NIEUWSBERICHT

Zorgverzekeringen: wordt alles vergoed in 2022?

15 december 2021

Diabeteszorg valt in Nederland onder de basiszorg. Dat betekent dat alle noodzakelijke onderdelen volgens de Nederlandse zorgrichtlijnen worden vergoed.

Diabeter: contracten met alle zorgverzekeraars

Diabeter heeft in de afgelopen 14 jaar met alle zorgverzekeraars jaarlijks contracten gehad. Op basis van onze resultaten, uitkomsten en wederzijds vertrouwen hebben we met twee zorgverzekeraars nu langdurige contracten en afspraken waarin verbetering van zorg en het leveren van waardevolle zorg centraal staan. Met Zilveren Kruis hebben we een overeenkomst voor 10 jaar, met CZ zijn we in gesprek over het verlengen/uitbreiden van het contract van afgelopen jaren. Deze verzekeraars zien de toegevoegde waarde van Diabeter en de noodzaak de zorg steeds verder te verbeteren. Met hen werken we intensief samen aan onze missie om naar een toekomst zonder complicaties te komen.
Ook met VGZ en ASR gaan we in gesprek over lange termijn overeenkomsten met bijzondere aandacht voor de toegevoegde waarde van Diabeter.

Verschillen in de polis? Natura en Restitutie

De verschillende polissen en merken proberen vooral op prijs een onderscheid te maken, maar soms zijn er inhoudelijke. Bij goedkopere premiebedragen gaat het daarbij meestal om zogenaamde Naturapolissen. Met een naturapolis kunt u kiezen voor zorgverleners die met de zorgverzekeraar een contract hebben. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, dan betaalt u een deel zelf. Bij de resitututiepolis betaal je meestal meer, maar dan krijgt u een volledige vergoeding en meer keuzevrijheid.

Veel keuze: ……check, check dubbel check

Er zijn in Nederland honderden polissen bij een groot aantal labels bij tientallen zorgverzekeraars. Overweegt u voor 2022 over te stappen? Opzeggen kan nog tot 31 december, uiterlijk 31 januari moet de nieuwe verzekering zijn afgesloten. Kiezen start met een goede vergelijking van die verschillende polissen. Dat kan goed met verschillende 'keuzehulpen' op internet:

Belangrijk is ook de informatie van diabetespatiëntenvereniging DVN en de Consumentenbond.
Een aantal belangrijke algemene tips voor het wel of niet kiezen van een andere zorgverzekering vind je bij de Nederlandse Patienten Federatie.

Sensorvergoeding

Bij Diabeter onderkennen we sinds jaar en dag het belang van de inzet van diabetestechnologie als Continue Glucose Monitoring (CGM) en Hyper Closed Loop voor de resultaten en levensverwachting van mensen met type 1 diabetes. We zijn dan ook een groot voorstander van een bredere vergoeding en nemen dit ook mee in onze onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Het Zorginstituut Nederland adviseert de Minister van Volksgezondheid over de criteria voor vergoeding van CGM. 

Contracten 2022

Diabeter heeft alle zorgverzekeraars weeer gecontracteerd, net zoals in alle eerdere jaren. In de tabel ziet u de status daarvan (bijgewerkt 1 februari 2022). .

Diabeter en je zorgverzekering
Concern

verzekeraars / labels

contract met Diabeter voor 2022

preferentie-
beleid
insuline
in 2022

visie op toekomst en

waardetoevoeging

door Diabeter

Zilveren Kruis

De Friesland, FBTO, Interpolis, ProLife,
ZieZo *), AON

Ja

 

duim omhoog groot

VGZ

Bewuzt, IZA, IZZ, Univé, ZEKUR, UMC, United Consumers,  Zorgsaam

Ja

Duim omhoog middel

CZ

CZdirect, Just, NN, OHRA

Ja

duim omhoog groot

Menzis

Anderzorg, Hema, VinkVink, PMA

Ja

Duim omhoog middel

DSW

Stad Holland

InTwente

apotheek beslist op basis van laagste prijs

 

Zorg en Zekerheid

AZVZ

ja

Duim omhoog middel

ONVZ

PNOzorg, VVAA, Jaaah

apotheek beslist op basis van laagste prijs

duim omhoog groot

ASR

Amersfoortse, Ditzo

ja

 

ENO

Salland, Zorgdirect

ja

 

Eucare

Aevitae

geen

 

 

*) Met de Ziezo polis is geen levering mogelijk via Diabstore voor hulpmiddelen.

 

Afbeelding: met dank aan Zorgwijzer.nl

Zorgverzekeringen: wordt alles vergoed in 2022?