NIEUWSBERICHT

Wielrenner Iris in Amerika

28 september 2017

Iris Hofman (16 jaar, diabetes type 1 sinds 5 jaar) is een talentvolle wielrenster. Ze werd geselecteerd voor een trainingsstage deze zomer bij het profwielrenteam van Team Novo Nordisk in Amerika, zoals we in een eerder interview vertelden. Het wielerteam van NovoNordisk bestaat uit uitsluitend mensen met diabetes type 1. Op ons verzoek doet ze verslag van haar wielrenstage in Amerika.


Op dinsdag 11 juli was het dan eindelijk zover. Ik ging naar AMERIKA. Het idee dat ik überhaupt naar Amerika ging vond ik al super gaaf, maar ook het idee dat ik allemaal andere mensen zou ontmoeten die wielrennen en diabetes type 1 hebben, deed mij goed.Op maandag 10 juli, heb ik samen met mijn moeder een meisje uit Cyprus opgehaald op Schiphol. Wij zouden dan dinsdag 11 juli samen met een andere Nederlandse jongen naar Amerika vliegen. Toen we in Amerika aan kwamen nam de spanning wel flink toe, ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Maar alles was top geregeld. Wij werden gelijk opgehaald met een busje van het team. Toen zijn wij doorgereden naar de university van Athens. Waar wij deze dagen in het campus zouden verblijven. Die dag hebben we alle fietsen in elkaar gezet, de team kleding opgehaald en voor de rest was het vooral elkaar beter leren kennen en bij komen van de reis.

De tweede dag stond er een rustige training op het programma en een fotoshoot. Na de training van 3 uur hebben wij met alle andere wielrenners een yogales gevolgd, wat super ontspannen werkte. We waren met 21 wielrenners van 13 verschillende nationaliteiten. Zo kon je veel van elkaar leren en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen.

Inspanningstest en hypo's

De derde dag begon met een inspanningstest in zo’n test wordt gemeten hoeveel watt je weg kan trappen en hoe goed je conditie nou eigenlijk is. Mijn test veel voor mijzelf helaas wel wat tegen. Maar ik had gelukkig nog 2 dag om te laten zien wat ik kon! In de middag had in een gesprek met de arts en heb ik nog een hoop dingen geleerd over het regelen van je diabetes en sport. Aan het einde van die dag hadden we nog een techniek training op de fiets. Die avond heb ik erg veel last van hypo’s gehad, maar ook daar heb ik veel van geleerd op het kamp om mee om te gaan. Elke nacht werden we om 2 uur wakker gemaakt om te prikken en eventueel waar nodig overleg met de arts.

Team NovoNordisk met Iris

 

Glucosewaarde bij start van training

De vierde dag was een zware trainingsdag; we moesten in waaiers rijden en daarna sprinten. Gelukkig heb ik goed kunnen laten zien wat ik kon en ging ik de laatste trainingsdag in met een hoop zelfvertrouwen. Deze avond hadden we nog een bijeenkomst met de arts waar ik veel nieuwe informatie heb gekregen. Bijvoorbeeld dat je het beste kunt beginnen aan je activiteit met een glucosewaarde tussen de 6.7 en 11.1

De vijfde dag en daarbij de laatste trainingsdag. Je kon kiezen hoeveel rondes je deed: 1,2,3 of 4. Je moest een slimme keuze maken, zo werd gezegd. Daardoor was ik erg zenuwachtig. Maar na de eerste ronde ging het eigenlijk best goed, ik voelde me veel beter dan de andere twee meiden die op het kamp waren. Ik besloot daarom om nog een tweede ronde te doen. Die was wel erg pittig, maar ik was blij dat ik dat heb gedaan! De derde en vierde rondes waren vooral geschikt voor de jongens. Na de training zijn we met z’n allen wezen zwemmen, wat super gezellig was. Na het zwemmen hebben we als afsluiting nog bij een pizzeria gegeten.

De zesde dag was dan alweer de laatste dag.. s’Ochtends pakten we onze koffers pakken en zijn we weer naar het vliegveld in Atlanta gebracht. 
 

Ik ben super blij dat ik dit avontuur heb mogen meemaken, ik heb enorm veel geleerd en super veel nieuwe mensen leren kennen. Ik hoop dat ik dit avontuur nog een vervolg kan geven.. maar begin oktober hoor ik meer...

Willen jullie mij volgen? Dit kan, ik ben sinds kort met een YouTube kanaal begonnen genaamd: IRISSCAN. Hier zal ik veel video’s plaatsen over diabetes in combinatie met sport. Ook heb ik in Amerika gevlogd dus dat zal er binnenkort verschijnen.

 

Groeten van Iris Hofman

 


Dit kan je ook interesseren:

Wielrennen met diabetes: interview met Iris

Diabetes en sport


Eline is Nederlands kampioen trampoline springen


Over Diabeter

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, DeventerGroningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research.

Wielrenner Iris in Amerika