NIEUWSBERICHT

Sensorvergoeding in de Tweede Kamer

01 november 2019

Het is een drukke periode geweest achter de schermen van Sensorvergoeding. Mede naar aanleiding van de aandacht in de diverse media zoals de uitzending in BNNVARA Kassa op zaterdag 26 oktober, zijn er in de Tweede Kamer drie moties ingediend bij het begrotingsoverleg van VWS. Ze roepen op om sneller te besluiten over de vergoeding van continue glucosemonitoring (CGM).

De glucosensor is geen gadget maar bittere noodzaak!

Bekijk onze livestream van 30 oktober jl. met Orietta Koster, een van de intiatiefnemers van sensorvergoeding.nl

De Minister wacht af

Minister Bruins beantwoordde donderdag 31 oktober jl. Kamervragen over vergoeding van CGM en FGM. De minister begon zijn beantwoording in de Tweede Kamer met een bijzonder, persoonlijk detail: zijn vader had diabetes. Hij liet weten dat hij nog steeds eerst het onderzoek over flash glucosemonitoring (FGM) wil afwachten. Als het goed is, komt het Zorginstituut (ZiN) nog voor het einde van het jaar met een adviesrapport daarover.

Sneller besluiten en niet nog meer onderzoek

De drie ingediende moties van resp. Rens Raemakers van D66 en Femke-Merel van Kooten roepen op om sneller te besluiten over CGM, zonder dat er weer opnieuw jarenlang onderzoek naar moet worden gedaan. Maak gebruik van bestaand onderzoek uit het buitenland, aldus de motie van Femke-Merel van Kooten. De moties kregen voldoende steun om in stemming gebracht te worden op 3 november in het laatste Begrotingsdebat.

Allereerst is daar dus het adviesrapport van het Zorginstituut (ZiN) over FGM, dat voor het einde van het jaar moet verschijnen. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het ZiN heeft hierin een beslissende rol.

Sluit je aan

We kunnen het alleen maar blijven herhalen: wil je de belasting en impact van type 1 diabetes verminderen dan is techniek een noodzakelijke stap en geen ‘gadget’... Daarom is het belangrijk dat iedereen in 'diabetesland' hetzelfde geluid laat horen over de noodzaak van sensorvergoeding. Ben je niet bij Diabeter onder behandeling? Schrijf je poli aan en vraag hen zich aan te sluiten Sensorvergoeding.nl. Hoe meer zorgverleners de roep op sensorvergoeding steunen, hoe sterker we staan! De naam van de diabetespoli komt dan in de rij van organisaties die achter de roep om sensorvergoeding staan. Mailen kan naar info@sensorvergoeding.nl.

Wordt vervolgd....

Voor de ‘diehards’: hier het Kamerverslag waarin de moties werden ingediend  (zoek op ‘diab’).

Sensorvergoeding in de Tweede Kamer