NIEUWSBERICHT

Werelddiabetesdag: elk jaar op 14 november

13 november 2020

Geschreven door Dr. Henk-Jan Aanstoot

Diabetes: te belangrijk om niet bij stil te staan

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag (WDD). Dat is al zo sinds 1991. In dat jaar werd de eerste WDD uitgeroepen door de IDF, de internationale Diabetes Federatie en de WHO (World Health Organization) . Waarom? Er was meer aandacht nodig voor diabetes. Tot dat moment kregen vooral infectieziektes alle aandacht, maar intussen gingen er in veel landen (ook in ontwikkelende landen!) meer mensen dood aan diabetes dan aan infectieziektes. Daarbij kwam dat dat de behandeling voor veel mensen onvoldoende beschikbaar was en dat er daardoor te veel complicaties ontstonden en mensen op te jonge leeftijd aan de ziekte sterven.

14 november is de dag….

Deze datum heeft een reden. Het is de verjaardag van Sir Frederick Banting, de onderzoeker die in 1921 samen met Charles Best en John Macleod insuline isoleerden en de basis legden voor een behandeling. Tot dat moment was de overlevingsduur na de diagnose bij type 1 diabetes zo'n 10 maanden.  Dus bijna 100 jaar geleden begon de behandeling van een tot dan toe dodelijke ziekte. Werelddiabetesdag is sinds 2007 ook een door de Verenigde Naties erkende dag. De eerste die werd uitgeroepen voor een niet-infectieziekte.

Diabetes… aandacht nodig, ook voor type 1!

Maar moet je dat vieren of herinneren? In deze tijd met genoeg problemen? Zo'n feestje is het toch niet, diabetes? En gaat dit niet vooral om type 2 diabetes? En één dag… kom op, ik heb altijd diabetes!  Ja, allemaal waar, maar die aandacht is ECHT nodig! Werelddiabetesdag  zet elk jaar diabetes opnieuw op de agenda. Op de agenda van landen, van regeringen, van zorgministers en zorgverzekeraars, van behandelaars, familieleden en vooral ook voor mensen met diabetes. Wie kent niet de pijnlijke opmerkingen uit de omgeving:

  • Heeft je kind diabetes? Goh, ik vond al dat jullie veel snoepten….
  • Moet je een insulinepomp, nou dan heb je zeker zwaar suiker….
  • Moet je nu echt als ouder mee op zo'n schoolreisje… je hebt 's morgens toch al gespoten….
  • Ik heb hier op het werk niets te maken met jou diabetes…. moet je maar beter voor jezelf zorgen…
  • ... en vul zelf in. Genoeg redenen voor uitleg, aandacht en verbeteringen.

Type 1 diabetes: we zijn er nog niet

En als het om type 1 gaat is dat net zo belangrijk! In landen als Nederland haalt minder dan de helft van de mensen met T1D de behandeldoelen die ze uit de gevarenzone voor complicaties zou kunnen houden. En los van die lange termijn complicaties: een goede regeling is een 'extra baan' en alleen met vergaande technieken is dat te verbeteren en te vereenvoudigen. Maar die worden nog maar deels vergoed.

WDD = de blauwe cirkel

Reden genoeg om aandacht te vragen voor diabetes. En om samen een signaal te geven. Niet voor niets is het logo van WDD een blauwe cirkel. Die cirkel toont onze samenwerking. Tussen mensen met diabetes en iedereen die daar bij hoort. En de blauwe kleur verenigt de wereld: Waar je ook ter wereld bent, als je omhoog kijkt is de lucht (achter de wolken) altijd blauw.

WDD 2020: verpleegkundigen maken het verschil

Dit jaar is het thema van WDD de (diabetes)verpleegkundige. Want bij een ziekte waar je als mens zoveel zelf moet en kunt doen, is goede educatie de hoeksteen om zelfredzaam te worden en je diabetes de baas te worden in plaats van dat diabetes jou de baas wordt. In de hele wereld wordt die educatie door (diabetes)verpleegkundigen gegeven. En daarmee zijn ze een sleutel tot goede behandeling en goede uitkomsten. En daarom zullen ook wij onze diabetesverpleegkundigen in 'the picture' zetten. Zo maken we wereldwijd een beter toekomst met diabetes.  

Meer over werelddiabetesdag op https://worlddiabetesday.org

Meer over diabetes op andere plaatsen in de wereld op  https://www.diabetesatlas.org/en/

 

 

Werelddiabetesdag: elk jaar op 14 november