NIEUWSBERICHT

Liam is Nederlands jeugdkampioen schaken

08 juli 2019

We hebben een enorm schaaktalent in ons midden! Liam Vrolijk (17) uit Rotterdam werd in april Nederlands jeugdkampioen schaken. Vlak daarna behaalde hij zijn eerste Grootmeesternorm. Op zich al knap, maar zijn jonge leeftijd maakt het extra bijzonder. Liam heeft sinds zijn negende jaar type 1 diabetes en is sinds zijn diagnose onder behandeling bij Diabeter Rotterdam. Schaken doet hij al sinds zijn zevende, eigenlijk zelfs eerder. Zijn vader leerde het hem. We stelden Liam een paar vragen. 

Wat houdt dat precies in, de Grootmeesternorm?

Liam: “Je moet om Grootmeester te worden 3 Grootmeesternormen behalen. Dat doe je door in een toernooi een bepaald resultaat te behalen, zoals van een Grootmeester winnen.”

Ben je een van de weinigen in Nederland?

“Iemand van 18 is al Grootmeester, en verder zijn er nog twee anderen van mijn leeftijd die even ver zijn als ik.”

Wat is je volgende ambitie?

“Zo snel mogelijk grootmeester worden. Mijn doel is dat voor mijn 18e jaar te bereiken.” Er zijn op dit moment maar 37 Grootmeesters in Nederland, een selecte groep dus.

Tijdens een toernooi heb je stabiele bloedsuikers nodig om je goed te kunnen concentreren. Lukt je dat altijd?

"Ik heb eigenlijk weinig last van hypo’s, dat scheelt al. Vanwege het schaken merk ik wel dat ik extra gemotiveerd ben om mijn diabetes onder controle te houden. Ik heb wel eens te maken met hypers dus daar moet ik wel voor oppassen. Gelukkig heb ik bij mijn insulinepomp een flash glucosesensor. Ik meet vrij veel. Qua voeding pas ik wel op met pasta en pizza’s voor wedstrijden, want daar krijg je van die schommelende waardes door.”

Wat zou je anderen met diabetes en schaakambities aanraden?

“Veel meten, voor en tijdens de wedstrijden. Letten op je voeding.  En je zeker niet door je type 1 diabetes tegen laten houden. Gewoon ervoor gaan!”

Liam, we zijn trots op je en het team van Diabeter in Rotterdam hoopt je nog lang te mogen begeleiden!


Ook lezen:

Eline (14) is Nederlands kampioen trampolinespringen


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2600 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. Wij hebben vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Groningen, Eindhoven en Deventer. 

Liam is Nederlands jeugdkampioen schaken