die SmartGuard denkt de pomp actief met je mee en stuurt hij bij. De 670G heeft dus 2 mogelijkheden.

  • De functie die wij nu ook kennen, met een eigen basaal en bolus
  • SmartGuard.

Bij de Smartguard is de time in range tussen de 4,0 – 10,0 mmol/l met als streefwaarde 6,7 en zal de pomp zelf kleine eenheden toedienen bij stijgende bloedsuikers om jouw bloedsuiker rond de 6.7 te houden. Elke nacht om 00.00 uur kijkt het systeem naar je data van de afgelopen dag en stelt zichzelf bij.

Omdat een streefwaarde van 6,7 mmol/l wellicht wat laag is bij bijvoorbeeld het sporten, zou je deze tijdelijk kunnen verhogen.

De streefwaarde kan niet verlaagd worden vanwege veiligheidsoverwegingen. Hopelijk dat dit in de toekomst nog wordt aangepast, maar voor nu kan dat nog niet. Dit kan voor de mensen die nu al strak ingesteld zijn, wel even balen zijn.

Insulinepomp 670G systeemonderdelen

Grootste winst als je insuline spuit?

Fijn was het dat er ook een “gebruiker” van de 670G aanwezig was die we vragen mochten stellen.

Rob Howe (uit de VS) gebruikt al ruim een jaar de 670G en kwam zijn ervaringen met ons delen. Voordat hij overstapte op deze pomp spoot hij (minstens) 4 x per dag en controleerde hij zijn bloedsuikers nog gewoon met een vingerprik. Rob heeft bij het uitlezen van zijn pomp gezien dat hij de afgelopen 30 dagen amper 40 minuten onder zijn range (lager dan 4,0) heeft gezeten en nog geen 2 uur hoger in range (boven de 10) heeft gezeten. Dat is wel echt gaaf!

Voor ons werd wel duidelijk dat de mensen die nog niet bekend waren met het gebruik van de 640G met sensor of een andere pomp met sensor, maar dus “ gewoon” spuiten, dat voor die mensen deze pomp (waarschijnlijk) de grootste life changer gaat zijn.

Mijn hoop: stabielere bloedsuikers

Wat ik ga hopen is dat het stijgen van mijn bloedsuikers na een stop voor laag minder heftig gaat zijn! Dus dat ik na de stop van mijn basaal niet meteen moet gaan bijbolussen om hoge bloedsuikers tegen te gaan. Vaak bolus ik dan ook iets teveel: Ik wil het liefst binnen 1 uur weer rond de 6 zitten en dan bolus ik teveel en te vaak bij als mijn bloedsuiker naar mijn idee niet snel genoeg daalt. Daar kom ik weer te laag uit en zo blijf ik in deze cirkel hangen... Herkenbaar? Dus ik hoop dat ik stabielere bloedsuikers ga krijgen.

Gemiste kans vond ik om te horen dat er niets aan het kastje van de pomp is verbeterd ten aanzien van de 640G. Ik heb al 5 nieuwe pompen moeten aanvragen omdat er barsten in de pomp kwamen, zonde.... Terwijl ik met de VEO nog nooit problemen heb gehad. Nou ja, we gaan het zien.

Natuurlijk is mijn grootste wens dat er een pomp komt waarbij ik helemaal niet meer zelf hoef na te denken en ik al mijn aandacht en energie in niet diabetesgerelateerde onderwerpen hoef te stoppen, maar zover is het nog niet.... Toch wil ik niet al te negatief zijn, want wauw er worden wel stappen gemaakt! De 640G heb ik  “pas” 3 jaar en nu is de volgende versie al op de markt. Als de nieuwe ontwikkelingen zich in dit tempo laten zien, dan is er hoop!

Ik houd jullie op de hoogte als ik eenmaal “online” ben met de 670G! Tot dan. Wil je mij al eerder een vraag stellen? Mail me dan hier


Op de foto met mijn medebloggers: Mike Kendall, Jarah Simons en Lisanne Rövekamp.

De nieuwe insulinepomp Minimed 670G