NIEUWSBERICHT

Steeds meer diabetesdata in de cloud; benutten we de mogelijkheden?

25 september 2015

BLOG
Door dr. Henk-Jan Aanstoot, diabetesonderzoeker en kinderarts bij Diabeter

Op het jaarlijkse grote EASD congres in Stockholm waren er naast wetenschappelijke sessies ook mogelijkheden om ontwikkelingen bij de industrie te zien en te horen. Naast nieuwe pompen (o.a. van het Nederlandse Kaleido) en nieuwe sensors was er vooral veel aandacht voor het zenden van alle gegevens van je diabetes naar 'de cloud'. 

Dexcom laat dat bijvoorbeeld zien met de G5 continue glucosesensor die via ‘the cloud’ de data weergeeft op een smartphone of tablet. Tot 5 personen kunnen op afstand de gegevens zien. Medtronic start met Minimed-connect met een vergelijkbaar systeem en ook Philips lanceerde deze dagen samen met het UMC Radboud een cloudsysteem voor het 'vangen' van allerlei diabeteszorg-gegevens.

Cloudcare: veilig, makkelijk en nuttig voor mijn dagelijkse diabetes?

Belangrijke voorwaarde voor patiënten is natuurlijk dat dergelijke clouddiensten veilig zijn, maar vooral ook makkelijk en nuttig. Je moet de gegevens niet met de hand moeten invoeren en de data uit glucosemeter, insulinepomp, pen en liefst ook gegevens over voeding/koolhydraten moeten automatisch worden verzameld. Intikken met de hand is niet meer dan enkele dagen interessant, daarna … nutteloos en te veel 'gedoe'.

Daaag… boekje, hallo elektronisch persoonlijk dossier:

Vroeger werden dergelijke gegevens in een 'Diabetesdagboekje' bijgehouden. Dat heeft Diabeter in 2013 afgeschaft met de komst van de Ther@apiemail, een 'cloudservice' waar zowel patiënten met een penbehandeling als met insulinepompbehandeling hun gegevens verzamelen. Zo worden deze dagelijkse gegevens een onderdeel van het persoonlijke medische dossier. 

En…, wat doen we met die gegevens??

Als je die data dan in de cloud zet, wat kun je er dan mee? Dat is een stap die op het EASD congres nog niet helemaal werd beantwoord.
Wat er mee moet gebeuren is namelijk het maken van de stap naar continue persoonlijke behandeladviezen vanuit de behandelaar. Daarvoor is integratie met bijvoorbeeld de boluscalculator ('wizard') nodig en moet je een 'gesloten' informatiesysteem tussen patiënt en medisch behandelaar maken.

Inmiddels bij Diabeter…..

Bij Diabeter zijn we begonnen met zo'n gesloten informatiesysteem. Het zit nu nog in de Ther@apiemail. Ther@apiemail verzamelt namelijk niet alleen gegevens, het is meer. Nadat jij de gegevens uploadt (nu al deels automatisch, binnenkort helemaal) en deze zijn toegevoegd aan je persoonlijke medisch dossier (of dat van je kind), wordt aan de hand van deze nieuwe en de bestaande gegevens direct een persoonlijk behandelplan aangepast en klaargezet voor verzending naar jou. Binnen een paar minuten is dat behandelplan (via een versleutelde verbinding) terug in je emailbox. Je ontvangt  een 'heat-map', een trendoverzicht in kleur van je glucosewaardes. Groen is goed, blauw is laag en rood is hoog. Daarnaast krijg je ook aanvullende gegevens over je insulinedosis, pompstanden, je labuitslagen, afspraakgegevens, een 'berekend A1c' (de waarde gebaseerd op de resultaten van laatste 3 weken), alsmede een persoonlijk (op jouw behandeling) gericht behandeadvies. Binnenkort gaat dat over in de Diabeter-App op je smartphone of tablet. Houd onze site in de gaten voor nieuws hierover!

Resultaten: een lager HbA1c

Inmiddels zijn er duizenden Ther@apiemails verzonden en zien we dat 92% van de ruim 1600 mensen die bij ons onder behandeling zijn er zeer regelmatig gebruik van maken. De één natuurlijk meer dan de ander. We zien in het onderzoek ook dat mensen die veel gebruik maken van Ther@apiemail een steeds betere glucoseregeling krijgen. Hun HbA1c is significant aan het dalen. Het lijkt erop dat het hebben van zo'n gesloten informatiesysteem dat je dag en nacht ondersteunt met de vele beslissingen die je bij diabetes moet nemen, een belangrijke verbetering geeft1 Binnenkort vragen we de gebruikers om hun mening, ervaringen en ideeën voor verdere verbeteringen.  Ook zullen we de resultaten publiceren.

'Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel'

Natuurlijk vervangt een app niet al je contacten met het behandelteam, maar het ondersteunt straks steeds meer dagelijkse zaken die diabetes van je vraagt. Het (telefonisch) spreekuur blijft een onderdeel van de zorg, maar met de ontwikkelingen die ook op de EASD zichtbaar zijn, zal de diabeteszorg snel veranderen. Minder bezoeken? Andere bezoek-vormen? Skypen met je diabetesteam? Cloudcare in plaats van langskomen? Bedenk het maar en het kan. In 2000 (15 jaar terug) dachten de meeste mensen immers ook dat ze nooit een mobiele telefoon nodig zouden hebben...  (https://www.youtube.com/watch?v=0u0RQk2Z1-o

Nog makkelijker….!

Dat we andere zorg nodig hebben is ook te zien aan de ontwikkelingen rond de pomp en de sensor. Alle data in de cloud is fijn, maar nog beter is als de pomp met de sensor zélf besluiten neemt en zo hypo's en hyper's voorkomt. Dat eerste (hypo's voorkomen) kan al en nu nog beter met de nieuwe Medtronic 640G pomp samen met de nieuwe Enlite sensor. Maar intussen wordt gewerkt aan de opvolger, die een echte 'hybrid closed-loop' pomp wordt: bijna een kunstmatige beta-cel. Testen daarmee zijn gestart en de eerste gebruikservaringen zijn zeker positief.

Niet alleen in de cloud, ook gewoon op de grond

Tot de nieuwe generatie pompen en sensors er zijn, werken we bij Diabeter verder aan het 'makkelijker' maken van de diabeteszorg. Voorlopig dus nog Ther@apiemail, App's  en 'Groundcare', naast de eerste stappen van 'Cloudcare'.  We staan klaar voor je met spreekuren, telefonische spreekuren, contact per email en natuurlijk kun je bij spoedproblemen uiteraard gewoon gebruik maken van de 24 uurs spoedlijn. Dan krijg je direct de medisch specialist te spreken (zonder tussenkomst van anderen). Die zit niet in de 'cloud', maar staat met beide benen op de grond klaar. Voor jou.

Nuttige links:
Onze aanpak inclusief Therapiemail

Dexcom: G5 continue glucosesensor 

Medtronic Minimed

Philips cloudsysteem

 

 

Steeds meer diabetesdata in de cloud; benutten we de mogelijkheden?