Angst verminderen door focustaal

Angst verminderen met focustaal en hypnose

Je kunt angst en stress verminderen door bewust om te gaan met taalgebruik. Dit is belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen met type 1 diabetes. Vooral kinderen kunnen bang zijn voor dingen zoals bloedprikken of insuline-injecties.

Bij Diabeter gebruiken zorgverleners zoveel mogelijk focustaal. Dit betekent dat ze in positieve woorden spreken over wat er gaat gebeuren. Ze geven keuzes en erkennen zo de kracht van de persoon met diabetes. Dit helpt mensen om beter voor zichzelf te gaan zorgen en het vermindert angst en stress.

De kracht van focustaal bij het omgaan met type 1 diabetes

Ook thuis te gebruiken

Deze manier van praten werkt niet alleen in het behandelcentrum, maar ook thuis. We moedigen ouders en verzorgers aan om positieve taal te gebruiken. De folder helpend taalgebruik (1,7 MB) kan hierbij helpen.

Ouders kunnen deze aanpak thuis gebruiken door begripvol met hun kinderen te praten en de gevoelens van hun kinderen te erkennen. Open gesprekken en geruststelling kunnen de angst van kinderen verminderen en hun zelfvertrouwen in het omgaan met hun diabetes vergroten.

Meer gevoel van controle en zelfstandigheid

De juiste woorden gebruiken helpt niet alleen om angst te verminderen, maar ook om het gevoel van controle en zelfstandigheid te versterken. Door als familie en als behandelaars samen te werken in een ondersteunende, 'empowerende'  manier van je woorden kiezen, wordt het omgaan met de chronische ziekte diabetes makkelijker.

Hypnose inzetten 

Voor zowel kinderen als volwassenen bieden we ook hypnose aan. Een hypnosesessie is een afspraak waarbij je onder begeleiding van een geschoolde verpleegkundige een persoonlijke doelbewuste dagdroom maakt. Met deze dagdroom kun je je kind of jezelf heel goed afleiden zodat je minder last hebt van de dingen die je moet doen voor je diabetes.

Focusspreekuur voor bloedprikken

Daarnaast kun je bloedonderzoek plannen op een focusspreekuur. Hier nemen de assistenten extra tijd en aandacht voor taalgebruik en doelbewuste afleiding tijdens het bloedprikken. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom op dit spreekuur.

Nieuwsgierig? Vraag ernaar bij je eigen behandelteam!

Video: jij bent de baas van jouw brein

In deze video zie je hoe pijn werkt en hoe je meer controle krijgt over je hersenen en je lichaam. Want pijn is een heel nuttig signaal bij gevaar. Maar soms is het signaal niet nodig en kun je je hersenen en je lichaam vertellen dat je veilig bent.