NIEUWSBERICHT

Dag 2 ADA: algoritmes, apps en ander nieuws

11 juni 2019

Kinderarts-endocrinoloog Dr. Dick Mul Diabeter Van 7 juni tot 11 juni wordt weer een van de grootste diabetescongressen ter wereld gehouden: de ADA. Hier worden resultaten gepresenteerd van wereldwijd onderzoek op diabetesgebied. Onze kinderarts-endocrinoloog Dr. Dick Mul is aanwezig en doet verslag.


Dag 2: nieuwe medicijnen, open source software en de 670G steeds slimmer

Tijdens grote medische congressen is er altijd een aparte ruimte ingericht voor (farmaceutische) bedrijven die producten of diensten leveren die aan diabetes zijn gerelateerd. Ieder presenteert dan het aanbod, en je kunt je laten informeren door aardige medewerkers. We behandelen bij Diabeter veel patiënten met type 1 diabetes, maar de aantallen patiënten met type 2 diabetes zijn vele malen groter. Dat is wereldwijd zo, en daarom zijn veel farmaceutische bedrijven sterker op type 2 dan type 1 gericht.

Nieuwe medicijnen ook voor type 1 diabetes 

Bij volwassenen met type 2 is de laatste jaren een aantal groepen medicijnen in opkomst gekomen. De ene groep is de incretine groep, een darmhormoon dat werkt als insuline, en de tweede groep is die van de SGLT remmers, die in de nier zorgen voor meer suikeruitscheiding via de urinewegen, waardoor bloedsuikerpieken lager worden. Langzaamaan beginnen deze middelen ook bij type 1 (naast insuline) in beeld te komen. In een apart blog gaat mijn collega Henk-Jan Aanstoot hier nader op in: 


We zien het als mogelijke aanvulling voor sommige patiënten en zien uit naar de officiële registratie ervan. Overigens: hier in de VS zie je veel geneesmiddelenreclame op de televisiezenders. Ook voor diabetesmiddelen die ik noemde. Zie deze foto, die langskwam op de tv op mijn hotelkamer:

Tidepool Loop

Er zijn verschillende organisaties die apps maken die bijvoorbeeld glucosewaarden over 8 uur voorspellen, of algoritmes ontwikkelen waardoor patiënten via open source software hun eigen kunstmatige alvleesklier kunnen gebruiken. Belangrijk daarbij is dat er geen wildgroei ontstaat,  maar dat dit soort mooie initiatieven wel beoordeeld worden door deskundigen voordat ze breed verspreid worden.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Tidepool Loop project. Tidepool maakt een app waarmee de afgifte van insuline met slimme algoritmes wordt gereguleerd. De app staat via bluetooth in contact met een insulinepomp. Medtronic en Tidepool maakten deze week een samenwerking bekend.

De ontwikkelde software wordt nog getest in researchcentra in de VS, in samenwerking met JDRF. 

Vergeten te bolussen?

Er zijn nieuwe resultaten van studies die de 670G pomp/ sensorcombinatie verder moeten verbeteren. We benadrukken altijd richting onze patiënten het belang van insuline geven bij elke maaltijd, en dat ook (ruim) voor de maaltijd te doen. Dat is in het dagelijks leven lang niet altijd makkelijk voor elkaar te krijgen, en daarom is bekeken of die 670G ook kan helpen door automatisch correctiebolussen te geven wanneer vergeten is om insuline te geven bij een maaltijd. De resultaten zien er wel goed uit. Hopelijk wordt dit in volgende versies verwerkt, zodat we weer een stapje dichter bij de kunstmatige alvleesklier komen.

Type 2 diabetes: een stille sloper

Tenslotte een belangrijk onderzoek over type 2 diabetes bij jongeren. De onderzoekers lieten zien dat na 12 jaar de schade door diabetes groot is. Complicaties van hart en vaten, nieren, zenuwen en ogen komen veel voor. Gelukkig lukt het bij type 1 vaak om deze complicaties uit te stellen door goede behandeling vanaf dag 1. Dat is ook de missie van Diabeter: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Helaas ligt dat voor type 2 een stuk moeilijker, en het vraagt van behandelaars en samenleving veel zorg.

Meer lezen over nieuws vanuit ADA:

Dag 2 ADA: algoritmes, apps en ander nieuws