NIEUWSBERICHT

Vol vertrouwen een nieuw schooljaar in

09 september 2020

Suikerkontje over type 1 diabetes Suikerkontje is moeder van een zoon van 9 jaar, die type 1 diabetes kreeg toen hij 5 jaar oud was. Regelmatig vertelt zij hier en op haar Facebook-pagina Suikerkontje  verhalen over haar leven. Herkenbaar voor iedereen die ook een kind met type 1 diabetes heeft.


Ik dacht dat ik wel wat van diabetes wist, tot ik je appjes las..."

Als we het hebben over de kundigheid op het gebied van type 1 diabetes van juffen, heeft Milan de afgelopen vier schooljaren niks te klagen gehad. Wij, als ouders, ook niet trouwens. Toen wij door de eerste, de meest hectische fase heen waren - en dan heb ik het over het eerste half jaar na de diagnose - konden we Milan met een gerust hart naar school brengen. De juf had haar hulp aangeboden, wist wat ze moest doen en wist ze dat niet, dan belde ze mij op.

We noemden haar vanaf dat moment 'prikjuf' en we hebben in die tijd een sterke vertrouwensband ontwikkeld. Als ik haar nu door de school zie lopen, voel ik dat nog steeds, ondanks dat ze inmiddels niet meer bij Milan voor de klas staat. Natuurlijk ging er wel eens wat mis, of ging het niet altijd helemaal naar onze zin, maar dat hebben we als een leerproces beschouwd. Wij doen ook niet altijd het juiste en dat kan ook niet als je kijkt naar hoe verschillend de reacties op eten en insuline, beweging en emoties kunnen zijn als je type 1 diabetes hebt. Maar handelen in het belang van de gezondheid van Milan, is iets wat bij ons allebei buiten kijf stond; we voelden de noodzaak. En nog steeds, hoor.

Twee nieuwe leerkrachten

Na vier jaar twee vertrouwde gezichten voor de klas, werd het tijd voor een nieuwe leerkracht. Twee nieuwe leerkrachten om precies te zijn. Niet bekend op school, niet bekend met Milan, niet bekend met type 1 diabetes. Lieve help, ik was even bang dat we van voren af aan zouden moeten beginnen na de zomervakantie. Dat we misschien wel moesten strijden voor hulp, dat de onwetendheid zou heersen...

Tot ik op zaterdag, voordat school begon, een appje kreeg van Milan zijn nieuwe juf. Ze stelde zich voor en vertelde dat ze nooit haar privé-nummer aan ouders geeft, maar dat het haar in het geval van Milan toch wel heel verstandig leek. Oké, dit voelde goed. We appten wat over en weer en ik had een lijstje gemaakt met belangrijke punten, want ze kon niet zonder wat handvatten het schooljaar beginnen, vond ik. Het gesprek werd steeds gezelliger en we maakten grapjes. 'Ik kan zomaar een klik met haar hebben', dacht ik bij mezelf. We maakten een afspraak voor maandagmiddag en ik kreeg het nummer van de meester, leerkracht nummer 2. Met hem plande ik een gesprekje op dinsdagmiddag, zo kon er geen ruis ontstaan door verkeerd geïnterpreteerde informatie. Dit laatste was het idee van de juf, ze neemt het dus flink serieus. Ook zij voelt de noodzaak.

De meester had in zijn voorstel-appje verteld dat hij, naast leerkracht, ook fysiotherapeut is en een zorgachtergrond heeft, wat nu goed van pas zou komen. Superfijn, daar kunnen we wat mee! Maar toen ik vroeg of hij een beetje wist wat type 1 diabetes allemaal inhoudt, bekende hij: "Nou, ik dacht dat ik er wel wat vanaf wist, maar toen ik je appjes las, besefte ik dat ik er eigenlijk helemaal geen weet van heb..." 

Eeuwig dankbaar

Die eerlijkheid waardeer ik enorm, want het is inderdaad niet 'een beetje eten en wat insuline toedienen'. Het is zoveel meer dan dat en dat gaan de nieuwe leerkrachten vanzelf ontdekken. Milans  vorige juffen hebben ervoor gezorgd dat we zoveel vertrouwen hebben in school, dat we dit schooljaar op deze manier zijn gestart. Daar zijn we hun eeuwig dankbaar voor, ze hebben ons zoveel rust gegeven. En misschien zal het eens misgaan, maar Milan doet in principe alles zelf en als hij het niet weet, dan hebben we altijd nog zijn oude juffen waar hij op terug kan vallen.

"Er zullen zich continue nieuwe situaties voordoen, dus app maar met vragen", zei ik tegen beide leerkrachten. Want we zijn dan wel voorbereid het nieuwe schooljaar gestart, je kunt nu eenmaal niet op álles voorbereid zijn!


Suikerkontje schrijft vaker herkenbare en rake verhalen over hun leven met type 1 diabetes. Je vindt haar verhalen en gedichtjes hier: www.facebook.nl/suikerkontje.

Op onze website vind je hier meer blogs over type 1 diabetes:

Vol vertrouwen een nieuw schooljaar in