NIEUWSBERICHT

Mijn eerste twee weken met de 670G

10 december 2018

Wietske Wits werkt voor Diabeter en heeft zelf type 1 diabetes. Je ziet Wietske regelmatig in onze livestreams op Facebook zoals a.s. woensdag 12 december over nieuwe diabetestechnologie. Zoals beloofd Wietskes eerste ervaringen met de nieuwe insulinepomp 670G.


 

Laat ik meteen met de deur in huis vallen, ik heb al heel lang (nooit?) al twee weken lang achter elkaar zulke mooie bloedsuikers gehad. Nou in ieder geval niet zo'n rustige lijn.

670 G bloedsuikers lijn

In de automodus van de 670G

Twee weken geleden ben ik begonnen met de automodus van de 670G. Ietwat sceptisch en een beetje bang om veel te moeten veranderen en om te verliezen wat goed ging.... Maar jemig wat valt het met mij mee en wat ben ik lekker bezig.

Natuurlijk gaat niets vanzelf en moet ik zelf bij de les blijven, maar het levert me wel veel op. Geen pieken en dalen meer en wauw, dat geeft energie.

Om in de automodus te blijven moet ik zeer zorgvuldig mijn koolhydraten invoeren en bolussen. (Minstens!) een kwartier voordat ik ga eten. Ook kalibreren moet ik niet meer uitstellen, zo van dat komt straks wel. Maar het levert mij op dat ik 98% van de tijd in automodus heb gezeten afgelopen week. Twee uur niet, want toen wisselde ik van sensor en dan ga je altijd even uit de automodus, maar verder is het blauwe scherm mijn beste nieuwe vriend geworden!

670 G Blauw scherm Wietske

Op mijn handen gaan zitten

Ik zit graag in de automodus. Want mijn bloedsuikers worden dan "vanzelf" binnen de 4 en 10 gehouden. Natuurlijk schiet ik er nog wel onder, maar veel minder dan eerst. Dit komt denk ik, omdat ik veel te vaak overcorrigeerde als ik ging stijgen en het dalen mij niet snel genoeg ging. Nu kan ik niet corrigeren als de 670G zegt dat ik teveel actieve insuline heb en moet ik dus maar op mijn handen gaan zitten en soms voor lief nemen dat ik 2 uur lang rond de 11 zit, maar daarna daal ik wel weer richting de 7%. Ik duik dus niet meer in gigantische hypo's, terwijl dat daarvoor (realiseer ik mij nu) wel bizar vaak deed. Puur omdat ik mijzelf teveel insuline gaf. En nu ik niet meer zo laag zit, stijg ik ook niet meer dramatisch, ik ben dus al 2 weken van mijn Alpen landschap af en dat geeft rust. Want ook de hele hoge pieken zijn eruit... Ik krijg nu dus als ik het nodig heb "vanzelf" een microbolus die mijn bloedsuikers redelijk stabiel houdt.

Natuurlijk zit ik niet 24/7 prachtig, maar zoals je op de foto kan zien, gaat het best lekker!

Bloedsuikers van de laatste 7 dagen

Uiteraard gaat dit niet vanzelf. Ik let meer op op wat ik eet en bedenk mij vaker: is dit koekje het wel waard? Ik ben benieuwd hoe lang ik dit ga volhouden ;-) Ook ben ik een stuk netter geworden in het kalibreren op tijd, maar dat levert mij wel de rust op die ik ervaar als ik in de automodus zit.

Kalibreren valt erg mee

Wel mis ik de dual en square wave bolussen! Waar ik "vroeger" die bolus vaak gebruikte als ik pasta of patat ging eten, verdeel ik nu de bolus zelf in tweeën en moet ik dus niet vergeten bolus nummer 2 ook nog te geven. En ook na mijn yoga-lessen stijg ik naar mijn mening nog te snel. Maar verder......Ik was bang voor het steeds moeten invoeren van extra bloedsuikers en dat ik vaker moest gaan kalibreren, maar dat valt erg mee. In twee weken tijd heb ik nog maar drie keer een extra bloedsuiker moeten invoeren om in de automodus te blijven en kalibreren doe ik 2 keer per dag. Een rustig moment zoeken om te kalibreren is bij mij nog nooit zo makkelijk geweest.

Natuurlijk kan dit beginnersgeluk zijn en heb ik over een aantal weken een heel ander verhaal, maar so far, hartstikke good. Maar ik realiseer mij dat het ook zo goed gaat, omdat ik er goed mee bezig ben, dus niet alleen voor de 670G een compliment , maar ook eentje voor mijzelf omdat-je-het-toch-maar-mooi-allemaal-flikt-Wiets.

Woensdag 12 december om 19.30 u is de nieuwe diabetestechnologie, waaronder de 670G, onderwerp in onze livestream op onze Facebook-pagina. Wietske Wits, Jarah Gartener Simons en Bert van Dorp zijn onlangs gestart met de nieuwe generatie insulinepompen / continue glucosesensoren en vertellen je over hun ervaringen. Er gaat veel veranderen de komende jaren qua diabeteszorg. Kijk mee en je bent in korte tijd helemaal op de hoogte. 

 

Mijn eerste twee weken met de 670G