Onderzoek sport en diabetes type 1

Diabetes kan zijn als surfen op de golven

Sporten met diabetes type 1

We willen sport een meer geïntegreerd onderdeel van onze diabetesbehandeladviezen zijn, waarbij we de tools en ondersteuning bieden om het sporten van mensen met diabetes type 1 een succes te maken. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Hoe kunnen we je helpen om van je 'sportcarrière' een succes te maken?

Waarom is sport met diabetes type 1 zo belangrijk?

Mensen met type 1 diabetes die sporten bereiken een betere diabetesregeling, met lagere HbA1c-waardes. Zoals Marijn van Zundert, (23) topzwemmer en sinds zijn 9e jaar type 1 diabetes, vertelt: ‘Als ik sport zijn mijn bloedsuikers vele malen makkelijker te reguleren dan wanneer ik eens een dag weinig of niet sport. Op zo’n dag kost het me veel meer energie om mijn bloedsuikers in goede banen te leiden.”

De beste manier om sporten te ondersteunen?

Diabeter en Marijn van Zundert willen onderzoeken wat we moeten gaan organiseren en opzetten om de behandeling van diabetes met sport te kunnen verbeteren. Moeten we bijv. een speciaal spreekuur opzetten waarbij je je vragen kunt stellen aan een gespecialiseerd sportdiabetesteam? Of zijn groepsbijeenkomsten met andere sporters met diabetes effectiever?

We zouden het graag van jou willen weten. En dan bedoelen we alle jonge mensen met type 1 diabetes die dit lezen en die al (intensief) sporten, of die willen beginnen met sporten, of die problemen hebben met het sporten (bijv. angst hebben voor hypo’s).

Wat zijn jouw factoren van succes, wat doe je om hypo’s te voorkomen, wat kunnen we van je ervaringen leren? Ervaringsdeskundige en topsporter Marijn van Zundert  brengt je waardevolle kennis en ervaringen graag in kaart.  Je hoeft niet bij Diabeter onder behandeling te zijn.

Reageer

Wil je helpen om sport en diabetes bij Diabeter verder te brengen? Wil je jouw kennis en ervaring delen? Meld je dan hieronder aan en Marijn neemt in eerste instantie via mail contact met je op.

Ja, ik doe mee!