NIEUWSBERICHT

Tooske Ragas presenteert Diabeter College Tour

09 maart 2016

"Mijn nichtje kreeg de diagnose diabetes type 1 toen ze 3 jaar was. De impact van dat bericht was gigantisch"

Een avond vol informatie over type 1 diabetes, met nieuws van wetenschappers van het LUMC over hun onderzoek naar genezing van type 1 diabetes, dat is de Diabeter College Tour op 16 maart, 22 maart en 7 april. Presentatie van de avonden in Amsterdam en Utrecht is in handen van niemand minder dan Tooske Ragas.  Wat heeft Tooske zelf met diabetes? 

Tijdens de Diabeter College Tour zullen we het onder meer over de impact van type 1 diabetes hebben op kinderen, ouders, hun omgeving. Kun je vertellen wat de impact op jou was?

"Mijn nichtje Elief kreeg de diagnose diabetes type 1 toen ze 3 jaar was. De impact van dat bericht was gigantisch. Haar hele leven (en dat van de rest van haar gezin) werd op dat moment voor altijd volledig anders. Ik ben daar enorm van geschrokken. Vroeger dacht ik eigenlijk dat je bij diabetes 'gewoon’ insuline moest spuiten en dat dat het wel zo’n beetje was. Niets is minder waar. Helaas..."

Denk je dat type 1 diabetes ‘in beeld’ is bij mensen buiten de directe omgeving van een kind met diabetes? Wat zouden we moeten doen om dat beeld te veranderen/verbeteren?

"Ik denk dat de meeste mensen over diabetes denken zoals ik vroeger ook deed: lastig, maar niet heel ernstig. Daarbij denk ik ook dat veel mensen denken dat je het kan voorkomen door gezond te leven en dat het dus 'je eigen schuld’ kan zijn. Het verschil tussen maakt diabetes type 1 en 2 maakt de communicatie over de ziekte ook niet makkelijker... "

Je bent ambassadeur van Stichting Don, een belangrijke partij in onderzoek naar genezing van diabetes type 1. Kun je aangeven waarom het voor patiënten, ouders en omgeving zo belangrijk is dat er onderzoek wordt gedaan?

"Voor je een aandoening kunt genezen moet je hem eerst kennen. Als we precies weten hoe diabetes werkt kunnen we ook op zoek naar de oplossing van deze gruwelijke ziekte. DON maakt dat fundamentele onderzoek mede mogelijk. Gelukkig zien we dat dat zijn vruchten afwerpt. Er zijn de afgelopen jaren in onderzoeken mede ondersteund door stichting DON belangrijke ontdekkingen gedaan."

Aan het einde van een ‘College Tour’ vraagt Twan Huijs altijd aan de gast wat hij de ‘studenten’ wilt meegeven naar hun toekomst. Wat zou jij aan patiënten/ouders willen meegeven aan het einde van jouw Diabeter College Tour?

"Doe wat jij nu al kunt doen: Pas goed op jezelf, zorg goed voor jezelf, denk lange termijn. Laten we tegelijkertijd met elkaar zoveel mogelijk doen om het fundamenteel onderzoek naar genezing te ondersteunen, zodat de genezing van diabetes type 1 steeds dichterbij komt."

Diabeter College Tour

  • Woensdag 16 maart 2016 van 18.30 tot 22.15 uur in Amsterdam: Felix Meritis
  • Dinsdag 22 maart 2016 van 18.30 tot 22.15 uur in Utrecht: Winkel van Sinkel
  • Donderdag 7 april van 18.30 tot 22.15 uur in Eindhoven: Evoluon

 

Tooske Ragas presenteert Diabeter College Tour