NIEUWSBERICHT

Wereld Diabetes Dag 2019

14 november 2019

Wereld Diabetes Dag: te belangrijk om niet bij stil te staan banner

Wereld Diabetes Dag. Te belangrijk om niet bij stil te staan.

Leven met type 1 diabetes is een 'hell of a job' en wordt vaak door de buitenwereld onderschat. Daarom vragen wij vandaag aan de buitenwereld  aandacht voor diabetes, een chronische ziekte die zoveel mensen in de wereld treft. Ook de mensen om de patiënt heen, zoals Wietske vertelt:

Meer bewustzijn over diabetes. Over de complicaties, over hoe je type 2 diabetes kunt voorkomen, en over de zorg die mensen met diabetes nodig hebben, waar ook ter wereld. Dat is het doel van Wereld Diabetes Dag, een dag die Verenigde Naties instelde in 2006. Wij als type 1 diabetesbehandelaar staan er graag bij stil. We hebben behalve Wietske nog een aantal collega’s gevraagd wat Wereld Diabetes Dag voor hen betekent.

Vandaag zetten wij graag alle bikkels met type 1 diabetes in het zonnetje. (Per Winterdijk, kinderarts).

Vandaag vragen wij opnieuw aandacht voor de toenemende mogelijkheden van behandeling door gebruik te  maken van sensortechnologie (Henk Veeze, mede-oprichter van Diabeter). 

Vandaag vragen wij aandacht voor al die ouders die altijd aan het koolhydraten tellen zijn, zeker de komende Sinterklaastijd... Bij wie de onbezorgdheid weg is. Voorgoed (maar wie weet, ooit...). (Freija Houthuijzen, dietist)

Vandaag vragen wij om meer begrip van de buitenwereld, en om meer aandacht en meer mogelijkheden in de behandeling van type 1 diabetes.  (Sarah Bovenberg, internist-endocrinoloog).

Waarom is Wereld Diabetes Dag op 14 november?

14 november is een belangrijke dag in de wereld van diabetes, omdat dit de geboortedag is van de man die insuline ontdekte: Frederick Banting. Banting ontdekte de insuline in 1922, samen met mede-onderzoeker Charles Best. Ze verkochten het patent op insuline voor slechts 1 dollar elk omdat zij vonden dat zo'n belangrijke ontdekking ter beschikking moest komen aan iedereen die dat nodig heeft om te overleven.

Vandaag vragen wij om aandacht voor de beste behandeling van type 1 diabetes. Nieuwe technieken moeten ons hier en in de rest van de wereld gaan helpen om diabetes te bedwingen. (Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en diabetesonderzoeker).

Wereld Diabetes Dag: omdat we de aandacht moeten vestigen op het belang van het doen van onderzoek. Alleen onderzoek brengt ons naar de oplossing van type 1 diabetes! (Pim Dekker, afd. research van Diabeter).

Wereld Diabetes Dag in Nepal: onze reporters vanuit Nepal…

Tanja Lappenschaar, dietist, en Simone Huijbers, diabetesverpleegkundige, zijn in Nepal om hun kennis over diabetes door te geven aan zowel zorgverleners als direct aan kinderen met type 1 diabetes en hun ouders. Daar gaat World Diabetes Day niet ongemerkt voorbij. Een verslag van onze razende reporters Tanja en Simone. 

Meer wetenswaardigheiden over het werk van ons team in Nepal vind je hier: www.oppadmetdiabeter.nl. Met speciale dank aan alle sponsoren die onze steun aan kinderen met diabetes in Nepal mogelijk maken. Zoals de familie van Veldhuizen, die de aanschaf van speciale koeltasjes voor insuline (Frio Bags) mogelijk maakte. Ze komen in een land als Nepal zeer goed van pas!

Diabeteszorg wereldwijd

Vandaag vragen we aandacht voor een ziekte die toeneemt wereldwijd. Daarom is het nodig om aandacht te vragen voor betere diabeteszorg aan iedereen die het nodig heeft, waar ook ter wereld. (Danielle van der Kaay, kinderarts).

Wereld Diabetes Dag 2019