NIEUWSBERICHT

Wereld Diabetes Dag

14 november 2018

Irma Malcorps blogt over diabetes type 1 Irma Malcorps is moeder van een zoon van 12 met diabetes type 1, die de diagnose kreeg toen hij 8 jaar was. Regelmatig vertelt ze hier verhalen over de impact van diabetes type 1 op hun leven.


Diabetes: altijd en overal

  • Kijk jij wel eens hoeveel koolhydraten er in hetgeen zit wat je eet of drinkt? En hou je wel eens bij hoeveel je eet?
  • Weet jij hoeveel insuline jouw lichaam nodig heeft om deze koolhydraten te verwerken op dat tijdstip van de dag?
  • En weet je hoe het voelt om jezelf minstens 6 keer in je vinger te prikken om te kijken hoe hoog je waarde is?
  • Weet jij hoeveel invloed een rondje fietsen of trampoline springen heeft op je waardes of die ene spannende toets of gesprek?
  • En weet je hoe het voelt om bij alles waar koolhydraten in zitten insuline te moeten spuiten en dat je steeds maar weer die naald in je been moet zetten of dat infuus op je buik?
  • Weet je hoe beroerd je wordt als je een keer de insuline vergeet of als je juist teveel hebt gegeven?
  • Weet je hoe lang het soms duurt voordat je weer op een goede waarde zit dan?
  • Weet je hoe een uitdaging het is om binnen de juiste waardes te blijven een hele dag en dat je al deze handelingen moet toepassen waar je ook bent?

Sta erbij stil, voor 1 dag...

Als je bij al datgeen nog nooit hebt stilgestaan zou ik je willen vragen om dat voor 1 dag eens te doen. Gewoon om te ervaren hoeveel invloed diabetes type 1 heeft op het dagelijkse leven van iemand. Hoe het moet voelen om dit elke dag te moeten doen overdag en soms ook midden in de nacht en hoe verdrietig het voor een ouder moet zijn om je eigen kind hiermee te belasten. Je kunt nooit een dagje overslaan, ook al heb je geen zin of huilt je kind dat het even geen prikken meer wil. Weet je hoeveel kracht het soms kost om op deze momenten positief te blijven, omdat je weet dat deze ziekte dingen stuk kan maken of aan kan tasten die nu nog niet zichtbaar zijn.

Lieve mensen; het is vandaag Wereld Diabetes Dag, een dag waarop de hele wereld stilstaat bij deze chronische ziekte. Laten ook wij vandaag stilstaan bij al diegenen die ons lief zijn en die moeten leven met diabetes. Dat we beseffen dat al deze mensen en al die lieve kinderen toch kanjers zijn waar we trots op mogen zijn, omdat voor hun het leven niet meer vanzelfsprekend is en niet meer zorgeloos.

En omdat diabetes vaak onzichtbaar blijft voor de buitenwereld en nog steeds wordt onderschat.

Ik sta vandaag stil bij mijn zoon Nika, die ruim 4 jaar geleden  diabetes kreeg toen hij 8 jaar oud was..... bij wie sta jij stil vandaag?Eerdere blogs van Irma:

Het diabetesbos
Tussen twee vuren: opvoeden met diabetes
Een doorwaakte nacht met diabetes
Ik heb een kind met diabetes

 

Wereld Diabetes Dag