NIEUWSBERICHT

Op wintersport met diabetes type 1

21 februari 2017

Ga je komende week met je kind met diabetes type 1 op wintersport? Of heb je zelf diabetes en ga je skiën? Met deze 11 tips ga je een zo zorgeloos mogelijke skivakantie tegemoet. 

Anja Geurtsen, diabetesverpleegkundige Diabeter Deventer Anja Geurtsen is diabetesverpleegkundige bij Diabeter in Deventer en begeleidt al zeven jaar wintersportkampen van de Bas van de Goor Foundation. Tijdens deze vakanties gaat een groep tieners met diabetes type 1 op wintersport en Anja is een van de dvk’s die hen kunnen helpen met hun diabetesregeling die week. Een paar waardevolle tips vanuit Anja’s jarenlange kennis en ervaring tijdens het skiën met diabetes.

  1. Zorg er altijd voor dat je insuline bij je hebt op de piste. Insuline kan niet tegen vorst. Dus bewaar/draag de insuline niet in de jaszak aan de buitenkant of in je rugzak, maar onder je kleren.

  2. Als je een pomp draagt, zorg er dan voor dat het infuusslangetje onder je kleren zit. Als het slangetje bevriest, bevriest dus de insuline.

  3. Ook de glucosemeter en stripjes kunnen niet tegen vorst. Dus bewaar je glucosemeter ook niet in je rugzak. Je kunt soms wel meten maar de meter geeft dan een verkeerde glucosewaarde aan (veelal een veel te lage waarde). Dus als het vriest en je moet je bloedsuiker meten, ga dan eerst ergens naar binnen.

  4. Als je gaat skiën of snowboarden verbruik je veel energie. Over het algemeen heb je dan ook minder insuline nodig. Zet je basaal in de insulinepomp wat lager met tijdelijk basaal en bolus zo nodig minder bij de maaltijden. Als je spuit kun je vaak je langwerkende insuline verlagen. Overleg dit vooraf met je diabetesverpleegkundige.

  5. Neem altijd voldoende Dextro Energy mee (of AA drank) op de piste. Je heb niet gelijk een verkooppunt bij de hand. Ook handig om wat extra eten mee te nemen bijv. boterhammen/koeken.

  6. Zorg dat je altijd een verklaring/kaartje of iets dergelijks bij je hebt je dat je diabetes hebt. Met je insulinepomp kun je overigens rustig door alle poortjes bij de skipiste.

  7. Denk er tijdig aan om een reisverklaring aan te vragen bij je behandelaar. Die heb je  nodig als je naar het buitenland gaat. Deze verklaring is ook altijd handig als je in het buitenland insuline nodig hebt, want hiermee kun je in een buitenlandse apotheek toch nog insuline halen.

  8. Over het algemeen zijn de bergen in Europa niet zo hoog dat de bloedsuikers hierdoor beïnvloed worden. Wel kan het zijn dat je door de kou al lagere bloedsuikers krijgt, wat door inspanning verder versterkt wordt. Let erop dat de hele dag buiten intensief bezig zijn kan doorwerken in de nacht.

  9. Je infusieset kan sneller loslaten door de inspanning, neem dus voldoende infuusmaterialen mee.

  10. Neem voldoende stripjes mee omdat je beter extra kunt meten dan niet meten.

  11. Ga nooit alleen op de piste. Neem altijd een “buddy” mee voor het geval dat......

Ook interessant:


Over Diabeter: 

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes voor kinderen en jong-volwassenen. Onze missie is onze jonge patiënten met type 1 diabetes een toekomst te bieden zonder diabetescomplicaties. We hebben vijf vestigingen in Nederland: Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Meer over Diabeter.

Op wintersport met diabetes type 1