NIEUWSBERICHT

De automatische insulinepomp is er...

21 februari 2018

ATTD 2018

Dr. Henk-Jan Aanstoot, arts en onderzoeker Diabeter Het jaarlijkse congres over technologie en nieuwe behandelingen op het gebied van diabetes plaats vond deze maand in Wenen plaats: de Advanced Technologies and Therapeutics in Diabetes (#ATTD2018). Vanaf de conferentie af en toe een berichtje van onze kinderarts-diabetoloog dr. Henk-Jan Aanstoot over de ontwikkelingen en vernieuwingen die daar besproken worden. Dit keer:

De automatische pomp is er…

Op de ATTD werden al verschillende automatische insulinepompen getoond. De techniek is er al, maar nog niet wijd verbreid en nog niet 'te koop'. Het is nog onderzoek. Het gaat goed met deze onderzoeken en zowel systemen met alleen insuline, als systemen die naast insuline ook glucagon kunnen leveren, laten steeds betere resultaten zien. Een recent (Engelstalig) artikel is hier te vinden). Ook worden al onderzoeken getoond van bijzondere groepen.  Belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd:

Closed loop bij zwangeren

Inmiddels is de eerste publicatie over zwangere vrouwen met type 1 diabetes die met een closed-loop (dus een volledig zelfstandig werkende (experimentele!) pomp werden behandeld al ruim een jaar oud. Met veel betere nachtwaardes en veel stabielere regeling kwam de regeling dicht bij normaal. 

Hybrid closed loop Dexcom en Omnipod

Dexcom en Omnipod presenteerden ook een Hybrid Closed Loop systeem en daags na het congres werd hier een eerste artikel dit systeem gepubliceerd. Het betrof een korte studie, maar bij kinderen, jongeren en volwassenen presteerde het systeem veelbelovend. Dexcom presenteerde ook de allernieuwste glucosesensor DEXCOM G6 die 10 dagen kan meten en geen calibraties/ijking vereist.

Smartguard van Medtronic 640G

Er werden resultaten uit verschillende landen getoond over de huidige Medtronic pomp, de 640G die bij een dreigende hypo (gemeten met een continue sensor) vanzelf uitgaat (en als de glucose weer goed is weer aan gaat). In al deze studies is het resultaat een betere glucoseregeling en minder hypo's, ook bij kinderen vanaf 4 jaar. Hiervan maken inmiddels zo'n 155 mensen bij Diabeter gebruik. Dit systeem wordt 'Smartguard' genoemd. Daarbij moet je als patiënt (ouder) dus op je pomp vertrouwen en op de sensor, vandaar dat die ook gekalibreerd moet worden. Dat vertrouwen in techniek blijkt soms moeilijk als je de glucosewaarde ziet zakken en je 'handen op de rug' moet houden. Toch blijkt de pomp dat eigenlijk beter te kunnen dan de mens. Als mensen zelf ingrijpen eindigen ze eigenlijk steeds te hoog door te lang insuline te stoppen of toch op extra koolhydraten te vertrouwen. Met de Smartguard technologie komen mensen vaak beter uit: de hypo wordt voorkomen en de glucosewaarde blijft onder de 10mmol/l (gemiddeld 8 mmol/) en er ontstaat veel minder vaak een te hoge waarde door de correctie.

Roche Eversense: implanteerbare sensor

Eversense implanteerbare sensor In Nederland heeft Roche onlangs de Eversense (Senseonics) implanteerbare sensor op de markt gebracht. Aanvankelijk was deze geschikt om drie maanden te werken, nu is de sensor aangepast en kan 6 maanden worden geplaatst. De Eversense ziet er uit als een capsule die onder de huid wordt ingebracht. Op de huid wordt vervolgens een transmitter geplakt. Binnenkort hopen we wat ervaringen te kunnen beschrijven van deze nieuwe techniek. Het plaatsen (en later verwijderen) ervan geschiedt onder plaatselijke verdoving.

Medtronic 670G: de volgende stap

In de VS is inmiddels de Medtronic 670G hybrid closed loop pomp beschikbaar en te koop, een volgende stap naar de volledige automaat. Deze pomp komt dit jaar hopelijk ook in Europa beschikbaar en op donderdag 15 februari was er op de ATTD een symposium dat geheel gewijd was aan de Medtronic 670G hybrid closed loop.

Niet alleen bij lage, maar ook bij hoge bloedsuikers

Professor Francine Kaufman, kinderarts en werkzaam bij Medtronic, liet de ontwikkeling zien. De 670G kan niet alleen reageren en stoppen bij een (dreigende) hypo, maar kan ook de insuline regelen als de glucosewaarde te hoog wordt. De rekenformules (algoritmen) leren hierbij zelf hoe dat het beste kan. Als mensen met deze pomp starten doen ze dat eerst 'ouderwets' (manual mode). Hiervan 'leert' de pomp in 3 tot 6 dagen (minimaal 48 uur) de specifieke standen en hoe de beste hoeveelheid insuline af te geven, waarna er een zgn. Auto Mode komt. Bij de Auto Mode wordt er zo nodig elke 5 minuten  insulinetoegediend. Als de insulinepomp 'het snapt' geeft 'ie dat weer met een 'schildje' in het beeld en hij heeft dan als 'doelwaarde' een glucose van 6,7 mmol/l. Je kan in geval van ziek-zijn, sport of dergelijke een tijdelijk hoger doel kiezen (8.3 mmol/l). Bij eten heeft de pomp nog je hulp nodig door de koolhydraten in te voeren en correcties gaan op basis van de gevoeligheid die de pomp zelf kan leren en instellen.

Geen echte basaal meer

Je praat niet echt meer over basale insuline bij deze pomp, maar over 'insuline nodig om de glucose goed te houden (som van basaalstand en correctie-insuline), maar je bolust wel voor koolhydraten en de koolhydraatratio's en werkingsduur van de insuline worden met je team ingesteld. De pomp is onderzocht in groepen van mensen met diabetes van 14-75 jaar, een groep van 7-13 jaar en inmiddels ook in een groep van 2-6 jaar. Van die laatste groep zijn nog geen gegevens, maar bij de andere twee groepen (14.000 gebruikers) was een verbetering van HbA1c, een verbetering van de tijdsduur in normale waardes (TIR, time in range) en waren veel minder schommelingen (CV) te zien.

Time in range

Dat is mooi in studiesettings, maar hoe zit dat in 'het echte leven'? Dat kon gemeten worden aan de hand van de gegevens van inmiddels bijna 25.000 Amerikaanse gebruikers. Ook bij hen bleven de resultaten net zo: ruim 60% van de tjid (voor tieners) tot ruim 70% van de tijd (kinderen en volwassenen) hadden zij normale glucosewaardes (3.9-10mmol/l, in dit geval) bij gebruik van de automatische stand, maar ook nog 40-50% van de tijd als de automaat (om welke reden dan ook) was uitgeschakeld.

Dit is echt veelbelovend en we zien uit naar de komst en toepassing van deze pomp ergens dit jaar in Nederland. We houden je op de hoogte.


Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2200 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

De automatische insulinepomp is er...