NIEUWSBERICHT

Nieuws van EASD 2019

20 september 2019

Diabeter op EASD 2019
V.l.n.r. Katja Zuur, Pim Dekker, Henk-Jan Aanstoot, Gerrie Lodeweges, Arjen Hoogendam en Per Winterdijk

Deze week zijn een aantal collega's aanwezig op de EASD, het congres over wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. Ze vatten de belangrijkste ontwikkelingen voor je samen.


Het komt eraan jongens!

Gerrie Lodeweges, diabetesverpleegkundige van Diabeter Oost, maakte een fietstocht van bjina 800 km met dokter Per Winterdijk en type 1 diabetespatiënten. Ze zag met eigen ogen en zo'n beetje 24 uur per dag wat er allemaal aan de technologie met type 1 diabetes mis kan gaan: niet-werkende alarmen, niet goed communicerende sensoren enzovoorts. Gelukkig put ze hoop uit de ontwikkelingen en verbeteringen die op de EASD worden gepresenteerd. Het moet makkelijker en dat gaat het ook worden!


Je kunt ook op de fiets

Op de fiets naar het EASD-congres: wat begon als een eenmansactie van Per Winterdijk, groeide dit jaar uit tot een sponsortocht. 
Een team van diabeteszorgverleners en Diabeter-medewerkers fietste 800 km dwars door Europa, op weg naar het EASD-congres in Barcelona. 

Opbrengst van de sponsortocht is voor de zorg aan kinderen met type 1 diabetes in Nepal. Want die zorg is hard nodig.
Per Winterdijk vertelt over zijn beweegredenen, letterlijk ;-)

Je kunt onze actie nog steeds steunen via www.diabeter.nl/nepal
Help je mee?

Van alfa- naar betacel 

EASD 2019: Dr. Henk-Jan Aanstoot bezocht een wetenschappelijke sessie over alfacellen. Want je alvleesklier kent niet alleen betacellen, maar ook alfacellen. 
Alfacellen produceren het hormoon glucagon. Vanuit de wetenschap is steeds meer aandacht voor glucagon. Het speelt een grote rol in de bloedsuikerregeling. 

Alfacellen blijken zich te kunnen vermommen tot stamcel, waardoor ze gebruikt kunnen worden om nieuwe betacellen van te maken. 
Binnenkort besteden we hier in een livestream op Facebook meer aandacht aan!


Je glucose uitplassen

Klikt goed: als je glucose oploopt, plas je het teveel gewoon uit. Het is mogelijk met SGLT2-remmers. Deze medicatie was tot op heden alleen beschikbaar voor mensen met type 2 diabetes, maar is nu ook toegelaten voor mensen met type 1 diabetes. Voordelen van SGLT2-remmers zijn behalve een betere glucoseregeling en minder hypo's en hypers, gewichtsafname en een lagere bloeddruk. Onze internist dr. Arjen Hoogendam licht verder toe. Binnenkort hopen we SGLT2-remmers ook voor patiënten bij Diabeter te gaan gebruiken. 


De patiënt die meer weet dan zijn dokter

Open APS: er zijn indrukwekkende resultaten mee te behalen bij type 1 diabetes. Weet de patient die zelf zijn pomp en sensor en software heeft geconfigureerd straks meer van de techniek dan zijn arts? Researchmedewerker Pim Dekker aan het woord.


Betrek de patient bij alles wat je doet

De EASD keek eens kritisch naar zichzelf en concludeerde dat ze in 30 jaar maar weinig bereikt hebben...  Bij de patient komt heel weinig kennis terecht van alle onderzoeken en ontwikkelingen.

Een van de manieren waarop de EASD dit wil verbeteren is via het European Diabetes Forum. De boodschap die daarin naar voren komt is: Betrek de patiënt bij al je ontwikkelingen. Dus bij onderzoek, je zorgpaden en een ander behandelplan. Luister naar diegenen die ervaring hebben met type 1 diabetes. Kinderarts Per Winterdijk is zowel zorgverlener als ervaringsdeskundige en vertelt.



Over Diabeter:

Diabeter levert gespecialiseerde type 1 diabeteszorg aan meer dan 2500 mensen in Nederland. We hebben vestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Schiphol, Deventer en Groningen en behandelen zowel kinderen als volwassenen met type 1 diabetes. Meer informatie over ons vind je hier

 

Nieuws van EASD 2019