NIEUWSBERICHT

Nieuw schooljaar, nieuw gevoel!

05 september 2017

Simone blogt over diabetes type 1 Simone Woerdenbach is moeder van Milan, die diabetes type 1 heeft. Regelmatig vertelt zij hier en op haar Facebook-pagina Suikerkontje  mooie verhalen over haar leven. Herkenbaar voor iedereen die ook een kind met diabetes type 1 heeft.


De scholen zijn weer begonnen, wij hebben de tweede week er zelfs al op zitten. Het ritme vind ik weer fijn en Milan z’n bloedsuikers zijn het daarmee eens. Verschil met vorig schooljaar is dat het niet meer nieuw is. Milan niet, zijn diabetes type 1 niet, de pomp niet en de kinderen niet.

Nieuwe mindset

Het enige wat nieuw is, is mijn gevoel. Het gevoel van vertrouwen, het loslaten en mijn mindset. De juf kan het, Milan voelt het en ik ga er wat minder krampachtig mee om. Zo lijk ik me te voelen. Het langzaam loslaten kruipt geheel onverwachts in mijn systeem. Of... Nou ja, iets in die richting!

Nieuw vertrouwen

O, en de glucosesensor is nieuw. Wat een uitkomst! Een overvloed aan piepjes soms, maar het is het zo waard. Ik heb het gevoel, dat we minder achter de feiten aanlopen en het is ook zo fijn voor de juf.  Even op de pomp kijken voordat er gegymd gaat worden bijvoorbeeld, in plaats van een vingerprikje doen, twijfelen of er gegeten moet worden, overleg met het thuisfront en dan alsnog verrast worden door een nare hypo nadien. Nu kan de juf alleen al aan de trendpijlen zien of het verstandig is te gaan gymmen. Milan koppelt zijn pomp los voor de gym, maar houdt de pomp wel bij zich in zijn buikband. Zo is er geen signaalverlies van de sensor en kunnen we goed zien wat de bloedsuikers doen. De hele gymles houdt de juf hem (of eigenlijk de pomp) in de gaten. Ze doet dat op eigen initiatief en dat verrast me. Het geeft me dat vertrouwen waarnaar ik zo op zoek ben.

"Mama, ik wil even meten, want ik voel me laag..."

We zijn een schooljaar verder en Milan heeft al veel geleerd over zijn ziekte, ook welk gevoel waarbij hoort. Hij vraagt om extra te meten als hij zich niet lekker voelt. Sip sjokt hij dan naar me toe: “Mama mag ik me even meten, want ik voel me laag…”. En ik ben trots op hem dat hij bijna altijd gelijk heeft. Niet op het feit dat hij laag zit natuurlijk, maar om het feit dat hij zijn eigen lijf op zo’n jonge leeftijd heeft leren kennen en begrijpen.

Ik ben me ervan bewust, dat langzaam loslaten goed voor hem is en ook voor mezelf. Dit hoort bij het proces, maar ik zou liegen wanneer ik zeg dat het makkelijk is. Nog steeds sta ik op stand-by en vink ik in mijn hoofd m’n checklist af onderweg terug naar huis. Want ook dat zit inmiddels gewoon in mijn systeem…

Terug naar school en we zijn hoopvol!

Suikerkontje.


Bekijk ons online vragenuur over diabetes en school terug via deze link naar onze Facebook-pagina. Te gast was de Stichting Zorgeloos met diabetes naar school, die samen met onze diabetesverpleegkundige Ilonka Rook praktische info en tips geeft over een zo zorgeloos mogelijke tijd op school. 


Meer blogs over diabetes type 1:

 


Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research.

Nieuw schooljaar, nieuw gevoel!