NIEUWSBERICHT

Onze zorg aan kinderen met diabetes

05 augustus 2016

Zilveren Kruis/Achmea heeft in de afgelopen maanden met diverse partijen en mensen gesproken over hoe de zorg voor kinderen met diabetes beter kan worden gemaakt, een prachtig initiatief. Uit de bijeenkomsten zijn vier projecten gekomen die worden uitgewerkt. Diabeter is nauw betrokken geweest bij deze opzet. Zelf werken wij ook al aan een aantal van deze onderwerpen. Zo loopt er nu al een pilot-onderzoek om jongeren die van school komen, hun eerste baan zoeken of in hun werk tegen diabetes-issues aanlopen te helpen waar dat nodig is. We doen onderzoek naar nieuwe meettechnieken (inclusief ‘meten zonder prikken’) en enkele van onze kinderartsen (dr. Dick Mul en dr. Henk Veeze)  zijn nauw betrokken bij de opzet en verdere uitwerking van het door Zilveren Kruis genoemde diabetesregister. Dat doen we allemaal vanuit 1 doel: de zorg voor kinderen met diabetes type 1 verder verbeteren. 

Van beter naar Diabeter

Ook wij zien en zagen dat de zorg nog beter kan. Precies om die reden zijn we 10 jaar geleden als Diabeter verder gegaan, om juist de zorg voor diabetes bij kinderen en jongeren te verbeteren en te komen tot een toekomst zonder diabetescomplicaties. 

Bij kinderen en jongeren gaat het bijna altijd om type 1 diabetes, een aandoening waar het glucoseregelhormoon insuline niet meer wordt gemaakt. Dat komt door een afweervergissing en heeft niets met leefstijl of overgewicht te maken. Hoewel nieuwe technologieën (zoals de insulinepomp en de continue glucosesensor) en nieuwe medicamenten (betere samenwerkende en langzaamwerkende insulines) een duidelijke verbetering hebben gebracht, lopen kinderen met diabetes nog steeds kans op het ontwikkelen van ernstige complicaties in hun latere volwassen leven, zoals schade aan hun gezichtsvermogen. Dat is alleen tegen te gaan of te vertragen door een heel scherpe regeling van de glucosewaarden. En dat is moeilijk en kost veel aandacht, continu. Daar ben je als ouders en als kind met diabetes behoorlijk mee bezig. Diabetes heeft helaas zo bij kinderen en jongeren een grote invloed op hun leven,… en dat van het gezin.

Diabeter, een naam die het al zegt...

Toen we tien jaar geleden Diabeter oprichtten was ons doel: hoe kunnen we de diabeteszorg beter en makkelijker maken en hoe zorgen we voor minder complicaties? Wat hebben we daarvoor gedaan en bereikt?

  • Specialiseren in alleen diabetes: we doen als teamleden niets anders meer dan diabeteszorg. Dat betekent dat we onze kennis en ervaring op het gebied van diabetes type 1 sneller kunnen ontwikkelen. 

  • Betere uitkomsten: door onze specialisatie in diabetes zijn onze uitkomsten zeer goed. Internationaal behoren we bij de beste diabetescentra

  • Continue bereikbaarheid: naast een 24 uurs spoedlijn waar u direct met de medisch specialist belt, hebben we dagelijkse telefoon- en eHealthconsulten. 

  • Nieuwe technieken en methoden: we ontwikkelen zelf nieuwe behandelmethoden zoals onze ‘Ther@piemail’., waar we in 2014 de Achmea Quality Award voor ontvingen. Daardoor wordt het onderling contact tussen diabetespatiënt / ouders en team gemakkelijker. Ook gebruiken we veel andere eHealth methoden als (automatische) uploads van insulinepompen en meters, videoconsult, etc. 

  • Persoonlijke zorg en aandacht: diabeteszorg is geen ‘confectie-werk'. Voor iedereen moet de beste persoonlijk zorg en -methoden worden gevonden. Niet iedereen heeft of wil dezelfde behandeling nodig. Soms spelen andere aspecten een rol en is psychologische of psychosociale aandacht belangrijk. Ook dat kan Diabeter leveren, via ons eigen psychologieteam of via een netwerk van met diabetes bekende hulpverleners. We hebben veel contacten met school en werk.

  • Kinderartsen en internisten: uit de gesprekken die Zilveren Kruis hield, werd duidelijk dat de overgang van kinderarts naar internist soms problemen kan geven. Bij Diabeter is de transitie van kinderarts naar internist naadloos en een geïntegreerd onderdeel van onze aanpak. Wij zien vooral mensen met diabetes in de leeftijd 0 - 25 jaar. Dat is een bewuste keuze, omdat tot die leeftijd er belangrijke veranderingen en ‘levensstappen’ worden gezet. Bij ons maak je de overstap van kinderarts naar de internist ergens tussen je 18e en je 25e.  Wel zo zorgeloos.

  • Research: Diabeter ontwikkelt zelf en doet mee aan grote internationale onderzoeken naar het genezen en beter behandelen van diabetes. 

We kijken uit naar de toekomst, waarin de ontwikkelingen snel zullen gaan op het gebied van technologische ondersteuning en waarin we onze ambities in het verder verbeteren van type 1 diabeteszorg verder kunnen verwezenlijken. 

 
Onze zorg aan kinderen met diabetes