NIEUWSBERICHT

Kies je zorgverzekering voor 2020

26 november 2019

Diabeter heeft contracten met alle zorgverzekeraars

Diabeteszorg en je zorgverzekering

Al sinds de oprichting van Diabeter in 2006 hebben wij elk jaar met alle zorgverzekeraars een contract gesloten voor het leveren van onze diabeteszorg. Ook dit jaar voert Diabeter gesprekken met alle zorgverzekeraars. De intentie van zowel de zorgverzekeraars als Diabeter is om weer een contract te sluiten voor het komend jaar. Voor de meest actuele stand hierover verwijzen wij je naar de website van de verschillende zorgverzekeraars en naar onze eigen website.

Globaal is dit de stand van zaken eind maart  2020:

Contractering zorgverzekeraars Diabeter 2020
Naam zorgverzekeraar status
 • CZ (Nationale-Nederlanden, OHRA, Just, CZdirect)
 • Zilveren Kruis (De Friesland, FBTO,  Interpolis, Pro Life Zorgverzekeringen, ZieZo en Zilveren Kruis)
meerjarenovereenkomst
 • ASR
 • Caresq (o.a. Promovendum, Besured, National Academic) 
 • DSW
 • Eno Salland
 • Menzis
 • ONVZ
 • VGZ (Bewuzt, Univé, UMC, IZA, IZZ, Zekur)
 • Zorg en Zekerheid
overeenkomst 2020 getekend
 • Menzis (Anderzorg, Hema, PMA, Menzis)  

bespreking positief afgerond, contracten
nog te tekenen

Waar op letten? 

Acceptatieplicht basisverzekering

Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dat wil zeggen dat als je naar een andere verzekeraar gaat, een aandoening of handicap geen reden kan zijn tot weigering om je te verzekeren. Voor de aanvullende verzekering geldt dat niet. Het is trouwens mogelijk om dan je aanvullende verzekering bij je bestaande zorgverzekeraar te houden en alleen voor het basispakket van zorgverzekeraar over te stappen.

Verlaging korting collectieve zorgverzekering

Vanaf 2020 is de korting op de collectieve zorgverzekering – een verzekering via bijvoorbeeld de werkgever, een gemeente, een vereniging etc. - verlaagd van 10% naar 5%. Deze overheidsmaatregel geldt voor de basisverzekering. Mocht je momenteel een collectieve verzekering hebben, dan is de kans groot dat jouw premie voor de basisverzekering door deze maatregel omhooggaat. Zorgverzekeraars mogen wel hogere kortingen geven op de aanvullende verzekeringen.

Kwaliteit van zorg

Er is echter meer dan prijs alleen. Een zorgverzekering sluiten we af voor voldoende, goede zorg. Zeker als je een chronische ziekte als type 1 diabetes hebt, is een goede zorgverzekering van belang. Diabeter heeft zoals gezegd met alle zorgverzekeraars overeenkomsten.

Naturapolis versus restitutiepolis

Er zijn twee soorten verzekeringspolissen: naturapolis en restitutiepolis. Bij een naturapolis kun je als verzekerde een beperkte vrijheid hebben als het om het kiezen van je behandelaar gaat. Sommige verzekeraars hanteren bij hun naturapolissen per zorgaanbieder een ‘zorgplafond’. Dat is een afspraak tussen de zorgverzekeraar en een zorgaanbieder over hoeveel zorg er maximaal in een jaar geleverd mag worden. Is dit plafond bereikt, dan krijgt de zorgverlener geen vergoeding meer van de zorgverzekeraar. Eerder dit jaar kwam dit in het nieuws bij het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis. Voor een verzekerde betekent het bereiken van het zorgplafond dat hij/zij voor niet acute zorg niet meer naar zo’n zorgverlener kan gaan, tenzij de behandeling al eerder is gestart.

Bij een naturapolis ben je dus verzekerd voor de zorg, maar heb je te maken met genoemde zorgplafonds. In die zin heb je dus een beperktere keuze dan bij de andere soort polis: de restitutiepolis. Daarbij heb je keuzevrijheid in het kiezen van je zorgverlener. Op de website van o.a. de consumentenbond vind je meer informatie over het verschil tussen een restitutiepolis of een naturapolis. “Zeker als je een chronische ziekte hebt, maak je per definitie gebruik van zorg. Dan is een keuze voor een zogenaamde restitutiepolis een goede keuze. Dan kan je zelf kiezen.” aldus Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en medeoprichter Diabeter. Vaak is een restitutiepolis iets duurder, maar veel zorgverzekeraars bieden ook een korting als je de premie over het gehele jaar in één keer betaalt.

Vergoedingen en contracten zorgverleners

Waar nog meer op letten? Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af welke zorg je nodig denkt te hebben het volgend jaar en dus naar welke vergoedingen je bij een zorgverzekering kijkt. Denk bijvoorbeeld aan jouw diabeteszorg, hulpmiddelen voor je diabetes, maar ook aan zaken als fysiotherapie, tandarts, en bijv. kraamzorg. Alle zorgverzekeraars laten op hun website zien wat de vergoedingen zijn voor de verschillende zorgsoorten voor de verschillen polissen die zij aanbieden. Ook laten de zorgverzekeraars zien met welke zorgaanbieders -ziekenhuizen, klinieken etc. - contract hebben afgesloten (van belang als je toch kiest voor een naturapolis). De kleine letters zijn natuurlijk te lezen in de polisvoorwaarden van een zorgverzekering.

Overstappen?

Het makkelijkste is om over te stappen in 2019, dan zegt je nieuwe zorgverzekering automatisch jouw huidige zorgverzekering op. Wil je wel overstappen, maar denk je meer tijd nodig te hebben? Zeg dan zelf je huidige zorgverzekering in 2019 op. Dan heb je nog de maand januari om je keuze voor een nieuwe zorgverzekeraar te maken. De verzekering die je in januari aangaat, gaat namelijk met terugwerkende kracht in, dus vanaf de 1e van de kalendermaand.

Al met al kost het even tijd om uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past maar bedenk dat je daarna een jaar lang voordeel van je keuze hebt (of nadeel als je helaas een minder gelukkige keuze hebt gemaakt)

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op een zorgvergelijkingswebsite als Zorgwijzer.nl.

 • Caresq (o.a. Promovendum, Besured, National Academic) 
Kies je zorgverzekering voor 2020